Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Χίου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Παρουσιάσθηκε από τον Υπουργό  Παιδείας το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς  και οι αλλαγές στο Λύκειο.

Το νέο σύστημα  αποτελεί μια συνολική πρόταση που αποτελεί ορόσημο για το μελλοντικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος. Παράλληλα, η πρόταση του Υπουργείου παιδείας στρέφεται προς μια θετική κατεύθυνση, που ανοίγει το δρόμο για την συνολική αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις βασικές αλλαγές

  • Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα Επιστημονικά Πεδία
  • Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ)
  • Αναβάθμιση των ενδοσχολικών εξετάσεων για το Απολυτήριο
  • Κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία
  • Κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας
  • Κατάθεση Μηχανογραφικού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Β’ Λυκείου

Από τις παραπάνω αλλαγές  οι επιδιωκόμενοι  στόχοι είναι:

  • Να αναμορφωθεί η Γ΄Λυκείου, ώστε οι μαθητές να έχουν την εκπαίδευση που δικαιούνται σε μια σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία.
  • Η αναβάθμιση του απολυτηρίου, τόσο σε περιεχόμενο,όσο και σε αξιοπιστία,αλλά και αντίκρισμα στη σταδιοδρομία των νέων.
  • Η σταδιακή κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. Η ελεύθερη πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω της αρχικής κατάθεσης μηχανογραφικού περιορισμένων επιλογών από τους μαθητές στο τέλος της Β’ Λυκείου. Λόγω του περιορισμένου αριθμού επιλογών οι οποίες εκτιμώνται κοντά στις δέκα, τα διαφορετικά μοντέλα που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο παρέχουν τη δυνατότητα εισαγωγής σε πολλά Τμήματα με την απόκτηση του απολυτηρίου χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις.Ακόμη τα τμήματα αυτά θα αλλάζουν ,δεν θα είναι τα ίδια κάθε χρόνο.

 

   Συμπερασματικά

  • Γίνεται φανερή η προσπάθεια να γίνουν σταθερά βήματα αντιμετώπισης όλων των παθογενειών που σήμερα ταλανίζουν τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές/υποψήφιους και τις οικογένειές τους.
  • Στόχος παραμένει να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα να προετοιμαστούν επαρκώς και με τρόπο παιδαγωγικά αποδεκτό για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ μέσα στο σχολείο, χωρίς τον κόπο και το οικονομικό βάρος της παραπαιδείας, να αποκτήσουν ένα αναβαθμισμένο απολυτήριο και, ενδεχομένως, να εισαχθούν στο Τμήμα της προτίμησής τους χωρίς εξετάσεις, εφόσον το επιθυμούν.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί την αρχή για μια ευρύτερη αναμόρφωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα επιτελεστεί σταδιακά, χωρίς αναταράξεις για τη σχολική κοινότητα, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου ,θέλουμε ένα Δημόσιο σχολείο που θα δίνει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες  για όλους τους μαθητές.,ένα σχολείο όπου η γνώση δεν θα περιστρέφεται γύρω από την εκπαιδευτική ύλη, αλλά η εκπαιδευτική ύλη θα περιστρέφεται γύρω από τις ανάγκες των μαθητών,ένα σχολείο Δημοκρατικό και ανοιχτό στην κοινωνία και στις ανάγκες της.

 

  • Ολόκληρη η Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου για τη νέα Γ’Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

http://www.minedu.gov.gr/news/36682-03-09-18-2video-olokliri-i-synentefksi-tou-ypourgoy-paideias-erevnas-thriskevmaton-kosta-gavroglou-gia-ti-nea-g-lykeiou-kai-to-neo-systima-eisagogis-sta-aei-2

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.