ΝΔ: «Fake news Τσίπρα για το lockdown» – Σύγκριση της Ελλάδας με την υπόλοιπη ΕΕ

Το μόνο που κάνει ο κ. Τσίπρας από την αρχή της πανδημίας είναι να καταγγέλλει όποιο μέτρο λαμβάνει η Κυβέρνηση. Όταν ανοίγουν δραστηριότητες διαμαρτύρεται ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Όταν λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα διαμαρτύρεται για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Σήμερα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω χαρακτηρίζοντας αποτυχημένη τη διαχείριση της πανδημίας και κάνοντας λόγο «για το πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη».

Επειδή η καλύτερη απάντηση στα fake news είναι τα συγκεκριμένα στοιχεία, παρακάτω θα βρείτε όλα τα δεδομένα για την υγειονομική εικόνα, τους εμβολιασμούς και το ιστορικό των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες της ΕΕ. Αυτό που κρίνει σε τελική ανάλυση την επιτυχία μιας πολιτικής είναι τα δεδομένα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Τους παραθέτουμε λοιπόν στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο σχετικά με τις απώλειες ζωών όσο και στα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού. Να σημειώσουμε ότι στο δείκτη θετικότητας που αποτυπώνεται στον χάρτη ECDC, η Ελλάδα παραμένει στο «πράσινο», την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο «κίτρινο». Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης, όπου ο δείκτης είναι άνω του 4%.

Σε επίπεδο περιοριστικών μέτρων φαίνεται ότι σε όλες τις χώρες εφαρμόζονται σκληρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του 3ου κύματος της πανδημίας. Επισημαίνεται σχετικά:

ΕΛΛΑΔΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 635. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 9,18. Σε περιοριστικά μέτρα από τον Νοέμβριο 2020 με τοπικά lockdown έως και τις 16 Μαρτίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 854. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 7,88. Περιοριστικά μέτρα από  τις αρχές Νοεμβρίου,  lockdown από τις αρχές Δεκεμβρίου. Το lockdown έχει παραταθεί μέχρι τις 28 Μαρτίου (κάποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν δοκιμαστικά στις 8 Μαρτίου, με πρόβλεψη για αναστολή τους εάν τα κρούσματα ξεπεράσουν ένα όριο. Έχουν ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα τα δημοτικά και μετά από δύο μήνες άνοιξαν τα κομμωτήρια).

ΑΥΣΤΡΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 954. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 7,44. Στις 26 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε το τρίτο lockdown. Από τις 8 Φεβρουαρίου προχώρησε σε μερική χαλάρωση των μέτρων και στη συνέχεια παράταση του lockdown μέχρι περίπου το Πάσχα των Καθολικών, στις 4 Απριλίου, για εστίαση, ξενοδοχεία και πολιτισμό.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1371. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 8,39. Σκληραίνει τα μέτρα με νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας τουλάχιστον έως τις 19 Μαρτίου και με ενδεχόμενο παράτασης.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1502. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 8,36. Τα μέτρα ξεκίνησαν από τις 9 Οκτωβρίου 2020 όταν η Μαδρίτη και άλλες 8 περιοχές τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στις 25 Οκτωβρίου γενικεύτηκαν  σε όλη τη χώρα. Η Ισπανία βρίσκεται σε εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις αρχές Μαΐου 2021. Μετακινήσεις μόνο για δουλειά, εκπαίδευση, φάρμακα- γιατρούς και φροντίδα ηλικιωμένων ή παιδιών.

ΒΕΛΓΙΟ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1905. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 7,11. Στις 31 Οκτωβρίου ανακοινώνει το δεύτερο εθνικό lockdown. Παράταση του lockdown έως την 1η Απριλίου- Σχολεία και καταστήματα ανοιχτά με τον κανόνα ο καθένας να ψωνίζει μόνος του και να μην παραμένει εντός του καταστήματος περισσότερο από μισή ώρα.

ΓΑΛΛΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1339. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 6,89. Σε εθνικό lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου 2020. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 – Εκτός από τους εθνικούς περιορισμούς, εφαρμόζονται τοπικά lockdown όπως στη Γαλλική Ριβιέρα όπου απαιτείται ειδική άδεια για να βγει κάποιος από το απόγευμα της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 137. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 8,42. Από το τέλος Νοεμβρίου 2020 σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα. Ανακοινώθηκε νέο lockdown από τις  8 Μαρτίου και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους:1614. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 8,68. Από τον Νοέμβριο 2020 βρίσκεται σε μερική καραντίνα  και από τις 15 Ιανουαρίου σε πανεθνικό lockdown. Παράταση του γενικού lockdown τουλάχιστον έως τις 16 Μαρτίου με κλειστά σχολεία, τηλεργασία και ανοιχτές μόνο τις αναγκαίες επιχειρήσεις.

ΤΣΕΧΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1962. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 6,56. α. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο φυτωρίων και σχολείων για μικρότερα παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης κάνει εξοχυνιστικούς ελέγχους με 30.000 αστυνομικούς σε 500 σημεία ελέγχου. Βρίσκεται σε μερικό lockdown από το τέλος Οκτωβρίου. Χαλάρωσε κάποια μέτρα και από το τέλος Δεκεμβρίου ξαναμπήκε σε lockdown.

ΙΤΑΛΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1633. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 7,57. Τοπικά lockdown και μέτρα σε εθνικό επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου 2020. Παράταση των μέτρων έως τις 28 Μαρτίου. Σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ 20 περιοχών, τηλεκπαίδευση από τον περασμένο Οκτώβριο. Από τις αρχές Φεβρουαρίου χαλάρωσε τα μέτρα, μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων ξαναπήρε από τις 23 Φεβρουαρίου νέα μέτρα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 915. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 5,78. Σε lockdown τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου  με τα περισσότερα μέτρα να εφαρμόζονται από τον περασμένο Οκτώβριο όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Φινλανδία: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 137

Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 8,8

Από τον Νοέμβριο του 2020 ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ ανακοινώθηκε νέο lockdown από τις 8 Μαρτίου και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.