Κεραμέως για σχολεία: Δωρεάν τα rapid test για τους μαθητές σε δημόσιες δομές

Στην απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία αναφέρθηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως η Επιτροπή των Ειδικών δεν ζήτησε παράταση για την επαναλειτουργία τους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Κεραμέως σημείωσε πως «τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν», ενώ εξήγησε ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι μεταξύ άλλων παιδαγωγικοί, ψυχοσυναισθηματικοί, υγειονομικοί. Το άνοιγμα, πρόσθεσε, επέβαλλε και η διεθνής τάση.

«Εδώ ανοίξαμε τα σχολεία με τη Δέλτα και χωρίς εμβολιάστική κάλυψη και συζητάμε αν θα ανοίξουμε τον Ιανουάριο;».

Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά είναι πιο ασφαλή εντός πλαισίου επισημαίνοντας ότι όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία γίνονται περισσότερα τεστ.

Όπως ανέφερε το 84% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το περασμένο διάστημα (Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου) είχε ανιχνευτεί από τα σελφ τεστ, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 40% όταν έκλεισαν.

Παράλληλα, όπως είπε, η διενέργεια rapid test στους μαθητές θα γίνεται δωρεάν σε δημόσιες δομές με βεβαίωση του διευθυντή.

Επανέλαβε μάλιστα ότι σε περίπτωση κρούσματος τα παιδιά θα κάνουν τεστ κάθε μέρα. «Προτιμούμε να βάζουμε πολλά τεστ για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα». Σημείωσε δε ότι σε ένα τρίμηνο δόθηκαν περισσότερα από 32 εκατομμύρια self test στα σχολεία.

Η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε «συνειδητή» την απόφαση της κυβέρνησης.

Για την αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων είπε: «Βάζουμε επιπλέον φίλτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή. Πάμε βήμα-βήμα γιατί η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία».

Tέλος, απευθυνόμενη στους γονείς που έχουν αποφασίσει να μην στείλουν τα παιδιά τους τη Δευτέρα στο σχολείο, διερωτήθηκε: «Εάν υπάρξει ενα κρούσμα στον περίγυρο, θα κάνουν πέντε τεστ;».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διευκρίνισε ότι οι δομές για τα rapid test αφορούν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ με βεβαίωση του διευθυντή του σχολείου, ενώ πρόσθεσε πως θα υπάρξει και επέκταση των σημείων για τα τεστ.

Παράλληλα, τόνισε ότι το 80% των κρουσμάτων στα σχολεία έχουν εντοπιστεί από τα self test.

Πηγή

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.