ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ ΜΕ DRONES – ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ(Γράφει ο Πέτρος Μαμμούς )

 

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ σας χαιρετώ.

Είμαι ένας από τους πολλούς Νεοδημοκράτες, καθώς και η οικογένειά μου, που αγωνίζονται στην Χίο, για την ΝΔ. Με την παρούσα επιστολή μου, σας παρακαλώ να διαβάσετε με προσοχή την σκέψη μου, για μία νέα στρατηγική Πυροπροστασίας των Δασών με drones για να σωθούν τα δάση μας στην Ελλάδα, καθώς και στην Ευρώπη, από μία οικολογική καταστροφή.

Είναι γνωστό ότι η Αστυνομία εντοπίζει τις χασισοφυτείες, σε δύσβατες περιοχές πάνω στα βουνά, με την βοήθεια των drones.

Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν οκτώ κάμερες ευκρίνειας ( 5 στον Έβρο, 1 στην Μυτιλήνη, 1 στην Χίο και 1 στην Σάμο )  για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, με τις οποίες μπορούμε από τα νησιά μας να διαβάσουμε ακόμα και τον αριθμό ενός αυτοκινήτου στις ακτές της Τουρκίας.

Πιστεύω ότι με την βοήθεια των drones, εφοδιασμένων με κάμερες ευκρίνειας, μπορούμε να κάνομε αποτελεσματική Πυροπροστασία των Δασών, επί 24ώρου βάσεως. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει σε κάθε Αστυνομική ή Πυροσβεστική Υπηρεσία κάθε περιφέρειας, ή Νομού της Χώρας, ένα τμήμα εκπαιδευμένου προσωπικού, που θα “σκανιάρει” τις δασικές περιοχές με ένα σύστημα από drones ή ελικόπτερα επί 24ώρου βάσεως, τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά τις επικίνδυνες ημέρες που επικρατούν καύσωνες ή δυνατοί άνεμοι.

Έχω συζητήσει με τον Κύριο Δήμαρχο Σ. Κάρμαζη, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Κύριο Π. Μπουγδάνο και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου το παραπάνω θέμα και με διαβεβαίωσαν ότι στην Χίο υπάρχει ένα drone καθώς και ελικόπτερο του στρατού, που χρησιμοποιούνται για Πυροπροστασία των Δασών και για μετανάστες από την Τουρκία. Όμως ένα drone, ίσον κανένα, αλλά εν πάση περιπτώσει, γιατί να μη χρησιμοποιούνται drones σε όλους τους νομούς της Χώρας;;  

Με την βοήθεια του GPS των drones θα συλλαμβάνεται “επαυτοφώρω” ο κάθε πυρομανής – εμπρηστής από πρόθεση, ή κάθε απερίσκεπτος που θα βάζει φωτιά ή θα προσδιορίζεται κάθε άλλη αιτία της εστίας της φωτιάς ( καλώδια – πυλώνες ΔΕΗ, μελισσοκόμοι, κεραυνοί, αυτανάφλεξη, ξένους επιβολείς-Τούρκους  κ.λ.π. ). Ο προσδιορισμός των αιτιών της φωτιάς, θα μας δώσει την δυνατότητα να λάβομε τα κατάλληλα μέτρα για να μη ξανασυμβεί φωτιά από τα ίδια αίτια. Ο σκοπός είναι να προλάβουμε και να μην επιτρέψουμε να “Ξεσπάσει” φωτιά μέσα στο Δάσος. 

Ένας εμπρηστής θα το σκεφτεί πολύ καλά να βάλει φωτιά όταν γνωρίζει ότι τα δάση μας προστατεύονται από drones ή ελικόπτερα και αν βάλει φωτιά θα συλλαμβάνεται “επαυτοφώρω” και θα τιμωρείται. 

Η κάθε τυχών εστία φωτιάς θα εντοπίζεται αμέσως από τα drones και θα ενεργοποιείται, on line, το σύστημα πυρόσβεσης δια την άμεση κατάσβεσή της.  

Βάσει κανονισμών του ΙΜΟ, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, όλοι οι πλοίαρχοι όλου του κόσμου, απαιτείται να γνωρίζουν την αιτία κάθε ατυχήματος,  ( the rout of the case ), και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ( actions to be taken ), για να μη ξανασυμβεί το ίδιο ατύχημα στην θάλασσα. Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει το Κράτος να γνωρίζει τα αίτια που προξενούν τις φωτιές στα Δάση, για να μην έχομε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια και με την λέξη “Ξέσπασε” φωτιά να αρχίσουμε να τρέχουμε για να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι.!!  Ο σκοπός ( το target ) είναι να  “Μη Ξεσπάσει” φωτιά.   

