Συνέντευξη τύπου για τα εγκαίνια του Αγίου Ισιδώρου απουσία του κλήρου [Βίντεο]

 

Το πρωί της  Κυριακής  14 Αυγούστου θα γίνουν τα θυρανοίξια του αναδομημένου Ναού του Αγίου Ισιδώρου και της Αγίας Μυρώπης στην περιοχή Λέτσαινας Χίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη.

Στην  συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το θέμα, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου κα Όλγα Βάσση αναφέρθηκε στην αξία που έχει διαχρονικά ο Ναός  για τους Χριστιανούς, λέγοντας ότι ήταν μεγάλο Προσκύνημα από τον 5ο μ.Χ. αιώνα μέχρι και τις μέρες μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έρχονταν προσκυνητές μέχρι και από την Γαλατία της Μικράς Ασίας.

Χαρακτηριστικά η κα Βάσση ανέφερε «το έργο της αναδόμησης του παλαιοχριστιανικού ναού του Αγίου Ισιδώρου ουσιαστικά ξεκίνησε από το 2016 όταν έγιναν και οι πρώτες προσπάθειες για αδειοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η αδειοδότηση επετεύχθη το 2017 και μετά από την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα έργα ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου τρία χρόνια. Από τον συνολικό προϋπολογισμό  των  1.000.000 ευρώ έχουν απορροφηθεί περίπου 200.000 ευρώ μέχρι τώρα, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν στις ανασκαφές του περιβόλου του Ιερού Ναού οι οποίες θα ολοκληρωθούν στα επόμενα τρία έτη».

Η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου κα Ειρήνη Χούλη που παρευρίσκονταν στη συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι το Γυμνάσιο θα «υιοθετήσει» κατά κάποιο τρόπο τον αρχαιολογικό χώρο και ότι ήδη κάποιες τάξεις, στα πλαίσια ειδικών μαθημάτων, έχουν επανειλημμένα  επισκεφτεί τον Ναό και μάλιστα κάποια μαθήματα έγιναν μέσα σε αυτόν.

Ο κος Μιχάλας εκπροσωπώντας το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού ευχαρίστησε την κα Βάσση για την πολύ καλή δουλειά που έγινε στον χώρο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Να σημειώσουμε ότι η συνέντευξη τύπου δόθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό  απουσία κάποιου εκπροσώπου του Κλήρου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.