Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα του ΝΑΤΟ για την πτώση πυραύλου στην Πολωνία

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις 11:00 ώρα Ελλάδας για να συζητήσει την πτώση πυραύλου στην Πολωνία, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης και δύο αξιωματούχοι της Συμμαχίας.

Της συνεδρίασης των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα προεδρεύσει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας, επεσήμανε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πύραυλος που έπληξε ένα χωριό στην Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είναι απίθανο να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, σχόλια που μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο μεγάλης κλιμάκωσης της έντασης για το περιστατικό.

Το χρονικό της επίθεσης

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ένας πύραυλος ρωσικής κατασκευής σκότωσε δύο ανθρώπους όταν προσγειώθηκε περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Συνέβη την ίδια μέρα που οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν άλλο ένα μπαράζ πυραύλων κατά της ουκρανικής ενέργειας και άλλων υποδομών.

Ερωτηθείς εάν ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους στο Μπαλί, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20, «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το αμφισβητούν». Δεδομένης της τροχιάς του πυραύλου, ήταν απίθανο να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, πρόσθεσε, «αλλά θα δούμε».

Το πολωνικό ζλότι μείωσε τις απώλειες έναντι του δολαρίου καθώς οι έμποροι ερμήνευσαν τις δηλώσεις του Μπάιντεν ως προσπάθεια να αποτραπεί το πολωνικό περιστατικό να τροφοδοτήσει ευρύτερες τριβές με τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας από τότε που εισέβαλε τον Φεβρουάριο. Τους έχει επίσης απολύσει από τη γειτονική σύμμαχό της Λευκορωσία και από αεροσκάφη και πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της είχαν βάλει πυραύλους σε στόχους κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία

Ένας αξιωματούχος από μια χώρα της Ομάδας των Επτά είπε ότι είναι πιθανό ο ρωσικός στρατός να έχασε έναν επιδιωκόμενο στόχο από το εσωτερικό της Ουκρανίας ή ότι ένα ουκρανικό αντίμετρο έριξε τον πύραυλο εκτός πορείας. Δεν θα υπήρχε κίνητρο για τη Ρωσία να χτυπήσει σκόπιμα την Πολωνία, είπε το πρόσωπο, δεδομένου του κινδύνου απάντησης του ΝΑΤΟ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της είχαν βάλει πυραύλους σε στόχους κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία. Και ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda είπε ότι δεν είναι σαφές ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο που έπληξε το χωριό.
Η Πολωνία δήλωσε ότι εξακολουθεί να ερευνά τι συνέβη. Εν τω μεταξύ, ο Ντούντα είπε ότι είναι πολύ πιθανό να επικαλεστεί αυτό που είναι γνωστό ως άρθρο 4 του καταστατικού του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το οποίο θα ξεκινήσει μια συζήτηση εντός της στρατιωτικής συμμαχίας πριν από οποιαδήποτε πιθανή απάντηση. Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση το πρωί της Τετάρτης.

Εδώ και μήνες υπάρχουν ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία που εξαπλώνεται σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Και η επιθυμία να αποφευχθεί η εμπλοκή σε μια ευρύτερη σύγκρουση οδήγησε το ΝΑΤΟ να αρνείται να στείλει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, και να αποκρούει τα αιτήματα του Κιέβου για βοήθεια στη δημιουργία ζώνης αεράμυνας σε περιοχές της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους που έριξαν την ισχύ σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε πυραυλικές επιθέσεις καθώς τα στρατεύματά του αγωνίζονται στο έδαφος σε έναν πόλεμο τον ένατο μήνα του. Ο στρατός του αποσύρθηκε πρόσφατα από μια πόλη-κλειδί στη νότια Ουκρανία που καταλήφθηκε νωρίς στον πόλεμο, η τελευταία αποτυχία στο πεδίο της μάχης.

Δύο άνθρωποι στο σημείο της έκρηξης στην Πολωνία, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι ένα αγρόκτημα υπέστη ζημιές. Ένας είπε ότι μια έκρηξη τίναξε τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά.

Ο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Πολωνό ομόλογό του Andrzej Duda, προσφέροντας την πλήρη υποστήριξη και βοήθεια των ΗΠΑ για την έρευνα της Πολωνίας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομίλησε επίσης με τον Πολωνό ομόλογό του.

Οι ηγέτες της G7 συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο περιθώριο της G20, μαζί με εκείνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε δήλωση που εκδόθηκε στη συνέχεια καταδίκασαν τα τελευταία ρωσικά χτυπήματα στην Ουκρανία και προσέφεραν την υποστήριξή τους στην Πολωνία στην έρευνά της.

Ένας αξιωματούχος του οποίου ο αρχηγός παρευρέθηκε στη συνάντηση υποβάθμισε την ιδέα ότι η έκρηξη στην Πολωνία θα κλιμακωθεί προς κάθε είδους στρατιωτική απάντηση. Ζητώντας να μην κατονομαστεί συζητώντας ιδιωτικά θέματα, ο αξιωματούχος είπε ότι οι ηγέτες εργάζονταν για να συσπειρωθούν πίσω από την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και «τον διαβεβαίωσε για την πλήρη ενότητα και αλληλεγγύη της ΕΕ για την υποστήριξη της Πολωνίας». Ο Morawiecki είπε ότι η Πολωνία έχει θέσει τον στρατό της σε αυξημένο συναγερμό κοντά στα σύνορα και θα ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων της εκεί.

Νωρίτερα την Τρίτη, ένα μπαράζ πυραύλων στόχευσε το Κίεβο και άλλες τοποθεσίες σε όλη την Ουκρανία, χτυπώντας αμάχους και ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως είπαν οι αρχές ήταν η ευρύτερη τέτοια επίθεση από τη ρωσική εισβολή. Οι δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας δήλωσαν ότι εκτοξεύτηκαν περίπου 100 πύραυλοι, ξεπερνώντας τον αριθμό από τις 10 Οκτωβρίου, όταν μια ευρεία επίθεση έπληξε ουκρανικούς οικισμούς σε όλη τη χώρα και ισοπέδωσε τις υποδομές.

Οι πύραυλοι που προσγειώθηκαν στην Ουκρανία έριξαν εκτός ρεύματος περίπου 7 εκατομμύρια νοικοκυριά σε μεγάλο μέρος της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικά σχόλια ο Kyrylo Tymoshenko, αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού του Ουκρανού προέδρου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει προειδοποιήσει προηγουμένως για την πιθανότητα ατυχημάτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία να επεκταθούν σε εδάφη της συμμαχίας, τονίζοντας τη σημασία των στρατιωτικών καναλιών επικοινωνίας με τη Ρωσία για να αποτραπούν οι παρεξηγήσεις εκτός ελέγχου.

Δεν είναι η πρώτη φορά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αντικείμενα εισέρχονται στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Τον Μάρτιο, ένα μη επανδρωμένο αναγνωριστικό drone έξι τόνων διέσχισε την ανατολική Ευρώπη και συνετρίβη στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.