Ο κύριος Στυλιανίδης μας είχε πει στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού ότι  “Όλα είναι έτοιμα”.   Ναι Κύριε Μηταράκη, πράγματι είμαστε έτοιμοι μετά το ‘’ξέσπασμα’’ της φωτιάς. Δεν είναι όμως όλα έτοιμα, πριν από το ‘’ξέσπασμα’’ κάθε φωτιάς !!!  Διότι τα δάση μας είναι έρμαια στον κάθε πυρομανή, στον κάθε αναρχικό, στον κάθε ξένο επιβολέα, στον κάθε απερίσκεπτο που βάζει ανεξέλεγκτα φωτιές. Υποσταθμοί της ΔΕΗ κοντά στα δάση, δεν ελέγχονται κανονικά, με αποτέλεσμα να εκρήγνυνται, σε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και να προξενούν φωτιές.        

Επίσης καλώδια της ΔΕΗ που περνούν μέσα στα Δάση δεν ελέγχονται κανονικά, για τα κλαδιά των δένδρων που ακουμπούν στα καλώδια και προκαλούν σπινθήρες. Η τελευταία φωτιά στην Κατάβαση της Χίου συνέβει από την παραπάνω αιτία, που εντοπίστηκε από το παρατηρητήριο πάνω από την Κατάβαση. Όμως στα δύσβατα Δάση ποιός θα εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις για να προλάβουμε να  “Μη Ξεσπάσει Φωτιά” ;;

Γιαυτό στον σχεδιασμό του Κράτους πρέπει να περιλαμβάνεται η Πυροπροστασία των Δασών με drones ή ελικόπτερα, πριν ‘’ξεσπάσει’’ η φωτιά. Τα Δάση μας είναι δύσβατα και δεν είναι δυνατόν να  προστατευθούν μόνο με ανθρώπινο δυναμικό. Ίσως να μου πείτε ότι ο σχεδιασμός αυτός κοστίζει. Όμως η οικολογική καταστροφή των δασών και του περιβάλλοντος, η καταστροφή της περιουσίας των πολιτών, οι αποζημιώσεις και οι απώλειες ζωών πολιτών και ζώων, κοστίζει πολύ περισσότερο.  

Προ ημερών παρακολούθησα την συνέντευξη του κυρίου Στυλιανίδη στην εκπομπή «ΕΠΙΛΟΓΟΣ» της ΕΡΤ News, στις 1/12/22 και 3/12 /22. Πραγματικά το Κέντρο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναβαθμίζεται με Επιστημονικά, Τεχνολογικά και Ορθολογιστικά συστήματα, Universal συστήματα και Αντασφαλιστές. Ενισχύεται με νέα πτητικά μέσα, πυροσβεστικά οχήματα με νέους πυροσβέστες κ.λ.π.  Δυστυχώς δεν άκουσα τίποτα σχετικά με την Πυροπροστασία των Δασών πριν εκδηλωθεί η φωτιά. Πραγματικά απορώ και εξίσταμαι, μετά από τόσο μεγάλη σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του παραπάνω κέντρου, να μην αναφέρεται η Πυροπροστασία των Δασών, πριν εκδηλωθούν  φωτιές, για να μην έχουμε φωτιές.          

Είναι ντροπή να σηκώνουν τα drones ή τα ελικόπτερα, μετά από κάθε φωτιά για να μας δείξουν τα καμένα Δάση, και να μη μπορούν να σηκώσουν τα drones ή τα ελικόπτερα πριν από κάθε φωτιά για να τα προστατέψουν να μην καούν.!!!

Σκοπός της επιστολής μου αυτής είναι να κάνετε κάτι για την παραπάνω σκέψη μου, για να σωθούν τα δάση μας. Δεν με απασχολεί η δημοσιότητα, δεν έχω κανένα πολιτικό κίνητρο, παρά μόνο η διάσωση των δασών μας και του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και το γόητρο της ΝΔ, ότι έχει νέα στρατηγική, για αποτελεσματική Πυροπροστασία των Δασών της Ελλάδας και όχι μόνο.   

 Σας ευχαριστώ πολύ,                                                                                                                                                                                                        Πέτρος Κ. Μαμμούς 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.