Η πρόεδρος των Εικαστικών Εύα Μελά στη Χίο για τις εκδηλώσεις προς τιμήν του ζωγράφου Βασίλη Βλασίδη

Μια σημαντική παρουσία στο νησί της Χίου, μια σπουδαία κυρία της τέχνης, της ζωγραφικής και της χαρακτικής η Εύα Μελά θα επισκεφτεί το νησί με αφορμή εικαστική-λογοτεχνική εκδήλωση του ΚΚΕ στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου.

Στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, όπου στα πλαίσια της συνέχειας των δράσεων προς τιμή των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ η Τομεακή Επιτροπή Χίου οργανώνει έκθεση έργων του Βασίλη Βλασίδη με τίτλο: Πορτραίτα Εξορίας, έκθεση που θα ‘τρέχει’ από τις 3-20 Αυγούστου και τα εγκαίνια της θα γίνουν την Παρασκευή 3 Αυγούστου από την Εύα Μελά στις 19.00.

Μαζί με τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΣΙΔΗΣ «Ο Ανυπότακτος του ονείρου», έκδοση Κώστα Λυγιαζή, την δε παρουσίαση θα κάνει η Εύα Μελά .

Η Εύα Μελά, ζωγράφος, χαράκτρια και πρόεδρος Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Να δούμε ποιόν επέλεξε να τιμήσει η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του κόμματος;

Βασίλης Βλασίδης. Γεννήθηκε το 1907 στην Κωνσταντίνου Πόλη. Στα 17 του ήρθε στην Αθήνα. Σκληρή ζωή, μάχη για την διαβίωση, ένταξη στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών την περίοδο της κατοχής. Τέλος πολέμου, αρχή εμφυλίου και το 1946 αρχίζει ‘ μια νέα’ ζωή για τον νεαρό επαναστάτη Βασίλη που θα περάσει 10 χρόνια της ζωής του-μέχρι το 1956- στις εξορίες. Ικαρία, Αη-Στράτης, Μακρόνησος…. Βασανιστήρια, εκτελέσεις, κακουχίες, ανείπωτη ταλαιπωρία, μαύρες εμπειρίες για τον ίδιο και τους ομοϊδεάτες του εξόριστους … Όλα αυτά τα αποτυπώνει, τα ζωγραφίζει στο χαρτί, τον χρόνο εκείνο της εξορίας…

Ζωγραφίζει ότι βιώνει, ότι δραματικό πέφτει στην αντίληψη του. Αυτοδίδακτος ζωγράφος ο Βασίλης Βλασίδης , καταφέρνει κυρίως εκεί στον τόπο μαρτυρίου να αποτυπώσει στα σχέδια ζωγραφικής του… την ιστορία του Εμφυλίου πολέμου.

Μια εικόνα-χίλιες λέξεις και ναι, επίσκεψη και επαφή με τα σχέδια της ζωγραφικής του στην έκθεση προς τιμή του στο Ομήρειο αλλά και την  απόκτηση του λευκώματος με τα έργα του σου δίνουν μια πλήρη εικόνα της δύσκολης εκείνης για τη χώρα και τους πολίτες της περιόδου..

Τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων Β.Β., αλλά και η παρουσίαση του λευκώματος ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΣΙΔΗΣ «Ο Ανυπότακτος του Ονείρου», θα γίνουν από την Εύα Μελά.

Εύα Μελά: ζωγράφος, χαράκτρια, εικονογράφος βιβλίων. Απόφοιτος της Αν. Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας η Εύα Μελά με άριστες αντίστοιχες σπουδές και στο Παρίσι ευτύχησε να μυηθεί στην τέχνη της χαρακτικής από δασκάλους όπως ο Γιάννης Παπαδάκης στην Σχολή της κι αργότερα ο κορυφαίος Γιώργος Βαρλάμος.

Άξια μαθήτρια άξιων δασκάλων με αξιόλογες εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό η Εύα Μελά δηλώνει για την τέχνη της:< δουλεύω έχοντας μέσα μου 2 παράλληλους δρόμους. Από την μια, σχεδιάζω τη φύση, πουλιά και τοπία, και από την άλλη θέμα μου γίνονται οι άνθρωποι , το βλέμμα τους>.

Αυγοτέμπερα και fresco οι τεχνικές της ενώ για την ενασχόληση της με την χαρακτική δηλώνει: <Ασχολούμαι με την χαρακτική γιατί είναι σημαντική ως αυτόνομη εικαστική έκφραση, αλλά και γιατί το έργο είναι πάντα πρωτότυπο χωρίς να είναι μοναδικό. Έτσι το έργο δεν φυλακίζεται , αλλά μπορεί να κυκλοφορεί , και αυτό για μένα είναι σημαντικό>.

ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 3 Αυγούστου- Εγκαίνια έκθεσης Πορτραίτα Εξορίας του Βασίλη Βλασίδη & ταυτόχρονη παρουσίαση του λευκώματος ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΣΙΔΗΣ «Ο Ανυπότακτος του Ονείρου», έκδοση του Κώστα Λυγιαζή, παρουσίαση: Εύα Μελά.

Η Ε.Μ. και Ουρανία Βολονάκη στην ομαδική τους έκθεση στην γκαλερί Χρυσόθεμις τον Μάη του ’18. Μαζί τους ο Γ.Γ. της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όλα αυτά με οργανώτρια-οικοδέσποινα την τοπική Τομεακή Επιτροπή του κόμματος του ΚΚΕ  και στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων του κόμματος.

Από αυτά τα 100 χρόνια, τα… 10 χρόνια αποτυπωμένα στο λεύκωμα καθώς και  στα έργα τέχνης του αυτοδίδακτου τιμώμενου Εαμίτη ζωγράφου(απεβίωσε το 1997)που θα εκτεθούν στην ειδική αίθουσα του Ομηρείου ….

Οι Χιώτες αλλά και οι θερινοί της επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν ή να γνωρίσουν ένα κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας μέσα από την τέχνη.

Διάρκεια έκθεσης: 3-20 Αυγούστου.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.