Αναφορά θεμάτων & προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Καρφά – Αγίας Ερμιόνης – Μέγα Λιμνιώνα

 

Σκοπός της συγκεκριμένης επιστολής είναι να καταγραφούν τα μεσομακροχρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας και μέσα από προτάσεις, συζητήσεις να υπάρξουν στοχευόμενες λύσεις οι οποίες όλες θα εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό με σκοπό την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και του νησιού.

Χωρίς να θέλουμε να δραματοποιήσουμε την κατάσταση και την εικόνα που παρουσιάζεται αυτήν την στιγμή, δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι εδώ και δεκαετίες η περιοχή παραμένει χωρίς καμία δημόσια ή δημοτική στήριξη, παρά το γεγονός ότι έχει εισφέρει οικονομικούς πόρους  (δημοτικοί και δημόσιοι φόροι) και έχει προσφέρει πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Αν και το σύνηθες γενικότερα, σε άλλες περιοχές,  είναι να παρουσιάζεται κατά καιρούς κάποιο έργο έστω και βιτρίνας και να υπάρχει μία υποφερτή διαχείριση της καθημερινότητας και των προβλημάτων που πιθανά να προκύπτουν, εντούτοις ούτε και αυτό έχει γίνει στην περιοχή μας!

Ασφαλώς στη δύσκολη αυτή συγκυρία χρειάζονται εκτός από την σύμπνοια και την καλή πρόθεση των τοπικών φορέων, των συλλόγων και των αιρετών, απτά παραδείγματα αναφοράς και χειροπιαστά αποτελέσματα ότι η κατάσταση επιτέλους μπορεί να αναστραφεί.

Σε πρόσφατη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ειδικούς συμβούλους του Δήμου Χίου και παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Ζερβάκη και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καλογεράκη τονίστηκε η σημασία των χρήσεων γης της περιοχής και η προσπάθεια εύρεσης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάδειξη και την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.

Αναλυτικά τα μεσομακροπρόθεσμα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή (η σειρά που εμφανίζονται είναι τυχαία μιας και όλα θεωρούνται σημαντικά) :

* ΕΤΑΔ – ΤΑΙΠΕΔ: Είναι άγνωστο σε πολλούς ότι την κυριότητα σε ένα τμήμα της παραλίας του Καρφά  (τμήμα που προκύπτει από την χάραξη παλαιού και νέου αιγιαλού) μεταξύ “Καρατζά” και “Γιαμού” την έχει το ΕΤΑΔ – ΤΑΙΠΕΔ. Δημιουργούνται έτσι ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια εξαιτίας του τρόπου και τόπου λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αποτέλεσμα ιδιαίτερα υψηλό κόστος λειτουργίας, αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με άλλες περιοχές, με τελικό αποτέλεσμα δυσχέρεια παροχής υπηρεσιών και αντιφατικά μηνύματα στο ευρύτερο τουριστικό προϊόν του νησιού. Η ενοικίαση και η ανάπλαση της ιδιοκτησίας αυτής από τον Δήμο πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητας.

* Παραλίες – άμμος –  φύκια – προβλήτα: Οι παραλίες του Μέγα Λιμνιώνα και του Καρφά έχουν τα τελευταία χρόνια υπερσυγκέντρωση φυκιών προκαλώντας άσχημη εικόνα δυσχεραίνοντας τους λουόμενους. Επίσης η άμμος της παραλίας στον Καρφά όλο και περισσότερο βαίνει μειούμενη. Αναζήτηση των πιθανών αιτιών ίσως δοθούν και με την συνδρομή του Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Απαραίτητη είναι επίσης η έγκαιρη συντήρηση και καλλωπισμός των παραλιών, όπως και η εύκολη πρόσβαση λουομένων με τοποθέτηση ξύλινων προβλητών μέχρι την θάλασσα σε αρκετά σημεία. Θυμίζουμε ότι παλαιότερα υπήρχε ξύλινη εξέδρα που ήταν πόλος έλξης (μπροστά από το πρώην “Γιαμός”).

*Μελέτη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης: Θεωρούμε μείζονος σημασίας, μια ενέργεια που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια στο παρελθόν, την θέσπιση , εκτέλεση και εφαρμογή μιας μελέτης βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για το παράκτιο μέτωπο της περιοχής μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Κάμπου, με ξεκάθαρες προτάσεις που θα προάγουν την τοπική οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα πέντε χρόνια, με σεβασμό στους επισκέπτες, τους επαγγελματίες και το περιβάλλον.

