Η ελληνική αεροπορία θα αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου στη Βόρεια Μακεδονία

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της άμυνας της γείτονος επιθυμεί η Αθήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας,
αλλά και την ομόλογό του στα Σκόπια.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας”. Η πρόταση ανήκει στον ΥΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη και την αποκάλυψε η υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ 3 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Γεωργιάδη και Αλέξανδρο Μάρκου.

Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει αποστολή επιτήρησης εναέριους χώρους σε Αλβανία και Μαυροβούνιο, επισημαίνει το Militaire.gr. Αναφερόμενη στην τουρκική διείσδυση στις ΕΔ της χώρας της υποστήριξε ότι αυτό ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση και ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης επιβεβαίωσε την πρόθεση της Αθήνας να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας:

“Η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενίσχυσης και επέκτασης της συνεργασίας μας με τη γείτονα χώρα στον τομέα της άμυνας, εμπεδώνοντας σχέσεις αμοιβαιότητας και εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη που δεν θα περιορίζονται μόνο στον αμυντικό τομέα. Μάλιστα, η δυνητική συνδρομή μας στον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας θα εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα. Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας στα Βαλκάνια”, λέει ο κ. Αποστολάκης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.