Β. Αιγαίο: Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα πληρωθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο

 

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα για τους ιδιώτες για το 2021 και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις για το 2020 για το μεταφορικό Ισοδύναμο δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  Μανώλης Κουτουλάκης.

«Δεν πρόκειται ούτε για κατάργηση ούτε για απαξίωση του μέτρου αλλά για αδυναμία καταβολής τη συγκεκριμένη στιγμή λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα» τόνισε  ο ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στις 31 Δεκεμβρίου το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα από τον νέο προϋπολογισμό και μέχρι τα μισά του Γενάρη θα πληρωθεί το τετράμηνο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τους νησιώτες επιβάτες και το δείγμα των επιχειρήσεων το 2020 που ελέγχθηκε.

Ο ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε και στο σχέδιο για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική που βρίσκεται σε εξέλιξη και δίνει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης στο Ινστιτούτο Μεταφορών –  Ε.Κ.Ε.Τ.Α. όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του νέου έτους και ειδικά για την ακτοπλοΐα επαναφέρει τις πολυετείς συμβάσεις με την υποχρέωση όμως δρομολόγησης νέων πλοίων. Μάλιστα με την 1η έκθεση της μελέτης αυτής,  η χώρα μας κατάφερε να πείσει την ΕΕ και να δεσμεύσει 52 εκατ ευρώ για τις άγονες ενδονησιωτικές γραμμές, αποδεσμεύοντας πόρους από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ οι φορείς των νησιών του ΒΑ Αιγαίου επαναφέρουν τη σύνδεση των νησιών με τη Θεσσαλονίκη αλλά για τους καλοκαιρινούς μήνες . Τα τελευταία χρόνια επετεύχθη η σύνδεση αλλά μόνο για τους χειμερινούς.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο κ. Κουτουλάκης «αυτό το ενδεχόμενο, της γραμμής Θεσσαλονίκης με τη Μυτιλήνη αλλά και άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ξαναμπαίνει στο πλάνο και μέσα από την εν λόγω μελέτη εξετάζεται και η δυνατότητα επιδότησης της γραμμής σε αυτό το εύλογο αίτημα, το έχουμε δώσει ως κατεύθυνση και περιμένουμε την τεκμηρίωση από τη μελέτη».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.