Συνάντηση κ.ΥΝΑΝΠ Γ. Πλακιωτάκη, με τον Γάλλο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης, Olivier Dussport

https://diafaneia.eu/wp-content/uploads/2021/10/235949203_2055986077912868_2052309021539778639_n.jpg

 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισκέφθηκε ο Γάλλος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης, Olivier Dussopt, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας τόσο στην ποντοπόρο ναυτιλία όσο και την ακτοπλοΐα αλλά και η συνεργασία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με τις υπηρεσίες των Τελωνειακών Αρχών της Γαλλίας σε θέματα δίωξης ναρκωτικών και ασφάλειας στη θάλασσα.

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Διεθνούς Ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, η Ελλάδα, διά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει προτείνει τη δημιουργία ενός κέντρου ερευνών εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων και τεχνολογίας ενώ επίσης προτείνει το κόστος των περιβαλλοντικών μέτρων να είναι σύμφωνο με την αρχή ”ο ρυπαίνων πληρώνει”. Παράλληλα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έθεσε, με αφορμή την εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών μέτρων, το ζήτημα της ακτοπλοΐας τονίζοντας την κομβική σημασία που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος για τη διατήρηση της εδαφικής συνοχής της χώρας και τον τουρισμό.

Αναφερόμενος στη συνεργασία των τελωνειακών αρχών της Γαλλίας με το Λιμενικό Σώμα, υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει σημαντικά πλήγματα στο διεθνές κύκλωμα παράνομης διακίνησης των ναρκωτικών, με τελευταίο περιστατικό εκείνο ανοιχτά των ακτών της Σενεγάλης που είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη των διακινητών και την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης.

«Η Ελλάδα και η Γαλλία», πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης, «μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες κοινές επιδιώξεις για την Ειρήνη και την ασφάλεια, την στόχευση για πρόοδο και ευημερία. Καταλήγοντας θέλω να ευχαριστήσω τον Γάλλο Υπουργό για την πολύ χρήσιμη συζήτηση μας και φυσικά για την παρουσία του στο Υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής μία επίσκεψη που θα εμβαθύνει και θα διευρύνει περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης, Olivier Dussopt, σημείωσε την ανάγκη θέσπισης κανόνων σχετικά με την απανθρακοποίηση του εμπορικού στόλου και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χωρίς να χαθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού και ευρωπαϊκού στόλου.

Ο κ. Dussopt πρόσθεσε ότι θα χρειαστούμε επενδύσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης να επιτρέψει την βελτίωση των λιμενικών υποδομών που θα πρέπει να προσαρμοστούν και εκείνες στην τεχνολογία που θα φέρουν τα πλοία.

Επίσης, σημείωσε, «μιλήσαμε για τη συνεργασία των υπηρεσιών των γαλλικών τελωνείων με την ελληνική ακτοφυλακή. Είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα πρόσφατα στη μάχη μας κατά του εμπορίου ναρκωτικών και είδαμε πως η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να βελτιώσει πολύ την αποτελεσματικότητά μας. Πρέπει να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο να το κάνουμε συστηματικά προς όφελος τόσο της προστασίας των συνόρων όσο και της ίδιας της αξίας της ανθρώπινης ζωής όπως το πράττει το ελληνικό λιμενικό σώζοντας ανθρώπους στη θάλασσα. Είναι μία μάχη που θα πρέπει να δίνουμε καθημερινά».

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.