Στο leader εντάχθηκαν 6 νέες ιδιωτικές επενδύσεις

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων Ιδιωτικού Χαρακτήρα του αγροτικού LEADER με την οριστική ένταξη 6 νέων επενδύσεων στους τομείς της μεταποίησης  και του τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχαν κατατεθεί συνολικά 33 επενδύσεις αιτούμενης Δημόσιας Δαπάνης 2.802.018,16€ και συνολικού προϋπολογισμού 3.736.424,34€ υπερκαλύπτοντας την προσφερόμενη Δημόσια Δαπάνη (660.000€) κατά 424% !

Η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διεκδικήσει υπερδέσμευση χρημάτων και να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν και οι υπόλοιπες 21 παραδεκτές προτάσεις για τις οποίες είχε εξαντληθεί η διατιθέμενη δημόσια δαπάνη. Ο βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του ο Πρόεδρος της ΕΤΑΧ κ Ιάκωβος Αμύγδαλος δεσμεύτηκε ότι από πλευράς του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε τα χρήματα αυτά να έρθουν στη Χίο. Παράλληλα ο Διευθυντής της ΕΤΑΧ κ. Ιωάννης Καρράς έχει έρθει σε επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Βρουλή ο οποίος επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη ώστε να δοθούν τα επιπλέον κονδύλια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τους τελευταίους 12 μήνες η ΕΤΑΧ έχει καταβάλει σε επενδυτές το συνολικό ποσό των 3.700.000€ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης 54 επενδύσεων του προγράμματος LEADER Αλιείας εκ των οποίων οι 2 πραγματοποιήθηκαν σε Οινούσσες και Ψαρά αντίστοιχα. Ενδεικτικά αναφέρονται επενδύσεις όπως τουριστικά καταλύματα, υπηρεσίες θαλάσσιων σπόρ, θαλάσσιων περιηγήσεων, εκμάθησης καταδύσεων, επιχειρήσεις εστίασης, catering, υπηρεσίες λογοθεραπευτών, φυσικοθεραπευτών, ιατρών κ.α.)

Τα νέα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού περί τα 23.000.000€ τα οποία έχει εξασφαλίσει ότι θα τρέξει υπό τη σκέπη της ΕΤΑΧ ΑΑΕ ΟΤΑ μέσα στα επόμενα χρόνια, θα λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης για το νησί, στοχεύοντας στη διαφοροποίηση και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και τη διατήρηση του τοπικού πληθυσμού στο νησί.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.