Μαθητές βρίσκουν λύσεις για τις πυρκαγιές, την έλλειψη νερού και την ελλιπή συμπερίληψη

Δείτε τις φωτεινές ιδέες των μαθητών που ξεχώρισαν στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Generation Next

Η πυρασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος και η κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία είναι τα προβλήματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι ομάδες που απέσπασαν τα φετινά βραβεία.

Ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next του Ιδρύματος Vodafone ολοκληρώθηκε με εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να λαμβάνουν μέρος από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για ακόμη μια χρονιά τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον κόσμο του STEM, να δουλέψουν ομαδικά και να πειραματιστούν με την τεχνολογία, λύνοντας πραγματικά προβλήματα. Την πρώτη θέση απέσπασε η ομάδα «Ιπτάμενοι Πυροσβέστες», από το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, η οποία σχεδίασε το Fire Detecting Airplane. Οι μαθητές Νικόλαος Ευστρατίου και Ευάγγελος Ιορδάνου με υπεύθυνο καθηγητή τον Παναγιώτη Μανιάτη, προβληματισμένοι από τις συχνές δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, πρότειναν ως λύση τη δημιουργία ενός σμήνους μικρών ηλεκτρικών αυτόνομων αεροσκαφών, με σκοπό να εντοπίζονται έγκαιρα οι εστίες φωτιάς και να ενημερώνεται άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Η πορεία μας στον διαγωνισμό ήταν μια αξέχαστη περιπέτεια, γεμάτη με προκλήσεις για μάθηση, μας ενίσχυσε ως ομάδα και μας άνοιξε νέους ορίζοντες» μας είπαν οι μαθητές με ενθουσιασμό, ενώ μάθαιναν πως κέρδισαν ένα τριήμερο ταξίδι επιστήμης στο Λονδίνο, με στόχο να συνεχίσουν να εξερευνούν τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα “Robot Feelings” από το 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης. Οι μαθητές Εμμανουήλ Γιατράκης και Γιώργος Τάλζι με υπεύθυνο καθηγητή τον Αριστείδη Τσιατούχα, «γνωρίζοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα συναντήσει η ανθρωπότητα στο μέλλον είναι η έλλειψη νερού και γόνιμης γης» σκέφτηκαν να εφαρμόσουν την υδροπονική μέθοδο για την καλλιέργεια των φυτών και κατασκεύασαν ένα αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο με σύστημα υδροπονίας, όπου τα φυτά αναπτύσσονται στο νερό αντί για το χώμα. Οι μαθητές αναγνωρίζουν πως το ότι «εργάστηκαν ομαδικά, έμαθαν να συνεργάζονται και να ερευνούν, να χρησιμοποιούν τα βιώματα τους ώστε να δίνουν λύση στα προβλήματα» είναι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό του Generation Next.

Την τρίτη θέση κατέκτησε η ομάδα “Ennuino” από τη Σύρο. Οι μαθητές Παναγιώτης και Σοφία Ζερβού, με υπεύθυνο καθηγητή τον Μανώλη Αργυρό ευαισθητοποιημένοι με το θέμα της ελλιπούς συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία σκέφτηκαν «να ενώσουν την πολιτισμική κληρονομιά με την τεχνολογία και το παιχνίδι με την προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο» και κατασκεύασαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι κατάλληλο για άτομα με κινητικά προβλήματα, στο οποίο οι παίκτες συμμετέχουν δίνοντας φωνητικές εντολές. Παράλληλα με τον σχεδιασμό του επιτραπέζιου παιχνιδιού, η ομάδα σχεδίασε και μια μακέτα ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρία.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next υλοποιείται από το 2017 από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής και την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone. Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα, με επίκεντρο την ψηφιακή πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.gr, μετρά περισσότερους από 112.000 ωφελούμενους ενώ στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού έχουν δημιουργηθεί 721 καινοτόμα projects μαθητών από 131 δήμους της χώρας.

Ομάδα «Ιπτάμενοι Πυροσβέστες»

Ομάδα “Robot Feelings”

Ομάδα “Ennuino”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.