Πολιτισμός και Πολιτισμένες Συνήθειες της Ευρώπης!

Διαβάζω σχεδόν τα πάντα από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ που συνεργάζομαι και ότι μου αρέσει ή μου προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον το κοινοποιώ στην ιστοσελίδα μου.

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα σήμερα κύριο άρθρο της Χιώτικης Διαφάνειας με τίτλο:  ” Ανακύκλωση αποτσίγαρων με σύνθημα # gopafree και στα Ψαρά!
Μεγάλη εντύπωση φυσικά μου έκανε και η φωτογραφία με τα αποτσίγαρα μπηγμένα μέσα στο ψιλό χαλίκι.
Και ακολουθεί το κείμενο:
Ο Δήμος της Ηρωικής Νήσου Ψαρών σε συνεργασία με το Κοινωφελές ίδρυμα ” Μαρία Τσάκος” Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και την εταιρεία ανακύκλωσης Cigaret Cycle AMKE, προχωράει στην εφαρμογή καινοτόμου προγράμματος ανακύκλωσης αποτσίγαρων με το σύνθημα
 # gopafree.
Και φυσικά αναφέρεται στα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν σε πολυσύχναστα σημεία του νησιού με την τοποθέτηση ειδικών κάδων και αποβλέπει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση φορέων και των πολιτών γενικότερα και την επεξεργασία των αποτσίγαρων με την αποτοξικοποίηση και ανακύκλωση!
Ένα μεγάλο μπράβο στην συνεργασία του Δήμου και του Ιδρύματος ” Μαρία Τσάκος” και την εταιρεία ανακύκλωσης Cigaret Cycle!
Και ερχόμαστε τώρα στην φωτογραφία που πρίν λίγες μέρες τράβηξα στην πλατεία Βουνακίου ή Νικολάου Πλαστήρα από περιέργεια όταν είδα με μεγάλη μου έκπληξη έναν Κύριο με (Κ) κεφάλαιο να βγάζει από την τσέπη του ένα συρταρωτό φορητό μικρό σταχτοδοχείο και να ρίχνει την στάχτη του τσιγάρου του μέσα!
Από περιέργεια τον ρώτησα γιατί είχαμε μιλήσει και άλλη φορά γιατί σχετίζεται με την Καλλιμασιά αφού η παρέα του είναι Χιώτες της Καλλιμασιάς όπως και εγώ…. πού υπάρχει και κυκλοφορεί αυτό το είδος;
Η απάντηση ήταν αποστομωτική ότι στην κεντρική Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελβετία όσοι καπνίζουν έχουν το προσωπικό τους μίνι σταχτοδοχείο στην τσέπη τους και το αδειάζουν όταν γεμίσει σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης αποτσίγαρων που παίρνει πολλές μορφές και βγαίνουν πολλά υποπροϊόντα μέχρι και λίπασμα και διάφορα άλλα προϊόντα.
Φυσικά μου έκανε εντύπωση ότι ενώ πάνω στο τραπεζάκι της πλατείας που πίνουμε τον καφέ μας υπάρχουν σταχτοδοχεία εκείνος χρησιμοποίησε το μίνι σταχτοδοχείο της τσέπης και μάλιστα μου έλεγε:
Όταν φυσάει έστω και λίγος αέρας παίρνει την στάχτη και την σκορπά τριγύρω και μπορεί να πάει στά μάτια διπλανού θαμώνα και να του δημιουργήσει προβλήματα υγείας!
Άλλα ήθη, άλλα έθιμα, άλλοι τρόποι ζωής και άλλες συνήθειες που μας δείχνουν πολλές φορές ότι ενώ οι Έλληνες φέραμε τον πολιτισμό στον κόσμο την σημερινή εποχή είμαστε πολλά χρόνια πίσω!
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο λέω για άλλη μια φορά ένα Μεγάλο Μπράβο στον Δήμο Ψαρών και στο κοινωφελές ίδρυμα” Μαρία Τσάκος ” που πρωταγωνιστούν και προβάλλουν ως πρωτοπόροι τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος!
Και σαν Χιώτικη κοινωνία να μην ξεχνάμε ότι στον τόπο μας πάντα υπάρχουν ξεχωριστοί άνθρωποι και ευεργέτες που αφήνουν και δημιουργούν ανέκαθεν πολλά σημαντικά έργα για το καλό του κοινωνικού συνόλου!
Εύχομαι πάντοτε να υπάρχουν και να δίνουν το καλό παράδειγμα με τις ευεργεσίες τους ! Υγεία και Χαρά!
Καλό Απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο!
Χίος, 25 Σεπτεμβρίου 2020 
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.