Νότης Μηταράκης – Ανοικτή απάντηση στον κ. Ιάκωβο Γ. Μπριλή

 

Αγαπητέ κε Καθηγητά,

Διάβασα με προσοχή την επιστολή σας, όπως διαβάζω τις απόψεις των συμπολιτών μου στο δύσκολο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης. Όπου πολιτικές φιλοδοξίες, ιδεολογικές διαφορές και προσωπικές απόψεις συγκρούονται. Σε ένα θέμα το οποίο συζητάμε στη Χίο παντελώς δυσανάλογα σε σχέση με άλλα νησιά του Αιγαίου, τα οποία ήδη ξεπέρασαν την κρίση και απέκτησαν την ηρεμία και την κανονικότητα στη ζωή τους.

 

Σας απαντώ εν πτήση προς Λιθουανία, σε ευρωπαϊκή διάσκεψη για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως συνδιοργανώτρια χώρα. Γεγονός το οποίο πρέπει να μας θυμίζει ότι το μεταναστευτικό είναι μια διεθνής κρίση, με γεωπολιτικές διαστάσεις και όχι ένα θέμα «εσωτερικής διαπραγμάτευσης». Αντίθετα είναι μια πρόκληση που μας επηρεάζει ως χώρα και πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική Μηταράκη που μας επέτρεψε να μειώσουμε δραστικά τις ροές το 2021, στο χαμηλότερο της δεκαετίας, ενώ την ίδια χρονιά η Ευρώπη είχε αύξηση ροών κατά 57%. Συνεχίζουμε την στρατηγική μας, θέλει τεράστια προσοχή και προσήλωση, για να μην ξαναβιώσουμε ως Ελλάδα και ως Χίος την κρίση της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ως προς το θέμα της ομιλίας πρέπει να τονίσω ότι εφαρμόστηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο όπως προβλέπεται. Αναφορικά με τα μέτρα της ΕΛΑΣ, τα οποία είναι δική της αρμοδιότητα, παρακαλώ δείτε την πραγματικότητα και τη δυσκολία του εγχειρήματος. Εκατοντάδες Χιώτες σε μία αίθουσα και παράλληλα εκατοντάδες που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, έξω από αυτήν. Το ενδεχόμενο να δράσουν θερμοκέφαλοι εκατέρωθεν ή τρίτοι που ήθελαν να αμαυρώσουν την δική μου εκδήλωση ή την διαμαρτυρία των πολιτών, όπως έγινε προχθές στον Έβρο, υπαρκτό. Και ήταν ευθύνη της ΕΛΑΣ να το αποτρέψει και να προστατεύσει τόσο εκείνους που ήταν μέσα στην αίθουσα όσο και εκείνους που ήταν εκτός. Όχι εμένα. Θα έπρεπε βέβαια να πω ότι δεν συνηθίζεται και δεν συνάδει με τα δημοκρατικά ήθη η λογική των αντισυγκεντρώσεων, αλλά ας σταματήσω εδώ.

Όπως είπατε και εσείς ας πάμε στην ουσία. Σας ευχαριστώ για την αποδοχή ότι η πολιτική που εφαρμόζουμε έχει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία έχουν αλλάξει την εικόνα του νησιού μας. Όπως είναι θετικό ότι αναγνωρίζετε τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις στη ΒΙΑΛ. Η οποία πρέπει να κλείσει, αλλά για να κλείσει πρέπει να υπάρξει εναλλακτική. Θυμίζω η ΒΙΑΛ φιλοξένησε έως 6 χιλιάδες μετανάστες.

 

Διάλογος με την τοπική κοινωνία έχει γίνει εξαντλητικά Νομίζω περισσότερο από ποτέ η όποια Κυβέρνηση έχει συνομιλήσει με τους Χιώτες για όποιο θέμα. Παρουσίασα στο Ομήρειο πως όλα σχεδόν τα σημεία που ζήτησε η τοπική αυτοδιοίκηση το 2019 έχουν υλοποιηθεί, πιθανόν και προς έκπληξη αυτών που τότε τα ζητούσαν. Η ανάγκη να κλείσει η ΒΙΑΛ, να γίνει νέα δομή εκτός αστικού ιστού είναι αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εύκολα καταδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Εφάρμοσε με επιτυχία την πολιτική της, αποσυμφόρησε την Χίο, περιόρισε την προτεινόμενη δομή από 7 χιλιάδες θέσεις σε 1240 (συν το ΠΡΟΚΕΚΑ που δεν επηρεάζει την τοπική κοινωνία). Ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο ανένδοτα και ανεδαφικά επιμένει σε 500 άτομα, την ίδια στιγμή που ο Δήμος Μυτιλήνης δέχθηκε 3.000 και ο Δήμος Ανατολικής Σάμου δέχθηκε 1.200. Εδώ καμία διάθεση συζήτησης από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς επιδιώκει τη ρήξη. Ενώ έχουμε σε λειτουργία δομή που απέδειξε ότι χωράει 6 χιλιάδες!

