ΑΡΜΕΝΙΑ. “Φωτιά στο κόκκινο” Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Ίσως τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο… Κόκκινο το  χρώμα της φωτιάς και του αίματος, οπότε συνδέεται άμεσα με την ενέργεια, τον πόλεμο, την σωματική και ψυχική δύναμη, την αποφασιστικότητα, το πάθος, την επιθυμία και την αγάπη. Το κόκκινο είναι ένα πολύ συναισθηματικά έντονο χρώμα. Στην εραλδική, το κόκκινο αναδεικνύει το κουράγιο, γι’ αυτό και πολλές σημαίες περιέχουν το χρώμα αυτό.

Πόσο αντιπροσωπεύει αυτό το χρώμα την μικρή Αρμενία των 3.000.000 εκατ. κατοίκων… Την Αρμενία που είναι τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά μας…

Η Αρμενία-επίσημα ως Δημοκρατία της Αρμενίας-, είναι χώρα της Ευρασίας ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα στο νότιο τμήμα του Καυκάσου. Συνορεύει στα δυτικά με την Τουρκία, στα βόρεια με τη Γεωργία, στα ανατολικά με το Αζερμπαϊτζάν και στα νότια με το Ιράν … Χώρες -πλην της Γεωργίας -μουσουλμανικές στο θρήσκευμα και πολύ εχθρικές έναντι της Αρμενίας πολλούς – πολλούς αιώνες τώρα…

Ατέλειωτοι πόλεμοι του αρχαίου λαού των Αρμενίων με τον ανεπτυγμένο πολιτισμό με τους γύρω βάρβαρους λαούς που ήθελαν να τους κατακτήσουν…

Ατέλειωτο πορφυρό αίμα των Χριστιανών Αρμενίων βάφει τα χώματα της γης της…

Πρόσφατα και μόλις τον Αύγουστο του 2020 η ‘μικρή’ Αρμενία βίωσε για ακόμη μία φορά έναν πόλεμο με αντίπαλο το γειτονικό της  ‘μεγάλο’ Αζερμπαϊστάν…

Αγώνας άνισος έναντι μιας πάνοπλης χώρας με υπερσύγχρονο πολεμικό υλικό, μισθοφόρους και συμμάχους και την μικρή Αρμενία μόνη …

Μόνη; Ποτέ δεν είσαι μόνος αν έχεις τον …εαυτό σου… κι η Αρμενία έχει τον περήφανο λαό της που αντίθετα από την επικρατούσα διεθνώς αποδόμηση και εθνομηδενισμό ο δικός της λαός που είναι και το μεγάλο της όπλο διακρίνεται για την φιλοπατρία του, την ψυχική δύναμη, αποφασιστικότητα και πάθος. Το είδαμε όσοι ασχοληθήκαμε με τον καλοκαιρινό αυτό πόλεμο…

Όλα τελείωσαν; Ήρθε η ειρήνη; Αίμα αμάχων Αρμένιων αλλά και μαχητών έβαψε τα χώματα της που  τώρα πέρασαν σε ξένα χέρια. Άνθρωποι έμειναν πίσω.. νεκροί. Στρατιώτες ακόμη επιστρέφουν με τις ανταλλαγές κι η ζωή ίσως επιστρέψει  κι αυτή σταδιακά στην κανονικότητα της…

 

<Όποιος λέει πως είναι νικητής

διαπράττει ένα ανιαρό λάθος

όποιος λέει πως είναι νικημένος

διαπράττει ένα σπαραχτικό λάθος>

 

Αυτό γράφει σε ένα του ποίημα ο ποιητής μας Νίκος Καρούζος κι ίσως να ισχύει στην περίπτωση της Αρμενίας. Γιατί δεν μπορεί να είναι ‘η χαμένη του παιχνιδιού’ η χώρα που ο Θεός-δημιουργός του σύμπαντος της χάρισε τέτοια γη. Γη ‘φωτιά στο κόκκινο’ όπως στο Φαράγγι του ποταμού Amaghu κοντά στην πόλη Yeghegnadzor της Αρμενίας.

Εδώ στο ‘κόκκινο’ στενό φαράγγι  βρίσκεται το Noravank , ( Նորավանք=νέο μοναστήρι) Αρμενική Χριστιανική Μονή του 13ου αιώνα σε απόσταση 122χλμ. από την πρωτεύουσα Γερεβάν.

Το φαράγγι είναι γνωστό για τα ψηλά και τεράστια κοκκινόχρωμα βράχια  κι η Νέα Μονή δηλαδή η Noravank,  αποτελεί ίσως το αξιολογότερο  θρησκευτικό προσκύνημα της Αρμενίας χτισμένη με την παραδοσιακή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική του λαού αυτού.

Αναμφίβολα μετά από έναν πόλεμο πολίτες και κράτος μετρούν τις πληγές τους… Συγκρούσεις γεννώνται πολιτικές , εσωτερικές  διαφωνίες , ανασυγκρότηση δυνάμεων.. Οι μαχητές της συνεχίζουν την εκπαίδευση τους – όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία, η ζωή συνεχίζεται… τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία όπου…

…Η βασική εκπαίδευση στη Δημοκρατία της Αρμενίας είναι δωρεάν, πράγμα που αποτελεί υποχρέωση του κράτους κατά το Σύνταγμά της, όπως και η παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Αρμενία εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλό δείκτη αναλφαβητισμού. Σήμερα στη χώρα λειτουργούν δεκαεπτά Πανεπιστήμια, Σχολές και Πολυτεχνεία. Τα περισσότερα βρίσκονται στο Γερεβάν. Και…

…Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ως προαιρετικό μάθημα σε δυο σχολεία του Γερεβάν και σε ένα ως υποχρεωτικό, καθώς και σε τέσσερις πανεπιστημιακές Σχολές και τη Στρατιωτική Ακαδημία. Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Γερεβάν λειτουργεί και «Ελληνικό Κέντρο». Τα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών της Ελλάδας καθώς και το ΙΚΥ χορηγούν κατά καιρούς υποτροφίες σε Αρμένιους που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Χώρα λοιπόν, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με λαό φιλόπατρη δεμένο στενά με τις παραδόσεις του, χώρα που στην σημαία της έχει το κόκκινο χρώμα, το χρώμα που αναδεικνύει το κουράγιο κι οι Αρμένιοι έχουν το κουράγιο παρά τις γενοκτονίες που έχουν υποστεί διαχρονικά και πάντα μόνοι- όπως το καταγράφει η ιστορία-, να αγωνίζονται για το υπέρτατο αγαθό την ελευθερία της γης τους, της πατρίδας τους…

Ένα μάθημα δίνουν  σε όλους.  Να επέλθει αφύπνιση των υποταγμένων  αλλά δήθεν δημοκρατικών κι ελεύθερων λαών. Θα τους ακολουθήσουμε;

Πληροφοριακό υλικό και φωτογραφίες: Ardemis Nahabetian, διαχειρίστρια της σελίδας Αρμένιοι & Φίλοι των Αρμενίων. Την ευχαριστώ θερμά.

Ειρήνη και Δικαίωση στους αγώνες της φίλης χώρας Αρμενίας.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

2 Άποψη για τα “ΑΡΜΕΝΙΑ. “Φωτιά στο κόκκινο” Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.”

  1. Αναστασία Μπάστα

    Εξαιρετικό το σχόλιο σου Τασσώ μου . Μπράβο

  2. Ιωάννα Σαρκισιάν

    Πολύ όμορφο άρθρο με μια μικρή διευκρίνιση, ο πόλεμος άρχισε 27 Σεπτεμβρίου του 2020, όχι τον Αύγουστο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.