* Βίγλα-Δασάκι περιοχής Καρφά: Είναι η περιοχή όπου υπάρχουν κάποιες δημοτικές εγκαταστάσεις σε μία πανέμορφη περιοχή που όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτες λόγω της γενικότερης εγκατάλειψης. Δεν υπάρχει ρεύμα ώστε να μπορέσει να γίνει κάποια πολιτιστική εκδήλωση στο θεατράκι, υπάρχουν μικροφθορές στα σκαλοπάτια και στους διαδρόμους, χρειάζεται κλάδεμα δένδρων ώστε ο επισκέπτης να μπορέσει να απολαύσει  την θέα. Αξιοποίηση ενός μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της περιοχής με απεριόριστη Θέα.

* “Γιαμός”: Το εμβληματικό κτίριο του “Γιαμού” έχει περιπέσει σε πλήρη απαξίωση θυμίζοντας εγκαταλειμμένη περιοχή στο πιο κεντρικό σημείο του Καρφά, στην πιο τουριστική περιοχή της Χίου. Θεωρούμε ότι η κατάσταση του κτιρίου είναι μη αναστρέψιμη και θα πρέπει ο Δήμος Χίου, αν θεωρεί ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην γενικότερη ανάπτυξη του τόπου, να προβεί σε γενναίες αποφάσεις (απαλλοτρίωση, μελέτη ανάπλασης ευρύτερης περιοχής, κλπ)

* Προσβασιμότητα, Πολιτιστικές Διαδρομές: Έως τώρα είναι ελλιπής ή ανύπαρκτη η προσβασιμότητα για πεζούς και έτσι επιβάλλεται ο σχεδιασμός για σύνδεση του παραλιακού μετώπου των οικισμών Καρφά- Αγίας Ερμιόνης – Μέγα Λιμνιώνα με Θυμιανά, Κάμπο, Κοντάρι και αεροδρόμιο με πεζοδρόμιο και δημιουργία ποδηλατοδρόμου όπου είναι εφικτό. Δημιουργία, τοπικά στους οικισμούς, οδών ήπιας κυκλοφορίας και αύξηση του πλάτους πεζοδρομίου. Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης και βελτίωση υποδομών (σήμανση ,φωτισμός, προσβασιμότητα, διαγραμμίσεις κλπ.) στους ήδη υπάρχοντες.  Θα πρέπει το παράκτιο μέτωπο να συνδεθεί με τον ιστορικό και παραδοσιακό οικισμό του Κάμπου, να δημιουργηθεί μια μοναδική πολιτιστική διαδρομή που θα την χαίρονται ντόπιοι και φιλοξενούμενοι. Άλλο ένα σημαντικότατο έργο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, είναι η διαδρομή των ” ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” όπου θα συμβάλει στην βελτίωση της συνολικής εικόνας της περιοχής.

* Εργοστάσιο Δ.Ε.Η.: Η επιλογή του σημείου ήταν μιας άλλης εποχής και ατυχής. Παρά τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες, επιστολές, αναφορές σε εισαγγελείς,  τίποτα δεν έχει αλλάξει ή βελτιωθεί. Πιθανά οι ρύποι να είναι ακόμα χειρότεροι σε σύγκριση με άλλες χρόνιες. Δεν υπάρχει καμία επίσημη μέτρηση που να πληροφορεί για την ρύπανση του περιβάλλοντος, η οποία θα πρέπει επιπλέον να είναι αδιάβλητη και προσβάσιμη στον οποιοδήποτε πολίτη. Η πολιτεία ή ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί αυτεπαγγέλτως, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον. Άλλα νησιά στην Ελλάδα έχουν συνδεθεί με υπογειοποιημένο καλώδιο. Για το Βόρειο Αιγαίο ο σχεδιασμός προβλέπει το 2030, δείγμα και αυτό της γενικότερης απαξίωσης από την κεντρική εξουσία αλλά και των διεκδικήσεων   που ασκούνται προς αυτήν!