Επανέρχεστε σε θέματα που έχουν απαντηθεί.

Μια πολύ μικρή δομή (όπως είχαμε έως το 2015 στο Μερσινίδι) είναι ακατάλληλη για να προστατέψει τη Χίο σε περίπτωση έντασης, όπως το Μάρτιο του 2020 που στήθηκαν σκηνές στο λιμάνι της Χίου.

Χρειάζεται ΠΡΟΚΕΚΑ, όπως είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και ΟΛΟΙ τότε είχαν συμφωνήσει. Ακόμα και σημερινά μέλη της Συντονιστικής.

Μόνο η καταγραφή μπορεί να αυξήσει τις ροές, άρα τις επιπτώσεις στην Χίο και στη χώρα.

Οι κλειστές δομές, όπως είπε και ο Κ. Μουτζούρης τελικά μειώνουν τις ροές. Και αποτρέπουν τους λαθροδιακινητές από το να διοχετεύουν μετανάστες στην Ελλάδα.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι δραματικές εμπειρίες του ΣΥΡΙΖΑ μας φοβίζουν. Όταν επί ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-19 έφτασαν στη Χίο 172 χιλιάδες μετανάστες! Όταν έμειναν στα νησιά μας τον Ιούλιο του 2019, 17.000 μετανάστες (1/5 των διαμενόντων στη χώρα), ενώ σήμερα είναι 3.200 (1/10 των διαμενόντων στη χώρα).

Οι πολίτες εμπιστεύονται την Κυβέρνηση. Αν οι δημοσκοπήσεις κορυφαίων εταιρειών θεωρείτε ότι είναι αναξιόπιστες, είναι δικαίωμα σας. Βέβαια από τα λεγόμενα σας και εσείς θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση έφερε αποτέλεσμα και ότι οι κλειστές δομές έχουν αποτρεπτικά αποτελέσματα. Αν μιλήσετε με τους κατοίκους της Σάμου, της Κω και της Λέρου θα δείτε αν το μεταναστευτικό πλέον τους αφορά και αν αυτά που συζητάμε 2 χρόνια τώρα στη Χίο, είναι θέμα συζήτησης για αυτούς.

Με προτρέπετε να τελειώσω με τα μεγάλα έργα της γενιάς μας (αεροδρόμιο, φράγμα, πύλη Λιμένα, δικαστικό μέγαρο) το οποίο φυσικά και θα κάνω. Όπως, δεν το αναφέρετε, διασφαλίσαμε την μη κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ από 1/1/22, όπως θα γινόταν με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Θα τελειώσω όμως με την πρόκληση / πρόσκληση με την οποία τελειώνετε την επιστολή σας: λέτε στο τέλος: «Κάνετε μια δομή 500 ατόμων για καταγραφή και ταυτοποίηση ώστε να μείνετε στην Ιστορία με θετικό πρόσημο ως εκλεγμένος Βουλευτής της Χίου». Ακούγεται προκλητικά εύκολο για μένα. Να κάνω αυτό που πιστεύω ότι θα αυξήσει τις ροές κατακόρυφα στη Χίο, θα εγκλωβίσει το νησί σε μελλοντικές προκλήσεις αλλά εγώ θα περάσω στην Ιστορία!

Τέτοιο βουλευτή θέλετε; Να κάνει το λαϊκίστικο, να παίρνει το χειροκρότημα, να «περνά στην Ιστορία» και μετά ας γίνει ότι να ναι; Και γαία πυρί μιχθήτω; Με τέτοιες λογικές δεν έγιναν τα μεγάλα έργα της Χίου. Έτσι μπήκαμε το 2010 στα Μνημόνια και το 2015 στην προσφυγική κρίση. Ακριβώς αυτό δεν κατακρίνουμε όλοι; Πολιτικοί που δεν λένε αλήθεια, κοιτάνε το πολιτικό κόστος και απλώς θέλουν να είναι αρεστοί;

Από το 2017 έχω αποδεχθεί μια κλειστή δομή με ΠΡΟΚΕΚΑ, στο «18» με την σύμφωνη γνώμη όλων. Το 2019 στο προεκλογικό μου φυλλάδιο ξεκαθάρισα την στρατηγική για το μεταναστευτικό και αυτά τώρα υλοποιούμε. Το 2017 εδώ στη Χίο είπε ότι για εμάς είναι προτεραιότητα τα κλειστά κέντρα, η κράτηση και η απέλαση όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Θέση μας απέναντι στις ιδεοληψίες της αριστερά. Βασικό μας όπλο η πολιτική αξιοπιστία, με σταθερή άποψη στο μεταναστευτικό.

Μου λένε κάποιοι «πες 500 και κάνε μετά ότι θες, ποιος μετράει»! Εγώ δεν είμαι τέτοιος πολιτικός. Θα συνεχίσω να λέω αλήθειες και να προτάσσω το καλό της Χίου και της Ελλάδος. Ήρθα στον τόπο μου για να προσφέρω και αυτό κάνω νυχθημερόν.

 

 

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Νότης Μηταράκης

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.