Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Χίου

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, συμμετείχε, σε τηλεδιάσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Παντελή Μπουγδάνο και τους Περιφερειακούς Συμβούλους του νησιού.  

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τη σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών προς το νησί, συμπληρώνοντας ότι “από τον Απρίλιο έως και σήμερα, έχουν καταφθάσει στη Χίο μόλις 96 άτομα σε σύγκριση με τα 5.627 που είχαν έρθει το αντίστοιχο διάστημα του 2019“. Κατόπιν, παρέθεσε τα στοιχεία αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, από το οποίο, όπως είπε, “έχουν μεταφερθεί, από τα τέλη Δεκεμβρίου 2019 έως και σήμερα, 3.983 άτομα, με τη δομή σήμερα να φιλοξενεί συνολικά 2.797 αιτούντες άσυλο. 

Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στα θέματα υγειονομικής προστασίας του ΚΥΤ, τονίζοντας πως ελάχιστοι αιτούντες άσυλο είναι πλέον θετικοί στον Covid-19.  

Όπως διευκρίνισε σύμφωνα με το σχέδιο ΑΓΝΟΔΙΚΗ, έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος απομόνωσης 4 containers, με 30 κλίνες όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται 15 συνολικά θετικοί στον COVID-19 διαμένοντες χωρίς συμπτώματαΗ δομή καραντίνας έλυσε πολλά ζητήματα, καθώς, μέχρι και σήμερα, διαμένουν σε αυτή 5 συνολικά ασυμπτωματικοί μετανάστες. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα χρήσης του ειδικά διαμορφωμένου -για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων- χώρου που παραμένει διαθέσιμος. 

Ερωτηθείς για τις συμβάσεις των ιατρών του ΕΟΔΥ που εργάζονται στη ΒΙΑΛ, απάντησε πως τις αμέσως επόμενες ημέρες νέοι γιατροί του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στη δομή και ότι “πέραν του κλιμακίου του ΕΟΔΥ και τον στρατιωτικό ιατρό, η ΒΙΑΛ ενισχύεται με 2 containers ακόμα και ένα ασθενοφόρο. Σημείωσε δε ότι πέντε υγειονομικές μονάδες αποτελούμενες από 1 ασθενοφόρο, 2 containers, 1 μικροβιολογικό εργαστήριο, 1 ακτινολογικό εργαστήριο και το κατάλληλο προσωπικό θα μεταφερθεί σύντομα στη ΒΙΑΛ και στα υπόλοιπα τέσσερα νησιά του Βορείου Αιγαίου καθώς και ότι αποτελούν δωρεές κρατών – μελών της ΕΕ.  

Επιπλέον, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι “από την αρχή της πανδημίας είχαμε 102 θετικά κρούσματα, αλλά μηδενικές απώλειες ανθρώπινης ζωής στο ΚΥΤ. Έχουν πραγματοποιηθεί 1293 έλεγχοι για COVID-19 σε αιτούντες και εργαζόμενους, εκ των οποίων τα 85 ήταν θετικά (6,5%). Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 446 τεστ, εκ των οποίων ήταν θετικά τα 13 (2,9%). Σήμερα έγινα 12 τεστ σε αιτούντες και ήταν, ευτυχώς, όλα αρνητικά, ενώ με Κοινή Υπουργική Απόφαση η ΒΙΑΛ παραμένει σε καραντίνα ως και την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 “.  

Αναφορικά με την κατάσταση του Γ.Ν. Χίου “Σκυλίτσειου“, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως “διαθέτει 6 κλίνες νοσηλείας και 3 υπό κατασκευή. Στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, υπάρχουν, σήμερα, 3 κλίνες. Έχουμε θέσει ως στόχο την ενίσχυση με 4 κλίνες. Δηλαδή, να φτάσουμε τις 7 συνολικά με τις 2 να είναι απομονωμένες. Επιπλέον, υπάρχουν 5 κλίνες υποδοχής υπόπτων περιστατικών, καθώς και λειτουργεί κανονικά οικίσκος δειγματοληψίας 

Σήμερα, νοσηλεύονται 3 ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό, εκ των οποίων 2 ελληνικής καταγωγής και ένας μετανάστης. Το προσωπικό για την αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19 είναι 5 άτομα, αλλά θα ενισχυθεί και με άλλες 3 νοσηλεύτριες. κατέληξε χαρακτηριστικά. 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.