Ξεκίνησε από 21 Οκτωβρίου 2022 η διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής ιπποειδών

ΥφΑΑΤ – Σ. Κεδίκογλου: “Νέα εποχή για την προστασία των ιπποειδών η ηλεκτρονική καταγραφή τους στο gov.gr”

Από τις 21 Οκτωβρίου τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία για την ταυτοποίηση και την ιχνηλάτηση των δεσποζόμενων ιπποειδών με ειδικό σύστημα-Ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 726/107637/2022 ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει το ΥπΑΑΤ και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου για την εξάλειψη του φαινομένου κακομεταχείρισης των ιπποειδών, ξεκινά στις 21 Οκτωβρίου 2022 η διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής τους  στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου – www.gov.gr .

Πρόκειται με την εφαρμογή της  Υ.Α.(726/107637/2022 – ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022) για τη δημιουργία και τήρηση  στο ΥπΑΑΤ ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, με την ονομασία «Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποειδών» (ΚΗΒΔΙ) στην οποία οι  κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών καταχωρίζουν τα στοιχεία ταυτοποίησης των ιπποειδών, τις εγκαταστάσεις και τα στοιχεία ταυτοποίησης των υπεύθυνων επιχειρήσεων ιπποειδών. Οι ιδιοκτήτες των ιπποειδών θα υποχρεούνται να διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, στις Κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών στις οποίες ανήκουν, όπου θα περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικές με:

Την ταυτότητα των ιπποειδών (ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία θανάτου, περιγραφή, όνομα, αριθμός microchip, μοναδικός ισόβιος αριθμός ιπποειδούς)

Τις εγκαταστάσεις διαμονής των ιπποειδών (στοιχεία ταυτοποίησης υπευθύνου της εγκατάστασης, έδρα της εγκατάστασης, κωδικός εγκατάστασης, ημερομηνία εισόδου του κάθε ιπποειδούς στην εγκατάσταση)

Τους υπεύθυνους των ιπποειδών (στοιχεία ταυτοποίησης, αναλυτικός κατάλογος με τα ιπποειδή για τα οποία είναι υπεύθυνος)

Τα έγγραφα ταυτοποίησης των ιπποειδών (είδος εγγράφου ταυτοποίησης, ημερομηνία έκδοσης)

Τους φορείς έκδοσης των εγγράφων ταυτοποίησης

Ο Υφυπουργός σε δήλωσή του τονίζει ότι «Με την ανάρτηση στο gov.gr, ξεκινά μια νέα εποχή που εναρμονίζει την Ελλάδα με τις πρώτες χώρες της Ευρώπης στα θέματα προστασίας και φροντίδας των ιπποειδών. Είναι το σημαντικότερο εργαλείο για να σταματήσουν επιτέλους τα φαινόμενα κακοποίησης και παράνομης εκμετάλλευσης των ιπποειδών».

 

Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.