Μόρια, η μεγάλη μπίζνα: Χορός εκατομμυρίων με «μαϊμού» γνωματεύσεις σε μετανάστες

Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη μετά τον εντοπισμό κυκλώματος στον καταυλισμό στη Μόρια, εκεί όπου πουλούσε σε μετανάστες γνωματεύσεις μετατραυματικού στρες. Τζίρο εκατομμυρίων εκτιμά η Αστυνομία ότι έκανε το κύκλωμα. 

Η μπίζνα με τις «μαϊμού» γνωματεύσεις θα έχει συνέχεια καθώς ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη «βιομηχανία» παραγωγής «μαύρου» χρήματος των τελευταίων χρόνων σε ελληνικό νησί.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», οι Αρχές εκτιμούν ότι μόνο από τον περασμένο Ιανουάριο πουλήθηκαν 4.000 βεβαιώσεις, με κέρδος που ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν, η Αστυνομία έχει σχηματίσει δικογραφία για μία ψυχολόγο, έναν Παλαιστίνιο, μέλος ΜΚΟ, και δύο δικηγόρους.

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», σε εξέλιξη βρίσκεται και νέα έρευνα για δύο ψυχιάτρους, μεταξύ αυτών ένας στρατιωτικός γιατρός, δύο γιατροί άλλης ειδικότητας και ένας δικηγόρος.

Θα ζητηθεί άρση του τραπεζικού απορρήτου για να γίνει έρευνα σε βάθος για το πώς ξεπλένονταν τα χρήματα από την πώληση ιατρικών γνωματεύσεων.

Η ψυχολόγος φέρεται να εξέταζε, χωρίς να έχει τη νομιμοποίηση, τους μετανάστες και να εξέδιδε τις βεβαιώσεις, που κατατίθεντο από τους μετανάστες στην Υπηρεσία Ασύλου, με σκοπό να έχουν το δικαίωμα να φύγουν από το νησί για την ενδοχώρα.

Διερμηνέας σε ΜΚΟ

Νευραλγικό ρόλο φέρεται να είχε ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος εργάζεται ως διερμηνέας σε ΜΚΟ, με έδρα τη Μόρια.

Η «δουλειά» του, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ήταν να βρίσκει «πελάτες» για το κύκλωμα. Το γεγονός ότι ήξερε αραβικά και άπταιστα αγγλικά τον καθιστούσε πολύτιμο.

Ο διερμηνέας, φέρεται ως πρόσωπο «κλειδί» γιατί ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που έδωσαν στις Αρχές ονόματα ψυχιάτρων και ψυχολόγων, με τους οποίους συνεργαζόταν.

Η «έκταση» που είχε πάρει στον καταυλισμό η «μπίζνα» με τις γνωματεύσεις αποκαλύπτεται από κατάθεση μετανάστη, ο οποίος δεν κατάφερε να την αγοράσει γιατί δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα:

«Δύο ημέρες αφότου έφτασα στο καμπ της Μόριας και άρχισα να μένω σε σκηνή, με πλησίασαν και με ενημέρωσαν ότι πωλούνται γνωματεύσεις, που σου δίνουν το δικαίωμα να φύγεις από τη Λέσβο. Δεν είχα, όμως, τα λεφτά για να την πάρω.

Μαζί μου στη Μόρια ήταν και ένας συμπατριώτης μου, με τον οποίο ταξιδέψαμε μαζί στη βάρκα από την Τουρκία στη Λέσβο. Αυτός ο άνθρωπος έπασχε στην πραγματικότητα από πολύ βαριά νόσο και δικαιούνταν το χαρτί της ευαλωτότητας. Προτίμησε, ωστόσο, να του στείλουν οι δικοί του χρήματα από την πατρίδα του και να αγοράσει τη βεβαίωση από το κύκλωμα. Και αυτό γιατί έκανε πολύ γρηγορότερα τη διαδικασία».

Και δικηγόροι

Οι δύο δικηγόροι, μέλη του κυκλώματος, φέρονται από την ΕΛ.ΑΣ. να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση.

Η κάθε βεβαίωση κόστιζε στους μετανάστες από 500 έως 950 ευρώ. Από αυτά, τα 360 ευρώ κατέληγαν στον δικηγόρο που είχε την «υπόθεση».

Περίπου 150-200 ευρώ έπαιρνε η ψυχολόγος και 100-150 ευρώ ο Παλαιστίνιος διερμηνέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι βεβαιώσεις «μαϊμού» για μετατραυματικό στρες έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια και πολλοί Αφρικανοί μετανάστες.

Ξεκίνησαν το 2016

«Η ‘‘μπίζνα’’ ξεκίνησε μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν υπεγράφη η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, που προέβλεπε την υποχρέωση παραμονής των μεταναστών στα νησιά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η διάγνωση μετατραυματικού στρες ήταν η ‘‘τρύπα’’ που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα κυκλώματα για να μεταφέρουν κόσμο στην ενδοχώρα.

Η Αστυνομία ταυτοποίησε από τον περασμένο Ιούλιο (2019) συνολικά 1.200 περιπτώσεις ‘‘μαϊμού’’ γνωματεύσεων.

Η νομοθεσία σε σχέση με το μετατραυματικό στρες αλλάζει από 1ης Ιανουαρίου 2020 και πλέον δεν θα μπορεί κάποιος να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες με τη συγκεκριμένη διαδικασία» όπως εξηγεί αστυνομική πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.