Αν και έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα σε λέξεις που δεν είναι τουρκικές, εν τούτοις υπάρχει μια γενικευμένη τάση, όχι μόνο των απλών ανθρώπων, αλλά (και) αυτών που γνωρίζουν ή θα έπρεπε να γνωρίζουν με βάση την έρευνα και τη μελέτη όχι μόνο τής συγκριτικής γλωσσολογίας, αλλά και του ότι η γλώσσα είναι η Βίβλος Γενέσεως των λαών‧ καθ’ ότι στη γλώσσα – στις λέξεις είναι εγγεγραμμένα τα γεγονότα και τα στάδια του πολιτισμού τους (βλ. Ν. Κονεμένου “Το ζήτημα της γλώσσης, Λόγος έργου σκιά” [τα μαύρα γράμματα είναι δικά μου]).
Ίσως θα πρέπει να επαναλάβουμε, πως η Τουρκική γλώσσα είναι μίγμα αραβοπερσικών και περεφθαρμένων Ελληνικών λέξεων, και λίγες μόνο από τις χρησιμοποιούμενες λέξεις είναι καθαρώς τουρκικές.
Και για να μην μακρηγορώ, λέγοντας πράγματα γνωστά ή που – τουλάχιστο – πρέπει να μας προβληματίζουν, κάποιοι απροβλημάτιστα χαρακτηρίζουν λέξεις ελληνικές, ότι είναι τουρκικές όπως π.χ το καλντ(ε)ιρίμι, (τουρκ. kaldırımı). Προβληματισμός όμως υπάρχει ακόμα και στο τουρκοελληνικό ετυμ. λεξικό τού Εΰπογλου που σχετίζει τη λ. με το ελληνικό καλλίδρομος (kalldromos). Η άποψη – θέση αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στην αλήθεια, όταν γνωρίζουμε πως οι Τούρκοι ως νομάδες άρα σκηνίτες, δεν θα μπορούσαν να κατασκευάζουν δρόμους, και μάλιστα λιθόστρωτους (έστω και στενούς), μέσα στην άγρια φύση. Όμως όταν έφτασαν σε πολιτισμένες ελληνικές πόλεις όπως τη Νίκαια, τη Σμύρνη, τη Φώκαια κ.α και είδαν λιθοστρωμένους δρόμους, άκουσαν για πρώτη φορά τη λέξη καλλιδρόμιο (καλός – δρόμος) και τον είπαν kaldırım.
Όντως, στα καλντερίμια (τοπ. φοινικιές) δεν βούλιαζαν οι άνθρωποι στα λασπόνερα τού χειμώνα, αλλά ούτε και γέμιζαν σκόνες τα ρούχα τους το καλοκαίρι.
Πάνω σ’ αυτό έχω τη γνώμη πως δεν υπάρχει ή δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ή αμφισβήτηση. Αμφισβήτηση ωστόσο μπορεί να υπάρξει στις σανσκριτικές και ινδοευρωπαϊκές παραχαράξεις και εμμονές.
knafpl@hotmail.com