Εκδήλωση της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Σύγχρονες πολιτικές για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία και την κακοποίηση»

Η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε μια εκδήλωση με θέμα «Σύγχρονες πολιτικές για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία και την κακοποίηση». Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα και η Υφυπουργός  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνιζε η Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ΝΔ Βικεντία Συροπούλου- Μπασιάκου, βρέθηκαν εκπρόσωποι από διάφορες οργανώσεις ανά την Ελλάδα οι οποίες προστατεύουν και στηρίζουν γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας και κακοποίησης, συζητώντας για τις πρωτοβουλίες τις Κυβέρνησης και τα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της προστασίας των θυμάτων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: « Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας μας απασχολούν περισσότερο τώρα, γιατί τώρα έρχονται στο φως. Γιατί τώρα τα θύματα νιώθουν περισσότερο την ασφάλεια πως μπορούν να μιλήσουν, πως οι δράστες θα τιμωρηθούν ανάλογα με τη βαρύτητα των πράξεών τους και, κυρίως, πως θα έχουν από την κοινωνία και την πολιτεία τη στήριξη που χρειάζονται. Καμία συνθήκη δεν απαλλάσσει το θύτη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει για ένα θύμα βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς «έπρεπε να προσέχει» ή «γιατί δεν προφυλάχθηκε;». Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία στη Δικαιοσύνη, για να κάνει δίκαιες κρίσεις και να καταλογίζει τις ανάλογες ποινές, αλλά και να στηρίξουμε αποτελεσματικά τα θύματα. Και είμαστε περήφανοι για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία με ταχύτατα αντανακλαστικά, αλλά και σε βάθος μελέτη των αναγκών και των συνθηκών, έφερε νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα βαθιά προοδευτικό κόμμα που προστατεύει τους πολίτες, θωρακίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, υπερασπίζεται την κοινωνική συνοχή και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας. Η εμβληματική τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα διορθώνει παθογένειες, και ακυρώνει φωτογραφικές διατάξεις που η προηγούμενη Κυβέρνηση έφερε λίγο πριν τις εκλογές χάριν σκοπιμότητας. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται να αποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη, αυστηροποιώντας το πλαίσιο των απειλούμενων ποινών σε εγκλήματα όπως η ο βιασμός ανηλίκων, η αποπλάνηση ανηλίκων, αυστηροποιώντας τις προϋποθέσεις της υφ’ όρον απόλυσης».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του: «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί πολιτικές για την προστασία και την περαιτέρω ενίσχυση των δικαιωμάτων των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας μέσω της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, των τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που στοχεύουν στην ενισχυμένη και ουσιαστική προστασία των θυμάτων, της προστασίας των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, της επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών στη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των θυμάτων, της συμμετοχής στην πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης «Διαβούλευση με παιδιά  στη διαδικασία οικοδόμησης ενός νέου Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα :Στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού (2022-2027)», των πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και της ενεργούς συμμετοχής στη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Με θεσμικές πρωτοβουλίες υψώνουμε τείχος κατά της βίας και της κακοποίησης!»

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων δήλωσε: «Η πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό όσων θέλουν να καταγγείλουν ή ζητούν προστασία απέναντι σε περιστατικά έμφυλης βίας ή παρενόχλησης, διαθέτοντας δωρεάν σε όσες και όσους το έχουν ανάγκη ψυχολογική στήριξη, ενημέρωση, καθοδήγηση, αλλά και φιλοξενία για τα ίδια τα θύματα και τα ανήλικα παιδιά τους. Η χώρα μας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών, με 43 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900. Παράλληλα προωθούμε σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Όσοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή σε μία δημοκρατική κοινωνία, όπως η δική μας».

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρωτοστατούμε σε όλα τα στάδια προστασίας της ζωής κάθε ανθρώπου. Με πολλή δουλειά έχουμε καταφέρει πολλά σε ρυθμιστικό και εφαρμοστικό  επίπεδο, καλύπτοντας κενά δεκαετιών. Για πρώτη φορά, εισαγάγαμε τον ορισμό της παιδικής κακοποίησης. Θεσμοθετήσαμε το λευκό ποινικό μητρώο, για όποιον εργάζεται σε δομή που φιλοξενεί και φροντίζει παιδιά και ορίσαμε υπεύθυνο παιδικής προστασίας. Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, διεξάγουμε αιφνίδιους ελέγχους στις δομές που εποπτεύουμε. Σπάσαμε τη σιωπή. Πλέον όλοι οι πολίτες, γνωρίζουν ότι υπάρχει μια Πολιτεία,  η οποία δεν συγκαλύπτει αλλά ενεργεί και βοηθά. Όλοι μαζί, εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, με σκοπό να διασφαλίζουμε το βέλτιστο συμφέρον όλων».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γραμματέας Οργανωτικού ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Ισότητα Άννα Καραμανλή, οι βουλευτές του κόμματος, Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα, Στέλλα Μπίζιου, Έλενα Ράπτη και Ασημίνα Σκόνδρα, η Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλευγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Νάτσιου η οποία απεύθυνε και χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες, ο Γραμματέας Ατόμων με Αναπηρία Κώστας Λολίτσας, η Γραμματέας Αγροτικών Φορέων Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Άκης Μπάφας, ο Οργανωτικός Γραμματέας Τοπ. Αυτοδιοίκησης Σπύρος Σταθούλης, ο Γραμματέας Προγράμματος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού Πίστη Κρυσταλλίδυ και ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Βασίλης Φεύγας.

Αναφορικά με θέμα της εκδήλωσης, τις πρωτοβουλίες των Οργανώσεων που εκπροσωπούν αλλά και της Κυβέρνησης τοποθετήθηκαν η Επικεφαλής του Γραφείου Ισότητας της ΕΝΠΕ Φωτεινή Βρύνα, η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας Αλίκη Τσιαμούρα, η Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών Μίκα Ιωαννίδου, η Πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος Μερόπη Ορφανού και ο Αν. Υπεύθυνος Τομέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας της ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής Γιώργος Χριστακόπουλος.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε υβριδικά, με ελάχιστους δια ζώσης προσκεκλημένους οι οποίοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και είχαν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού καθώς μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία συμμετείχαν μέλη των ΔΕΕΠ, ΔΗΜΤΟ, της Πολιτικής Επιτροπής καθώς και βουλευτές του κόμματος.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.