Η …Γοργόνα και … η Παναγιά Γοργόνα!

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Μεγάλος χαβαλές πρίν λίγο καρό – viral στη γλώσσα του διαδικτύου- με το video της υποτιθέμενης νεκρής γοργόνας, που τελικά δεν ήταν γοργόνα…

Ζεί ο βασιλιάς Αλέξανδρος; Το ερώτημα της αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στους ναυτικούς. Αιώνες καλά κρατά αυτός ο μύθος…  άραγε,  η γοργόνα που σταματούσε καράβια και βάρκες ρωτώντας με αγωνία για την τύχη του αδελφού της και βούλιαζε τα σκάφη όσων άτυχων της απαντούσαν αρνητικά, υπήρξε απλά ένας μύθος;

Προϊστορικοί χρόνοι, άγραφη ιστορία, δηλαδή ,μυθολογία όπου και συναντάμε τις τρείς κόρες του ποταμού Αχελώου, τρείς γοργόνες… Γοργόνες, κορίτσια μισά γυναίκες στο πάνω μέρος και κάτω ουρά ψαριού…

Όχι μόνο η Ελληνική μυθολογία, αλλά και δεκάδων ακόμα λαών, περιέχει μύθους, ιστορίες και παραμύθια για γοργόνες. Μυθεύματα; Χωρίς καπνό, φωτιά δεν υπάρχει…

Παναγία Γοργόνα Σκαμιά Λέσβου

Εμείς … μένομε Ελλάδα, μια στάση στη Λέσβο και, στην πατρίδα του κλασικού μας συγγραφέα Στράτη Μυριβήλη, στο χωριό  του τη Συκαμιά ή Σκαμιά και θαυμάζουμε στη θέση Σκάλα στο μικρό της λοφάκι το εκκλησάκι της Παναγιάς Γοργόνας…

Παναγιά Γοργόνα, μισή γυναίκα –μισή ψάρι  και ,ναι , η όλη ιστορία υπήρξε η πηγή έμπνευσης του Στράτη Μυριβήλη για το τρίτο και τελευταίο του μυθιστόρημα «Παναγιά Γοργόνα»/1948. Είχε δεί ή όχι ο αγιογράφος της γοργόνας-Παναγίας  στην πραγματικότητα την γοργόνα; Μήπως την είχε δει ο καλόγερος που έκτισε εκεί το εκκλησάκι; Όλα μύθος;

Κι’ όμως η γοργόνα … Ζεί!!!

Ζεί, ναι, σε κοντινή από τη Λέσβο απόσταση κοντά στη Χίο. Πάμε  Βόρειο Αιγαίο , πάμε στις ακριτικές Οινούσσες, σύμπλεγμα 9 νησιών μόλις 2 χιλιόμετρα από Χίο με κατοικημένο μόνο το μεγαλύτερο και  ομώνυμο νησί των Οινουσσών.

 

Οινούσσες με τους χίλιους περίπου κατοίκους της, υπέροχες παραλίες , απέραντη θέα στο Αιγαίο και εξαίρετη επιλογή διακοπών  και το πρώτο θέαμα που θα αντικρύσει ο επισκέπτης από το καράβι μπαίνοντας στο λιμάνι, είναι η Οινουσιώτισσα. Ποια είναι αυτή;

Χάλκινο  άγαλμα. Ύψους 5 μέτρων, η Οινουσιώτισσα-γοργόνα με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό  της χέρι  και καθισμένη σε βράχο υποδέχεται τους επισκέπτες του μικρού νησιού.

Σήμα κατατεθέν των Οινουσσών, η Οινουσιώτισα, είναι ένα εμβληματικό γλυπτό δημιουργία της διεθνούς φήμης γλύπτριας Μαίρης Παπακωνσταντίνου (Ελληνίδα Γυναίκα της Ευρώπης 1989-1990) με καταγωγή από τις Οινούσσες. Εξαίρετο έκθεμα, αναφορά στη ναυτική παράδοση του νησιού, και γιατί όχι; Αναφορά και τιμή στην… Γοργόνα.

Στη γοργόνα, την αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου, που πληρώνει αιώνες την αμαρτία της που ήπιε το αθάνατο νερό του αδελφού της και είναι εκεί στημένη στην είσοδο των Οινουσσών στο στόμιο –συναπάντημα  Αιγαίου με Ανατολή και τον περιμένει να επιστρέψει από την εκστρατεία του για να την γυρίσει και πάλι στη γη…

Λαϊκή Ζωγραφιά

Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος; Πότε ,άραγε, θα τον δει να του ζητήσει συγγνώμη;

Θαυμάστε την , θαυμάστε αυτό το αριστουργηματικό γλυπτό της γοργόνας, και αποφασίστε, υπήρξε ή όχι η γοργόνα; Μήπως ζεί ακόμα στα βάθη των θαλασσών;

Κυρία Παπακωνσταντίνου εσείς που φιλοτεχνήσατε τη Γοργόνα των Οινουσών  τι απάντηση θα δίνατε στο ερώτημα μας: Ζει η Γοργόνα η αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι;

-Μα, σύμφωνα με τον … μύθο κ. Γαΐλα, ήπιε το Αθάνατο νερό γι αυτό και την τιμώρησε ο αδελφός της ο Αλέξανδρος… και την έκανε γοργόνα… κι αφού το ήπιε… αθάνατο νερό…. Αθανασία… άρα;

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.