Ολοκληρώθηκε η μετακίνηση από τη Λέσβο των 1.416 προσφύγων-μεταναστών

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μετακίνησης 1.500 προσφύγων και μεταναστών, που έχουν πριν από τον Ιούλιο στα χέρια τους τα χαρτιά άρσης του γεωγραφικού περιορισμού και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, από την Μόρια και τον Καρά Τεπέ για τη δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς. Συνολικά μετακινήθηκαν με δυο ναυλωμένα καράβια 1.416 άτομα. Προορισμός τους το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Συνολικά μετακινήθηκαν με δυο ναυλωμένα καράβια 1.416 άτομα. Προορισμός τους το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι 635 μετακινήθηκαν στις 10.30 το πρωί με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα». ‘Άλλοι 781 αναχώρησαν στις 6.30 το απόγευμα με το πλοίο «Άκουα Μπλου».

Οι 1000 περίπου θα εγκατασταθούν στην δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές. Και οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και στη διάρκεια του ταξιδιού, κατάλληλο προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη στους μεταφερόμενους.

Όπως τονίζεται η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, το Υπουργείο προστασίας του πολίτη τονίζει πως οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Η επιχείρηση αποτελεί προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών και σε εφαρμογή των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό.

Πρόκειται για ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών που θα προωθηθούν σε δομές της ενδοχώρας για να αντιμετωπιστούν οι αθρόες αφίξεις στα ελληνικά παράλια τα τελευταία 24ωρα αλλά και οι ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι μόνο στη Μόρια ο αριθμός των αιτούντων φτάνει τους 11.000.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας, είναι το στοίχημα μιας σωστής μεταναστευτικής πολιτικής ενός δημοκρατικού κράτους.

Εν το μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με ανησυχία την μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Λέσβο,  ανέφερε στην ενημέρωση Τύπου η εκπρόσωπος της Κομισιόν και τόνισε πως είναι διαρκής η δέσμευση μας για τεχνική και οικονομική υποστήριξη προς την Ελλάδα.

Σε πολιτικό επίπεδο, συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης- Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το προσφυγικό.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα σαν ένα ζήτημα διμερών σχέσεων και όχι ευρωπαϊκό, τονίζοντας πως «Μία τέτοια τακτική σαφώς απομακρύνει τη χώρα μας από τη γραμμή που είχε χαράξει τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η κυβέρνηση δεν δικαιούται ούτε να κουνάει το δάχτυλο, ούτε πολύ περισσότερο να παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη χώρα hotspot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών», απάντησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Το ζήτημα δεν είναι εθνικό, είναι ευρωπαϊκό. Καταθέσαμε και στη Βουλή και στους Eυρωσοσιαλιστές συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί δεν είναι λύση να πάρουμε τους μετανάστες από τα νησιά και να τους μεταφέρουμε στην ενδοχώρα», τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ. ΑΛΛ, Παύλος Χρηστίδης.

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως “ευαγγέλιο” στο προσφυγικό την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και συνολικά την πολιτική της ΕΕ, που έχει προκαλέσει τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση για τους πρόσφυγες και τους νησιώτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για κλιμάκωση αυταρχισμού απέναντι στους πρόσφυγες που «πατάει πάνω στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ«.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, Ανταπόκριση: Αναστασία Σπυριδάκη

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.