Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Με τις σχέσεις Λευκωσίας – Άγκυρας να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί και τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο να είναι συνεχείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο ως πρωθυπουργός σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονικά συγκυρία.  Το γεγονός πως στην ελληνική αντιπροσωπεία εκτός από τους υπουργούς εξωτερικών και Άμυνας μετέχει και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δείχνει πως ένα από τα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών θα είναι εκείνο των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την συνάντηση που θα έχει στις 9:30 το πρωί με τον Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να στηρίξει τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης τόσο για την τακτική που ακολουθεί τόσο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα όσο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει την ρητορική του παροξυσμού, μία τακτική που δεν βοηθά την συνεργασία και τους κανόνες καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα θα σημειώσει ότι το ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό καθώς αφορά ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε.

Το θέμα των γεωτρήσεων που έχει πυροδοτήσει την αντίδραση της Άγκυρας βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στο Ισραήλ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον ισραηλινό ομόλογου του, το ζήτημα των ενεργειακών αλλά και την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους: Ότι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.