ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ. Αντώνης Δαμαλάς & η ονοματοδοσία ενός δρόμου… Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

https://diafaneia.eu/wp-content/uploads/2021/10/235949203_2055986077912868_2052309021539778639_n.jpg

 

Αντώνης Δαμαλάς, ένας ακόμη μεγάλος δάσκαλος με Χιώτικη καταγωγή. Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης (αντικείμενο Λογιστική και Αγγλική γλώσσα στην  Εμπορική Σχολή και Λιβάνειο Γυμνάσιο Χίου) καθώς και καθηγητής Ανωτάτης Εκπαίδευσης στην Α.Ε.Ε (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο με αντικείμενο την διδασκαλία της Ιστορίας των Οικονομικών Θεωριών), συγγραφέας επιστημονικών συγγραμμάτων.

ΙΔΡΥΜΑ ΔΑΜΑΛΑ.

Το κόσμημα του Πειραιά και δημιούργημα της αδελφής του Αντωνίου Δ., της Αναστασίας Δαμαλά, εκπαιδευτικού κι αυτής καθηγήτριας της Αγγλικής γλώσσας. Ένα Ίδρυμα που δημιουργήθηκε όπως ακριβώς ήταν η επιθυμία του αείμνηστου δασκάλου Αντώνη και που πρόκειται μελλοντικά να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα Πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Η κυρία Αναστασία Δαμαλά είχε την τύχη-ατυχία να χάσει όλη της την οικογένεια, τον πατέρα της Στυλιανό, την μητέρα της Θεοδώρα, τους αδελφούς της Αντώνιο και Νικόλαο καθώς και την αδελφή της Ειρήνη μένοντας μόνη να εκπληρώσει τις επιθυμίες τους και να φροντίσει για τη υστεροφημία όλης της οικογένειας της.

Και έχοντας αφιερώσει όλη της τη ζωή σε αυτό τον σκοπό μέχρι τώρα έχει πετύχει ακατόρθωτα για γυναίκα πράγματα. Μία Χιώτισσα αρχόντισσα του Πειραιά. Μία από τις πλέον επιφανείς κυρίες του Πειραιά.

Παράρτημα Ιδρύματος Αντωνίου Δαμαλά στην Χίο.

-Αυτό κ. Γαΐλα, το παράρτημα, ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε πριν τρία χρόνια. Στεγάζεται στο πατρικό μας σπίτι στο ισόγειο της οικίας Δαμαλά στην οδό Βερίτου 12 στον Καμμένο Πύργο. Ξέρετε, σε αυτό το σπίτι γεννηθήκαμε τα τρία από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, εγώ, ο Αντώνης κι η Ειρήνη. Ο αδελφός μας ο Νικόλαος ήταν ο μόνος που γεννήθηκε σε Μαιευτήριο.

Νέα έργα της Αναστασίας. Δύο εκκλησάκια στην Χίο.

Στην συνομιλία μας η κυρία Αναστασία μου αποκάλυψε το μελλοντικό της σχέδιο για την ανέγερση δυο μικρών ναΐσκων , ο ένας εντός του παραρτήματος του Ιδρύματος Δαμαλά στην Χίο επ ονόματι του πατέρα της Στυλιανού, της μητέρας της Θεοδώρας και της γιαγιάς της (από την πλευρά της μητέρας της ) Μαρίας.

Το δεύτερο εκκλησάκι σκοπεύει να το οικοδομήσει στον Καρφά στο κτήμα της οικογένειας αφιερωμένο στην μνήμη του πατέρα της ,του αδελφού της Αντώνη και της αδελφής της Ειρήνης.

Για το κτήμα σας στον Καρφά κυρία Αναστασία είχε κάποια σχέδια ο αείμνηστος αδελφός σας Αντώνης;

– Βέβαια. Το σχέδιο του ήταν να δημιουργηθεί εκεί ένα Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Είναι περιφραγμένο και προς το παρόν εντός του κτήματος υπάρχει μία μικρή οικογενειακή μας οικία όπου πηγαίναμε διακοπές.

Μία ονοματοδοσία που δεν έγινε…

Με την ευκαιρία αυτή να σας πω κυρία Γαΐλα, ότι προ ετών είχα εκφράσει στον τότε δήμαρχο Χίου την επιθυμία μου για την ονοματοδοσία του δρόμου που περνάει εμπρός από το κτήμα σε :Οδός Αντωνίου Δαμαλά , μου είχε δώσει την υπόσχεση του αλλά όπως βλέπετε η υπόθεση δεν προχώρησε.

Ίσως θα πρέπει να το υπενθυμίσω εκ νέου στον Δήμο Χίου. Σας παρακαλώ να αναφέρετε το γεγονός στο άρθρο σας.

Οι  δύο προτομές του Αντωνίου Δαμαλά.

Αληθεύει κυρία Αναστασία ότι στην οδό Βερίτου 12 στο πατρικό σας δηλαδή και στο παράρτημα του Ιδρύματος θα τοποθετηθεί προτομή του καθηγητή Αντωνίου Δαμαλά;

-Αυτό νομίζω σας το έχω αναφέρει και παλιότερα. Την απόφαση την έχει πάρει ο Δήμος Χίου από το 2015 και η προτομή θα τοποθετηθεί έξω από το παράρτημα στο τρίστρατο που υπάρχει εκεί.

Και γιατί καθυστερήσατε τόσο στην τοποθέτηση της;

– Ίσως δεν γνωρίζετε ότι αργότερα ο Δήμος Πειραιά ενέκρινε την τοποθέτηση προτομής του αδελφού μου Αντώνη εδώ στον Πειραιά και σε κεντρικό μάλιστα σημείο κοντά στο Δημοτικό Θέατρο. Οπότε ήθελα να συνδυάσω τα δύο γεγονότα αλλά δυστυχώς δεν υπολόγισα τα τρέχοντα με την πανδημία κι έτσι προέκυψε αυτή η καθυστέρηση της τοποθέτησης των δύο προτομών του Αντώνη.

Δύο προτομές λοιπόν, για τον μεγάλο Χιώτη δάσκαλο Αντώνη Δαμαλά. Ο γλύπτης –δημιουργός τους κυρία Αναστασία;

-Ο γνωστός Πειραιώτης γλύπτης Γεώργιος Ρούσσης.

Είχα την τιμή στην  εφημερίδα Χιώτικη Διαφάνεια παλιότερα να παρουσιάσω αναλυτικό αφιέρωμα στο Ίδρυμα Δαμαλά καθώς και συνέντευξη της κυρίας Αναστασίας Δαμαλά. Σύντομα εκτενές αφιέρωμα στον δάσκαλο της Χίου Αντώνη Δαμαλά. Η προσωπικότητα και το πνευματικό έργο του.

Ευχαριστώ θερμά την κυρία Αναστασία Δαμαλά γι αυτήν την συνεργασία, την φιλία και την δυνατότητα κάλυψης εκ μέρους μου θεμάτων της  εκλεκτής Χιακής οικογένειας της για τον Αθηναϊκό και Χιακό Τύπο.

Φωτογραφίες, του καθηγητή Αντώνη Δαμαλά στο Λιβάνειο Γυμνάσιο και της κ. Αναστασίας από το αρχείο της Α.Δ.

Παράκληση: Όποιος αναγνώστης γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες για τα πρόσωπα της φωτογραφίας –μαθήτριες και καθηγητές-,  να μας ενημερώσει σχετικά.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.