Χτύπησαν οι καμπάνες για τον Ιερομάρτυρα Πλ. Φραγκιάδη και όλων των Ιερωμένων της Χίου που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς κατά την Σφαγή της Χίου το 1822.

Κωδωνοκρουσίες χθες Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 στις 14.00 μ.μ. σε όλες τις εκκλησίες του Νομού Χίου μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την εγγραφή στα Αγιολογικά Δελτάρια του Ιερομάρτυρα Πλ. Φραγκιάδη και όλων των Ιερωμένων της Χίου που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς κατά την Σφαγή της Χίου το 1822.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος :

“Συνήλθε  Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από τον μαρτυρικό απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’ την 10η Απριλίου 1821, με εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Νομοκανονικών και Δογματικών Ζητημάτων και κατόπιν προτάσεων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου και Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, απεφάσισε την αναγραφή στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας και των επτά λοιπών Αρχιερέων Αγχιάλου Eυγενίου, Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, Δέρκων Γρηγορίου, Εφέσου Διονυσίου, Αδριανουπόλεως Δωροθέου, Νικομηδείας Αθανασίου και Τυρνόβου Ιωαννικίου, οι οποίοι εφυλακίσθησαν μαζί με τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’ την ίδια ημέρα και στην συνέχεια απηγχονίσθησαν δίδοντας την μαρτυρία και την ομολογία της πίστεως.

Με εισήγηση και πάλι της Συνοδικής Επιτροπής Νομοκανονικών και Δογματικών Ζητημάτων και κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, απεφασίσθη η αναγραφή στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας των εν έτει 1822 μαρτυρησάντων, κατά την σφαγή της Χίου, Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος και των συν αυτώ αναιρεθέντων κληρικών, μοναχών και λαϊκών.”

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.