ΑΡΜΕΝΙΑ: Ο πόλεμος συνεχίζεται για 4η ημέρα…. Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Αρμενία-Αζερμπαϊστάν- Ναγκόρνο Καραμπάχ.  Αρμενία, χώρα –δημιούργημα του Άρμενου από την Θεσσαλία-χώρα Χριστιανική, Αζερμπαϊστάν, γη των Αζέρων-χώρα τουρκόφωνη με σιιτική πλειοψηφία και το …μήλο της έριδος ανάμεσα στα δύο αυτά κράτη το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που το Αζερμπαϊστάν απαιτεί να επιστρέψει στον έλεγχό του. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι  ορεινή επαρχία όπου κατοικούν κατά πλειονότητα χριστιανοί Αρμένιοι, η απόσχιση της οποίας το 1991 δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα αλλά το θεωρεί ‘τετελεσμένο’ η Αρμενία.

Η διαμάχη που μαίνεται επί τρεις δεκαετίες ανάμεσα στα δύο κράτη ξαναφούντωσε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής με την αυτόνομη περιφέρεια του Καραμπάχ να κηρύσσεται σε γενική επιστράτευση μετά από επίθεση που, σύμφωνα με την Αρμενία, εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν. Η αντίθετη πλευρά ισχυρίζεται ότι οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά από επίθεση της Αρμενίας εναντίον αμάχων και στρατιωτικών στόχων.

Οι μάχες ξεκίνησαν αργά την Κυριακή , συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους αυτονομιστές στον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού, ενώ πλέον απειλείται γενικευμένη ανάφλεξη μιας σύγκρουσης που διαρκεί πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα…

Η Τουρκία κι ο ρόλος της σε αυτό τον πόλεμο.

Τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε ο ομόλογός του του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, για την υποστήριξη που ο πρώτος προσφέρει στην διένεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Μπακού καλωσορίζει τις εκκλήσεις του προέδρου Ερντογάν προς την Αρμενία να σταματήσει την κατοχή των αζερικών εδαφών, όπως ανέφερε ο Χικμέτ Χατζίγεφ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν. “Η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν καταδικάσει την επίθεση και έχουν δείξει την απόλυτη υποστήριξή τους”, είπε ο Χατζίγεφ, σύμφωνα με την τουρκική Sabah.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Δευτέρα την Αρμενία σε ομιλία του -σε επιθετικό τόνο-, να βάλει τέλος σε αυτό που αποκαλεί “κατοχή” του Ναγκόρνο Καραμπάχ και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκει στο πλάι της “αδελφής και φίλης” της χώρας, του Αζερμπαϊτζάν, “με όλη της την καρδιά και με όλα τα μέσα”, παροτρύνοντας το Μπακού να “πάρει τα πράγματα στα χέρια του”…

Εν τω μεταξύ την Τρίτη το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε ότι 27 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις μάχες με τις αζέρικες δυνάμεις την Δευτέρα και άλλοι 31 την Κυριακή, μετά την επίθεση που λέει ότι δέχτηκε από το Αζερμπαϊτζάν. Ο απολογισμός, που δεν είναι ολοκληρωμένος, ανερχόταν ως χθες βράδυ σε 95 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 11 αμάχων, εννέα στο Αζερμπαϊτζάν και δύο στην αρμενική πλευρά. Ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι ακόμη πιο βαρύς. Τα δύο μέρη διαβεβαιώνουν ότι σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές του εχθρού.Οι τραυματίες, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, ήταν περίπου 200.  Ταυτόχρονα τα ξημερώματα της Τρίτης, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, το οποίο φέρεται να καταγράφει καταστροφές αζερικών στόχων.

Εν μέσω αυτών των γεγονότων η κοινότητα Αρμενίων της χώρας μας με αφίσες στους δρόμους που γράφουν:

Συνταγμα Παναρμενική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επιθετικότητας των Αζέρων εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 στις 5 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος., καλεί τους Αρμένιους κι όποιους άλλους συμφωνούν μαζί της στην συγκέντρωση.

Ρωσία.

Ρωσικά MiG-29 πέταξαν πάνω από την πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν σήμερα σε ένα μήνυμα της Μόσχας προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Ρωσία έχει συμφέροντα και εγγυάται την ανεξαρτησία, όχι μόνο της Αρμενίας, αλλά και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τα μαχητικά της ρωσικής Αεροπορίας είναι άγνωστο από πού απογειώθηκαν, αλλά είναι γνωστό ότι η Ρωσία διατηρεί 18 MiG-29 της 426 Μοίρας σε βάση στην Αρμενία.

Πηγή:https://www.pronews.gr/…/919429_armenia-eimaste-etoimoi…

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού (οι πρωτεύουσες των δύο κρατών), απειλείται αποσταθεροποίηση του νότιου Καυκάσου, ειδικά εάν επέμβουν η Τουρκία και η Ρωσία, περιφερειακές δυνάμεις.

Προς το παρόν δυνάμεις — η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ιράν, η ΕΕ, ο ΟΗΕ — κάλεσαν να υπάρξει άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση κεκλεισμένων των θυρών τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ενημέρωσαν διπλωμάτες.

Το Υπ. Εξ. της χώρα μας ακολουθώντας την ΕΕ εξέδωσε ανακοινωθέν σχεδόν ουδέτερο-στη γραμμή ΕΕ-, ενώ η Κύπρος την οποία μόλις πριν 3 μέρες είχε επισκεφτεί ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας  στο ανακοινωθέν της είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα γιατί διασαφηνίζει το γεγονός ότι οι Ατζέροι ήταν αυτοί που έσπασαν την εκεχειρία.

Ο Πρωθυπουργός  της Αρμενίας στη Βουλή  της χώρας ο Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε:

“Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας και να υπερασπιστούμε τα πάτρια εδάφη μας και το δικαίωμά μας να ζούμε σε αυτή τη γη.Εγώ σήμερα ήρθα να σας πω ότι είμαι έτοιμος να πεθάνω για την πατρίδα μου…”…

Αρμενία: Μόνιμο αίτημα τους η προσάρτιση στη χώρα τους του ορεινού θύλακα με τον Αρμένικο Χριστιανικό πληθυσμό του  Ναγκόρνο Καραμπάχ. Γι ‘αυτό συμβαίνουν τώρα όλα αυτά. ..

Επιστράτευση στην Αρμενία , αλλά και χιλιάδες εθελοντές Αρμένιοι του εξωτερικού  προστρέχουν να πολεμήσουν όπως κι ο διεθνής ποδοσφαιριστής  της ΠΑΕ ΑΕΛ Βαραζντάν Χαρογιάν , μάχες, νεκροί, παιδιά σε καταφύγια…

Είθε σύντομα ο πόλεμος να λάβει τέλος…

Πηγές: Εθνική Επιτροπή Δικαίωσης Αρμενικού Ζητήματος ΑΠΕ, euronews,

Zartonk Media.

Στις φωτό: Αρμένιοι στρατιώτες σε μάχες, παιδιά κι άμαχοι σε καταφύγια…

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.