Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για νέες φρεγάτες

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την πρόσκτηση νέων φρεγατών και κορβετών για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, δίνοντας τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα. Αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο Παρίσι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ως συναρμόδιοι υπουργοί θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες.

Ως προς το κομμάτι της αμυντικής συμφωνίας αυτή θα περιέχει στοιχεία ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια, και η ευόδωσή της έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα στηρίζει ενεργά το σχέδιο του Παρισιού για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Ως προς το σκέλος του Πολεμικού Ναυτικού οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι αφορούν την προμήθεια φρεγατών «FDI» και κορβετών τύπου «Gowind».

Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία.

Τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκε ανανεωμένη γαλλική πρόταση, με σημαντικές μειώσεις στο κόστος πρόσκτησης ανά μονάδα, αλλά και εμπροσθοβαρή παράδοση των δύο πρώτων μονάδων, ούτως ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για ενδιάμεση λύση.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.