Ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Αντιδρούν Ρωσία και Τουρκία – Σύνοδος των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας στο Βερολίνο

 

Πολύπλοκες διαστάσεις προσλαμβάνει η αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Φινλανδία και Σουηδία επείγονται για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όμως σκοντάφτουν στην αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτηρίζει τις δύο χώρες καταφύγια τρομοκρατών του ΡΚΚ και απειλεί να μπλοκάρει τη διαδικασία. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε λάθος την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980. Οι δηλώσεις Ερντογάν προκαλούν ζυμώσεις εν όψει της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν επικοινώνησε με τη Σουηδή πρωθυπουργό και τον Φινλανδό πρόεδρο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας» προσθέτοντας ότι η μελλοντική ένταξη των δύο αυτών χωρών στηρίζεται ευρέως από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι πάντως σημείωσε ότι η Τουρκία είναι «πολύτιμος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και «αυτό δεν έχει αλλάξει». Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη διήμερη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, που θα ξεκινήσει απόψε με δείπνο εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ελληνας υπουργός Νίκος Δένδιας, ενώ έχουν προσκληθεί οι ΥΠΕΞ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Η επικείμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας ενώ η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας INTER RAO ανακοίνωσε ότι διακόπτει από το Σάββατο την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία.

Πηγή: ertnews.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.