* Μπάζα, χωματερές, παρατημένα αυτοκίνητα-σκάφη: Σε αρκετές ιδιοκτησίες έχει δημιουργηθεί κατόπιν αυθαίρετης χρήσης εναποθέσεις από διάφορα άχρηστα υλικά ή αντικείμενα τα οποία προκαλούν οπτική αλλά και περιβαλλοντική ρύπανση. Είναι ενάντια στις χρήσεις γης που υπάρχουν από τα ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής. Καλείτε ο Δήμος Χίου να βάλει τάξη στην αυθαιρεσία.

* Λιμανάκι Αγίας Ερμιόνης:  Απαραίτητη είναι η ανάπλαση και στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης για επαρκή φωτισμό, συντήρηση υπαρχουσών υποδομών και ομαλή πρόσβαση επισκεπτών για περίπατο μιας και είναι σημείο με έντονο τον παραδοσιακό χαρακτήρα της  περιοχής. Το λιμανάκι έχει χρήση αλιευτική – τουριστική αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί η τουριστική χρήση.

Χορτοκοπτικές εργασίες: Κατά μήκος της κεντρικής οδού εκατέρωθεν αλλά και ευρύτερα με υποχρέωση των ιδιοκτητών να προβούν σε αυτές ώστε να υπάρχει καλλωπισμός και προφύλαξη των οικισμών έναντι πιθανής φωτιάς.

* “Αλήθεια” – Κυνοτροφείο:  Δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές χρήσεις γης που είναι ενάντια στον χαρακτήρα της περιοχής αλλά ούτε και νομοθετικά είναι κατοχυρωμένες (ΣΧΟΟΑΠ Αγίου Μηνά). Καμία επιπλέον υποβάθμιση της περιοχής δεν θα γίνει ανεκτή. Καλούμε τον Δήμο να προβαίνει σε λεπτομερή έλεγχο των χρήσεων γης, να διαφυλάττει  την εικόνα και το ίδιο το τουριστικό προϊόν και να έρχεται σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία πριν από την λήψη της οποιασδήποτε απόφασης.

* Δασάκι και  ανάδειξη του Αι Γιώργη με τα σπιτάκια: Το δασάκι μαζί με το υπέροχο εκκλησάκι και τα σπιτάκια του είναι ίσως ένα από τα πιο γραφικά σημεία της περιοχής. Ανάδειξη και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να μπορεί να γίνει πόλος έλξης για διάφορες εκδηλώσεις (γάμους, κλπ)

Επίσης τονίζουμε ότι η ευρύτερη περιοχή, λόγω της εγγύτητας της με την πόλη της Χίου, έχει και χαρακτήρα προαστιακό. Χρησιμοποιείται από πολλούς ως χώρος μόνιμης διαμονής αλλά και ως χώρος “απόδρασης” από την πόλη για μία καθημερινή βόλτα.

Κλείνοντας την επιστολή μας υπενθυμίζουμε πως στην ευρύτερη περιοχή Καρφά, Αγίας Ερμιόνης και Μέγα Λιμνιώνα βρίσκονται σχεδόν οι μισές τουριστικές κλίνες του νησιού.  Αυτομάτως σημαίνει πως η πρώτη και η τελική εικόνα των περισσοτέρων επισκεπτών  του νησιού μας είναι συνδεδεμένη με την εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή αυτή. Αν στο γενικότερο σχεδιασμό του νησιού και την οικονομία του είναι ζητούμενο να υπάρχει συμμετοχή και συνεισφορά του τουριστικού κλάδου, τότε χρειάζεται η ριζική αλλαγή αντιμετώπισης της γενικότερης εικόνας που προβάλει αυτήν την στιγμή η περιοχή.

Ζητάμε σαφή δέσμευση για την στήριξη του χαρακτήρα της περιοχής και την διαφύλαξή του, μιας και είναι και νομοθετικά κατοχυρωμένος. Ζητάμε την επίλυση των προβλημάτων στα οποία αναφερόμαστε και επιτέλους να υπάρχει ο αντίστοιχος σχεδιασμός.

Σαφέστατα θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα δέσμευσης, από τα απλά μέχρι και τα σύνθετα.

Είμαστε δίπλα σε οποιονδήποτε χρειάζεται βοήθεια ή να συνδράμουμε ανάλογα ώστε να διευκολύνουμε μία νέα (κοινή) προσπάθεια.

Μία νέα αφετηρία για την περιοχή μας, για το νησί μας!

 

Με εκτίμηση

Ο  Σύλλογος Επαγγελματιών

Καρφά – Αγίας Ερμιόνης – Μέγα Λιμνιώνα

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.