Δήμος Χίου| Ένα τόσο επωφελές για την κοινωνία της Χίου έργο μπλοκάρεται από το Τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ)

Το ΣΑ της ΠΕ Χίου γνωμοδότησε αρνητικά ως προς την μελέτη που έγινε στο πλαίσιο των έργων της ΒΑΑ, έπειτα από ένα χρόνο κωλυσιεργίας και αναβολών.

Η μελέτη θα υποβληθεί όπως προβλέπει ο νόμος στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Βορείου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι τα ΣΑ έχουν το δικαίωμα να γνωμοδοτήσουν θετικά ή αρνητικά ως προς την κάθε μελέτη αλλά σε καμία περίπτωση να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν (Λειτουργία Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής – αρμοδιότητες ΣΑ (νόμος: ΣΑ-Ν 4030/11)).

Ο Δήμος Χίου και η Τεχνική υπηρεσία έκαναν ότι ήταν απαραίτητο και προβλεπόμενο σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους προς το ΣΑ της ΠΕ Χίου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους η μελέτη για τον κήπο εγκρίθηκε από τα δυο κορυφαία επιστημονικά συμβούλια της χώρας Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), τα οποία έλαβαν υπόψη τους τις αρνητικές εισηγήσεις του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής αλλά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου και παρόλα αυτά ενέκριναν την μελέτη ΟΜΟΦΩΝΑ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μόνο ερωτήματα μπορούν να δημιουργηθούν από την μεγάλη απόσταση του σκεπτικού των προαναφερθέντων οργάνων.

Μένει να αναρωτηθούμε κατά πόσο κάποιοι έδρασαν με βάση αυτό που νομίζουν για το προσωπικό τους συμφέρον και όχι με βάση αυτό που είναι το κοινό καλό.

Μην ξεχνάμε ότι τα ΣΑ σύμφωνα με τον ως άνω αναφερόμενο γενικό κανονισμό δεοντολογίας, γνωμοδοτούν με βάση την αρχιτεκτονική άποψη και λύση που επέλεξε ο μελετητής.

Η οποία κριτική ασκείται, δεν αφορά την εξεύρεση «βέλτιστων» λύσεων αλλά την πληρότητα και την συνέπεια της μελέτης ως προς την αρχιτεκτονική άποψη που επιλέγεται σε σχέση με την λειτουργία και την ένταξη στο ευρύτερο περιβάλλον με στόχους: την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης των χρηστών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, τα ΣΑ δεν ασκούν αρχιτεκτονική και δεν επιτρέπεται στα μέλη τους να διορθώνουν τα σχέδια των μελετητών ούτε να κάνουν μονοσήμαντες υποδείξεις που θα κατευθύνουν την υπό διόρθωση μελέτη.

Από την πλευρά του Δήμου Χίου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του, η διαβούλευση με τους φορείς και τους κατοίκους είναι διαρκής ώστε το έργο να μεγιστοποιήσει τη θετική του επίδραση στη ζωή του δημότη και του επισκέπτη.

Εν κατακλείδι, η ανάπλαση του κήπου και της γύρω περιοχής που κάποιοι θέλουν να είναι «όνειρο πολύ μακρινό» είναι γιατί βάζουν αυτό που νομίζουν για προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.