Η Τουρκία προσπαθεί να επηρεάσει το Κογκρέσο για τα F-16

 

Η Αγκυρα έχει ξεκινήσει προσπάθειες για να επηρεάσει μέλη του Κογκρέσου με στόχο να ανάψουν πράσινο φως στην πώληση μαχητικών F-16 Βlock 70. H εφημερίδα Cumhuriyet αποκαλύπτει πως η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον υπέγραψε σύμβαση με τη συμβουλευτική εταιρεία Friedlander στις αρχές του 2022 για να ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο για λογαριασμό της Τουρκίας. H εταιρεία ανήκει στον Εζρα Φρίντλαντερ, ηγετική φυσιογνωμία της ορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία ασκεί πιέσεις και στις δύο πλευρές του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ για την Τουρκία, με αμοιβή 35.000 δολάρια τον μήνα, στο πλαίσιο εξάμηνης σύμβασης.

Η Friedlander ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στις 29 Απριλίου για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται για λογαριασμό της Τουρκίας. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι είχε έρθει σε επαφή με μέλη του Κογκρέσου και κατόπιν συμφωνίας με την Τουρκία «τους ζήτησε να υποστηρίξουν την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας που ζήτησε η Αγκυρα από την Ουάσιγκτον».

Η Cumhuriyet αναφέρει πως η εταιρεία ενημέρωσε αρχικά τους συμβούλους του Δημοκρατικού Κόμματος και τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 27 Ιανουαρίου για «το καθεστώς της συμμαχίας ΗΠΑ – Τουρκίας και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ». Είκοσι τέσσερις σύμβουλοι συμμετείχαν σε αυτή την ενημέρωση.

Στις 11 Φεβρουαρίου, αξιωματούχοι της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον συναντήθηκαν διαδικτυακά με συμβούλους 45 μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Στις 14 Μαρτίου, με τη μεσολάβηση της συγκεκριμένης εταιρείας, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Μουράτ Μερτζάν φιλοξένησε περισσότερους από 100 συμβούλους μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην πρεσβευτική κατοικία.

Πηγή: Καθηνερινή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.