Η παρουσίαση της Διαδρομής της ναυτιλίας σε έκδοση των Πολιτιστικών Διαδρομών της Ευρώπης

 

Σε μια ιδιαίτερα επιμελημένη και πλούσια σε εικονογραφικό υλικό έκδοση παρουσίασης των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διέρχονται από την Ελλάδα, προχώρησε πρόσφατα η Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην έκδοση παρουσιάζονται για πρώτη φορά οι ελληνικοί φορείς, που συμμετέχουν ήδη στις πιστοποιημένες διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ κάνει «πρεμιέρα» κι η Maritime Heritage Route (MHR), η Διαδρομή της οποίας η ρότα χαράκτηκε και δρομολογείται από τον Δήμο Οινουσσών, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπ. Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΥΙΝ, του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου.

Το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει εκκινήσει το 1987 με σκοπό ν’ αναδείξει, μέσα από ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, τους τρόπους με τους οποίους η πολιτιστική κληρονομιά κάθε ευρωπαϊκής χώρας μπορεί ν’ αποτελέσει κοινή κληρονομιά των λαών και των κρατών της Ευρώπης.

Στόχος των Πολιτιστικών Διαδρομών είναι ν’ αναδείξουν τις κοινές ρίζες και την ιστορία του πνεύματος και των αξιών της Ευρώπης, να ενθαρρύνουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τον διάλογο μεταξύ των μελών -πόλεων ή περιοχών- κάθε διαδρομής και να εδραιώσουν τον πολιτιστικό διάλογο και την «κοινοκτημοσύνη» του πολιτιστικού πλούτου πέρα από τα σύνορα κάθε περιοχής. Η Διαδρομή της Ναυτικής Κληρονομιάς με έδρα την κοιτίδα της ναυτοσύνης του Αιγαίου,τις Οινούσσες, αναμένεται να εγκαινιάσει τον πολιτιστικό διάλογο μεταξύ των ναυτοτόπωντης Ευρώπης και να αναδείξει τους πανάρχαιους δεσμούς της ελληνικής ναυτοσύνης και των μεσογειακών λαών, που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Ο Δήμος Οινουσσών συγχαίρει και ευχαριστεί την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου τηςΕυρώπης, την Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπ. Πολιτισμού,καθώς και όλους τους φορείς και συνεργάτες, που συνέβαλαν στην επιτυχή συμμετοχή και προβολή της Διαδρομής μας και εύχεται σε όλες τις Διαδρομές να είναι καλοτάξιδες και συναρπαστικές και στην Ναυτική μας Διαδρομή να συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή του ναυτικού μεγαλείου της πατρίδας μας.

Το φυλλάδιο είναι προσβάσιμο διαδικτυακά στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας τουΣυμβουλίου της Ευρώπης:

Click to access roads-booklet.pdf

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.