Αλλάζουν οι λογαριασμοί για σταθερή και κινητή τηλεφωνία

Δεκαπέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε. περιλαμβάνουν ήδη στους λογαριασμούς σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας και εξαντλητικές λεπτομέρειες για την ποιότητα της σύνδεσης όπως η χαμηλότερη και υψηλότερη ταχύτητα, καθώς και η πιθανότερη σε σύγκριση με αυτή που προβλέπεται στο πακέτο που πληρώνει ο πελάτης.


Σε τέσσερα κράτη-μέλη, στους λογαριασμούς υπάρχουν ακόμα και στοιχεία για τις απώλειες ή τον «θόρυβο» του δικτύου!

Σε εννέα κράτη-μέλη, οι λογαριασμοί κινητής έρχονται μαζί με στοιχεία για τους όρους του roaming, δηλαδή για τους περιορισμούς στη χρήση (π.χ. δεδομένων), αν ο πελάτης ταξιδέψει σε άλλη χώρα.

Οι Ελληνες καταναλωτές δεν έχουν ακόμα αυτές τις… πολυτέλειες, αλλά η BEREC, ο ευρωπαϊκός φορέας των ρυθμιστικών αρχών στις τηλεπικοινωνίες (στην Ελλάδα είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – ΕΕΤΤ) ξεκίνησε προ ημερών διαβούλευση για την απλοποίηση των λογαριασμών.

Η πρώτη έκθεση, όπως προέκυψε από τις απαντήσεις των ρυθμιστικών αρχών ανά την Ευρώπη, περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία για τους λογαριασμούς στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Οι λογαριασμοί θα αλλάξουν και στη χώρα μας αφού από τις αρχές Οκτωβρίου εφαρμόζεται το «δεύτερο κύμα» ρυθμίσεων του κανονισμού Γενικών Αδειών.

Μεταξύ άλλων ενσωματώνονται πλέον στους λογαριασμούς πληροφορίες για το κόστος που θα έχει ο συνδρομητής αν διακόψει πρόωρα το συμβόλαιό του, όταν έχει λάβει επιδότηση (έκπτωση τιμής ή συσκευή) κ.ά.

Επίσης μπορεί να μην υπάρχουν στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, αλλά σε 18 κράτη-μέλη της Ε.Ε. οι λογαριασμοί έρχονται μαζί με λεπτομέρειες για την τιμολόγηση όπως η χρέωση για κάθε λεπτό ομιλίας εκτός του πακέτου, η χρέωση για κάθε MB δεδομένων εκτός του πακέτου κ.ά.

Σε δέκα χώρες, οι λογαριασμοί περιέχουν και πληροφορίες για το πώς οι καταναλωτές μπορούν να καταγράφουν τη χρήση ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεων με πρόσθετες χρεώσεις.

Σε έντεκα κράτη-μέλη, στους λογαριασμούς περιέχονται στοιχεία για κάθε τρόπο εξόφλησης και το κόστος για τον καταναλωτή ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξει (αν υπάρχει).

Οι μεγάλες δυσκολίες των παρόχων, όπως προκύπτουν και από τις απαντήσεις των ρυθμιστικών αρχών, προκύπτουν όταν χρειάζεται να αναφερθούν στο επίπεδο ποιότητας της υπηρεσίας.

Όπως προαναφέρθηκε, σε δεκαπέντε χώρες, οι λογαριασμοί έρχονται με στοιχεία για την ταχύτητα της σύνδεσης κ.ά., ενώ σε έξι χώρες, περιλαμβάνονται ακόμα και ποιοτικοί δείκτες για τους οποίους δεν μπορεί να εγγυηθεί η εταιρεία.

Σε δέκα χώρες, οι λογαριασμοί αναφέρουν και τον χρόνο που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα της υπηρεσίας σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας και σε εννέα, ο απαιτούμενος χρόνος για την αντιμετώπιση διαμαρτυριών των χρηστών.

Ακόμα μικρότερος είναι ο αριθμός των κρατών-μελών όπου οι λογαριασμοί συνοδεύονται και από στοιχεία για την αποζημίωση που θα λάβουν οι συνδρομητές, αν δεν καλύπτονται οι όροι του συμβολαίου.

Για παράδειγμα, σε 11 χώρες αναφέρεται στον λογαριασμό η αποζημίωση στην περίπτωση που η ποιότητα της υπηρεσίας δεν είναι η προβλεπόμενη στο συμβόλαιο, σε έξι χώρες η αποζημίωση για την καθυστέρηση στην αλλαγή παρόχου (με τον ίδιο αριθμό) κ.ά.

Από τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα κριθούν τόσο οι νέες αλλαγές στους λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όσο και η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κομισιόν για τη δημιουργία μιας περίληψης της σύμβασης, που θα περιλαμβάνεται σε κάθε λογαριασμό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.