Έρχεται ο Alexis

 

Χειμώνα θα αρχίζει να θυμίζει το σκηνικό του καιρού από αύριο, αφού η κακοκαιρία «Alexis», έτσι όπως την ονόμασαν οι Ιταλοί, αναμένεται να φέρει βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, αλλά και χιόνια σε περιοχές και στην Ελλάδα.

 

Οι μετεωρολόγοι ο ένας μετά τον άλλον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη κακοκαιρία η οποία θα «δοκιμάσει» τις αντοχές του κρατικού μηχανικού και ουσιαστικά θα αποτελέσει την πρώτη πρόβα χειμώνα για φέτος.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα (24/11)

Ήδη από σήμερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε τμήματα του Αιγαίου, της Θράκης, της Κρήτης και της δυτικής χώρας. Πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις υπάρχει κυρίως στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου.

 

Πέφτει η θερμοκρασία

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 1 έως 17-18, στην Ήπειρο από 3 έως 19 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 5 έως 19, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 18, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 8 έως 17 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 13 έως 20 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ.

Ο καιρός σήμερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική περιμένουμε τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικές βροχές ή και πιθανή καταιγίδα κυρίως στα νότια του νομού με γρήγορη βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς.

Η ψυχρή εισβολή το Σαββατοκύριακο

Όπως προαναφέρθηκε, τον κώδωνα του κινδύνου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έρχονται αυτό το Σαββατοκύριακο κρούουν τις τελευταίες ώρες οι μετεωρολόγοι.

 

Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτηση στο Facebook, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνων φαινομένων. «Με το φθινόπωρο αργά αλλά σταθερά να κερδίζει ολοένα και πιο πολύ έδαφος μετά και τον λήθαργο στον οποίο είχε πέσει εδώ και αρκετό καιρό, κυλούν οι τελευταίες ημέρες καιρικά στη χώρα μας, με τα βροχόμετρα επιτέλους να “ξεσκουριάζουν” ειδικά για περιοχές προς τα ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα και που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τις βροχές μετά από μια μεγάλη περίοδο έντονης ξηρασίας. Τα ποτάμια αέρα (σ.σ πολικός και υποτροπικός) πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα και που πηδαλιουχούν τα καιρικά συστήματα κάτω χαμηλά, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους κατεβάζοντας τον βόρειο πόλο νοτιότερα στη Γηραιά Ήπειρο και κλείνοντας πονηρά το μάτι και στη χώρα μας θυμίζοντάς μας ότι ο Χειμώνας μπορεί να μην έχει κάνει αισθητή την παρουσία του προς τα νότια της Ευρώπης, παρόλα αυτά παρακολουθεί κρυμμένος τις εξελίξεις περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα επιβιβαστεί στο πολικό ποτάμι για να φτάσει και στη χώρα μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο μετεωρολόγος, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικούς χάρτες.

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος αναφέρει πως αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι, ενώ το βράδυ του Σαββάτου (25/11) θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά, ενώ χιόνια αναμένονται και σε άλλες περιοχές όπως τα Καλάβρυτα, αλλά και η Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα, με βροχές και καταιγίδες, θα ξεκινήσουν από σήμερα αλλά το Σάββατο θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα και θα είναι σαφώς πιο έντονα.

 

Το βράδυ του Σαββάτου θα βρέξει και στην Αθήνα, ενώ σε όλη τη χώρα θα πνέουν νοτιοδυτικοί και βορειοδυτικοί θυελλώδεις άνεμοι. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, ενώ στην πρωτεύουσα δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς Κελσίου.

Από την άλλη, σε ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς σημειώνει πως η πρόσκαιρη χειμωνιάτικη εισβολή θα φέρει αισθητή  πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, με παγετό κυρίως βορειοδυτικά

Ο μετεωρολόγος του Alpha και του Weather2Go.gr, Γιώργος Τσατραφύλλιας εξήγησε σε ανάρτησή του στο Facebook πως έρχεται σκανδιναβικό κρύο, άνεμοι στα επίπεδα της θύελλας, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας. «Συναγερμός στη χώρα μας το ερχόμενο Σ/Κ. Η κακοκαιρία Alexis φέρνει Σκανδιναβικό κρύο , ανέμους στα επίπεδα της θύελλας, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια και σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας».

 

Αναλυτικότερα αναφέρει:

Σάββατο:

-Ισχυρές καταιγίδες σε δυτικά ,Θράκη , ανατολικό και βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα.

-νοτιοδυτικοί και βαθμιαία βορειοδυτικοί άνεμοι μέχρι 10 μποφόρ.Θα πνέουν και στη στεριά ,της νότιας Εύβοιας, των νησιών ,της Αττικής (νότια) , της θεσσαλονίκης (βαρδάρης), στον ΠατραΪκό ,στον Κορινθιακό και στην Πελοπόννησο.

-Χιόνια από το βράδυ στη βόρεια ορεινή Ελλάδα και μέσα στη νύχτα πιθανότητα και σε πόλεις (Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα).

 

Κυριακή.

-Ισχυρές καταιγίδες το πρωί σε ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα

-Βορειοδυτικοί άνεμοι μέχρι 10 μποφόρ. Θα πνέουν και στη στεριά των παραπάνω περιοχών. Εξασθένηση από το απόγευμα.

-Χιονοπτώσεις νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά ορεινά, στα περισσότερα χιονοδρομικά και σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας.

-Εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας 12-14 βαθμούς. Χαρακτηριστικά: Αθήνα 7 ,Θεσσαλονίκη 3, Κοζάνη -3 (Κυριακή ξημερώματα) .

O μετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος εξήγησε ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου (25/11) και μετά ενδέχεται να έχουμε γενικό απαγορευτικό στα δρομολόγια των πλοίων, λόγω των ισχυρών ανέμων. Επίσης, είπε ότι η κακοκαιρία έρχεται από τα Βαλκάνια και θα επηρεάσει το βόρειο τμήμα της χώρας με χιονοπτώσεις στα ορεινά.

 

Τέλος, ο παρουσιαστής καιρού της ΕΡΤ3, Ο Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του, αναφέρει ότι «έως και 14 βαθμούς μέσα σε ένα μόλις οχτάωρο θα ρίξει τη θερμοκρασία ο σφοδρός – παγερός Βαρδάρης στη Θεσσαλονίκη ΤΟ ΒΡΑΔΥ του Σαββάτου καθώς μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου ο νοτιάς που θα επικρατεί θα συγκρατεί τη θερμοκρασία σε σχεδόν ανοιξιάτικα επίπεδα! Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής τις βραδινές ώρες του Σαββάτου!».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ (25/11)

 

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στα δυτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα, από τη νύχτα θα περιοριστούν στα ανατολικά, ενώ στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

 

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας (κυρίως της δυτικής) και τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Θράκης και πιθανόν στα ορεινά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί στα πελάγη 6 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά και τα νότια έως 9 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν.

 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στα βόρεια θα είναι αισθητή και τις βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, κυρίως στα βορειοδυτικά. Θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και τα νότια από 3 έως 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θα φτάσει τους 22 με 23 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως και 24 βαθμούς Κελσίου .

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (26/11)

 

Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα σημειωθεί παγετός, πιθανόν τοπικά ισχυρός.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.