Ιατρικός Σύλλογος Χίου – προτάσεις για τους απινιδωτές και τις πρώτες βοήθειες

Με αφορμή το συμβάν στην Καλαμωτή, όπου συμπολίτης μας υπέστη καρδιακή ανακοπή ύστερα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και παρέστη η ανάγκη άμεσης χρησιμοποίησης απινιδωτή, ο οποίος καθώς δεν ανευρίσκονταν το κλειδί του κοινοτικού γραφείου στο οποίο φυλάσσονταν και οι παρευρισκόμενοι αναγκάστηκαν να σπάσουν την πόρτα, ο Ι.Σ. Χίου προτείνει τα παρακάτω:

  • Η φύλαξη των απινιδωτών να είναι σε δημόσια κτίρια ανοικτά όλο το 24ωρο (αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό), διαφορετικά και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις θα αναγκαζόμαστε να σπάμε πόρτες σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο για τη ζωή του ασθενούς.
  • Σε μικρά χωριά χωρίς αστυνομικό τμήμα ή σταθμό πυροσβεστικής, οι απινιδωτές να βρίσκονται σε εξωτερικά κουτιά με τζάμι που να ανοίγει ή να σπάει εύκολα όταν παραστεί η ανάγκη άμεσης χρησιμοποίησής τους.
  • Σε κλειστό ή ανοικτό χώρο, το σημείο εγκατάστασης του απινιδωτή θα πρέπει να έχει την κατάλληλη σήμανση όπως αυτή ορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.
  • Κι επειδή σπανιότατα θα βρεθεί σε κοντινή απόσταση γιατρός ή νοσηλευτής την συγκεκριμένη ώρα που θα παραστεί ανάγκη απινίδωσης, η εκπαίδευση των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις των οποίων θα φυλάσσονται οι απινιδωτές αποτελεί από τα διδάγματα του παρελθόντος μία αποτελεσματική λύση.
  • Για τα μικρότερα χωριά, απαιτείται κατά τη γνώμη μας εκπαίδευση ικανού αριθμού κατοίκων, ώστε την κρίσιμη ώρα κάποιος από αυτούς που θα γνωρίζουν τη χρήση να είναι σε απόσταση που να φανεί χρήσιμος πριν να είναι πολύ αργά.
  • Η εκπαίδευση σημαντικού αριθμού πολιτών στην ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) και στη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή είναι ζωτικής σημασίας και καθώς τέτοια προγράμματα ήδη υπάρχουν, καλούμε τις αρμόδιες αρχές να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση ο Ιατρικός Σύλλογος είναι στη διάθεση του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε και στην πρόληψη αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση απειλητικών καταστάσεων για τις ζωές των συμπολιτών μας.

 

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.