Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για παιδιά 5-11 ετών

 

Πρόσβαση στην πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών δίνεται από σήμερα, προκειμένου να «τρέξει» η διαδικασία και για τις μικρές ηλικίες, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου. Σε μια πρωτότυπη, αλλά ουσιαστική κίνηση, την παραμονή της εκκίνησης του προγράμματος του παιδικού εμβολιασμού, αμφότερες οι Καθηγήτριες Ιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου και Βάνα Παπαευαγγέλου θα παρέχουν απαντήσεις ζωντανά -μέσω διαδικτύου- σε ερωτήματα που θα θέτουν σε πραγματικό χρόνο γονείς και κηδεμόνες, σχετικά με τη διαδικασία.

«Καλά νέα»

Η νέα, αυτή, πρωτοβουλία έρχεται να ενισχύσει την εκστρατεία της πειθούς, αλλά και να λειτουργήσει ως πιλότος και για το μέλλον, με δεδομένο ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες, μολονότι «η πανδημία στη χώρα μας εμφανίζει πλέον σαφή ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα» τόνισε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στα «καλά νέα» της χθεσινής ημέρας προστίθενται τα πρώτα δεδομένα από την μετάλλαξη Όμικρον, με βάση τα οποία, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη «παρόλη την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Νότιο Αφρική, δεν διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Νοτίου Αφρικής».

Πιεστικός όλος ο Δεκέμβριος

Επί ελληνικού εδάφους, μια ακόμη μικρή ανάσα στην ασφυκτική πίεση των νοσοκομειακών μονάδων προσφέρει η διαπίστωση της υποχώρησης του ιικού φορτίου που καταγράφεται στα αστικά λύματα, αλλά και η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, όπως και του δείκτη θετικότητας. Επιπλέον, καταγράφηκαν 11% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, παρότι ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 3%. Η «μετάφραση» όλων αυτών των επιδημιολογικών δεδομένων οδηγεί μεν σε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες, αλλά «υπολογίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε περίπου 650-700 διασωληνωμένους ασθενείς» ξεκαθάρισε χθες η κ. Παπαευαγγέλου, μειώνοντας τις μεγάλες προσδοκίες.

«Κακά νέα»

Στα «κακά νέα» της ημέρας, σταθερός πονοκέφαλος παραμένει η αντιστοιχία χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης με την υψηλή μετάδοση του ιού, όπως φαίνεται από περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη (με 940 νέα κρούσματα χθες), η Αχαΐα με 184 νέα κρούσματα, η Λάρισα με 139, η Κοζάνη με 135 και οι Σέρρες με 116. Το ίδιο ισχύει και με το δείκτη θετικότητας, ο οποίος σκαρφάλωσε χθες στη Θεσσαλονίκη, τον Έβρο, την Ευρυτανία, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και το Κιλκίς.

Το δεύτερο πρόβλημα στην προσπάθεια επιπεδοποίησης της πανδημίας εξακολουθεί να παραμένει το μικρό ποσοστό εμβολιασμού πολιτών άνω των 60 ετών σε κάποιους νομούς, επιβραδύνοντας τοπικά την πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Ενδεικτική περιοχή, στην κατεύθυνση αυτή, είναι ο νομός Πέλλας, που παρότι τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 30%, η αποσυμφόρηση των μονάδων του ΕΣΥ αργεί. Μια ακόμη δυσκολία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η υστέρηση των πολιτών να προσέλθουν για την τρίτη δόση σε κάποιες μεμονωμένες περιοχές, όπως είναι τα Ιωάννινα και η Κέρκυρα, όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στις ηλικίες 50-65 ετών, αφού μόνο το 50% έχει κάνει την αναμνηστική δόση από τα άτομα που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Πίσω στους ανεμβολίαστους

Για το λόγο αυτό, στο status του ανεμβολίαστου αναμένεται να επιστρέψουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, όσοι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν πραγματοποιήσει τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού επτά μήνες πριν και δεν έχουν προσέλθει εγκαίρως για την τρίτη δόση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα τους αφαιρείται η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και θα υποχρεούνται σε σειρά διαγνωστικών τεστ, ιδίως όταν στις 16 Ιανουαρίου τίθεται σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ο οποίος συνοδεύεται από διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους.

Η εστίαση της κυβερνητικής προσπάθειας -μέσω της πειθούς- των ατόμων άνω των 60 ετών να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα συνδέεται με την προσπάθεια περιορισμού του αριθμού ασθενών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας, αλλά κυρίως παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει νέα μέτρα πριν τις γιορτές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου εξήγησε χθες πως «εστιάζουμε την προσπάθεια στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή τους και για την κίνηση στη δημόσια σφαίρα και για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης», αφού, όπως διευκρίνισε, «συνεχίζουμε με τα ισχύοντα μέτρα», παρά τις όποιες μετακινήσεις λόγω των γιορτών. Ο ίδιος, όμως, παρατήρησε ότι «οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους προσδοκούν εναγωνίως να εργαστούν και είναι χρέος όλων μας με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και κυρίως με τον εμβολιασμό να μην εμποδίσουμε τη λειτουργία της αγοράς και κυρίως να μη θέσουμε σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους».

Χριστούγεννα επαγρύπνησης

Η εορταστική περίοδος, ωστόσο, κινητοποιεί ήδη τους ειδικούς, καθώς η παραδοσιακή χαλάρωση των ημερών φαντάζει αναπόδραστο γεγονός, με την κ. Παπαευαγγέλου να επισημαίνει χθες πως «με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα που πλησιάζουν, συνεχίζουμε. Ακόμα και αν τόσο τα νέα δεδομένα όσο και τα συναισθήματα μας είναι ανάμεικτα πρέπει να αναλογιστούμε πόσο δρόμο έχουμε διανύσει μέχρι σήμερα αλλά και που θέλουμε να φτάσουμε». Και πρόσθεσε: «Έτσι, με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, τη συστηματική χρήση του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, και κυρίως βασίζοντας τη συμπεριφορά μας στις γνώσεις και τη λογική θα συμβάλλουμε όλοι μαζί στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας».

Δύο ημέρες για τα self test

Στο ενδιάμεσο, μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου θα διατίθεται δωρεάν ένα self test για κάθε ενήλικα, εμβολιασμένο ή μη από τα φαρμακεία, για τις ανάγκες της πρώτης φάσης ιχνηλάτησης του γενικού πληθυσμού ως προς την παρουσία του ιού στην κοινότητα, προκειμένου να περιοριστούν αισθητά οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, ενόψει των Χριστουγέννων. Όπως γνωστοποίησε χθες ο κ. Μαγιορκίνης, «έχουν διατεθεί 75 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες, 60 εκατομμύρια δηλώσεις πέρασαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα». «Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες το βράδυ ήταν 201.000» γνωστοποίησε ο ίδιος, ενώ απηύθυνε παράλληλα έκκληση συμμετοχής στην εκτέλεση του τεστ, «για να μειώσουμε το φορτίο στην κοινότητα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων», κατέληξε.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.