«Διαθέσιμη, από σήμερα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στον ειδικό σύνδεσμο apps.migration.gov.gr/temporary-protection η ηλεκτρονική πλατφόρμα προ-καταγραφής εκτοπισθέντων ατόμων από την Ουκρανία – Η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας θα ξεκινήσει στις 4/4/2022» 

 

Ξεκίνησε, σήμερα, η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προκαταγραφής εκτοπισθέντων ατόμων από την Ουκρανία. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στον ειδικό σύνδεσμο apps.migration.gov.gr/temporaryprotection (link).

Η πλατφόρμα παρέχει σε Ουκρανούς υπηκόους που διέμεναν στην Ουκρανία, πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24/2 τη δυνατότητα να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξειδικευμένο ραντεβού προσέλευσης με φυσική παρουσία σε Περιφερειακά Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να λάβουν καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Επισημαίνεται ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί -μέσω της πλατφόρμας- τα πρώτα 1.000 ραντεβού.

Η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας θα ξεκινήσει στις 4/4/2022 και θα πραγματοποιείται στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Κρήτης, Πάτρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τα εν λόγω ΠΓΑ θα λειτουργούν ως σημεία μίας στάσης, καθώς οι δικαιούχοι προσωρινής προστασίας, με την ολοκλήρωση της καταγραφής, θα λαμβάνουν την κάρτα, όπου θα αναγράφονται:

i)   Άδεια προσωρινής διαμονής (με ημερομηνία λήξης την 4η Μαρτίου 2023)

ii)  Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

iii) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)

Αυτομάτως, οι δικαιούχοι αποκτούν πρόσβαση στις παροχές του Εθνικού Συστήματος υγείας και κατ΄ επέκταση πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και θα έχουν, εφεξής, το δικαίωμα εργασίας στην ελληνική Επικράτεια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.