Απολογισμός του 1ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Με αφορμή το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου το οποίο διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από 27/8 έως 06/09 2023 υπό τον τίτλο “Πολιτιστικά Δρώμενα Χίου -2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ” αποστέλλουμε έναν μικρό απολογισμό του 1ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ  που  πραγματοποιήθηκε Σάββατο Κυριακή και Δευτέρα 3-5 Σεπτεμβρίου 2022  με διοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.).

Στη διάρκεια του 1ου φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με οδηγό όλες τις μορφές της  Τέχνης, που ανέδειξαν και πρόβαλλαν τα αρχιτεκτονικά μνημεία και τις μοναδικές ομορφιές του νησιού, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, ενθουσιάζοντας   το κοινό αλλά και την πολυπληθή ομάδα δημοσιογράφων από όλα τα Πανελλαδικά -και όχι μόνον-  ΜΜΕ που παρευρέθηκαν.  Η απήχηση στο κοινό ήταν εξαιρετική και αποτυπώνεται στα δεκάδες θετικά δημοσιεύματα που ακολούθησαν σε πανελλαδικά και διεθνή ΜΜΕ αντίστοιχα, πλέον των τοπικών.   Η γιορτή με τη βαριά σφραγίδα του ιστορικού παρελθόντος  της νήσου ,πέρυσι έκλεισε  με μία αξέχαστη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με  την ενθουσιώδη παρουσία ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό  του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

ΔΡΑΣΕΙΣ 1ΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΌΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Σάββατο 3/9/2022

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ στο Κάστρο της Χίου πραγματοποιήθηκε μία ιδιαίτερη εικαστική παράσταση, ένα installation, που ζωντάνεψε μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μνήμες με ένα μοναδικό συνδυασμό μουσικής, ποίησης και θεάματος με ιστορικές αναφορές με τίτλο «Χρώματα μιας άλλης εποχής». Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη και στη συνέχεια του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη οι οποίοι μίλησαν για την σπουδαιότητα του εγχειρήματος του 1ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου δίνοντας ραντεβού για το καλοκαίρι του 2023. Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού, την σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αντώνης Λουδάρος. Την εικαστική επιμέλεια είχε ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος, ο Γιάννης Μετζικώφ. Τα κοστούμια που είχε φιλοτεχνήσει, έχουν εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και στην όπερα του Covent Garden στο Λονδίνο. Τις μουσικές επιλογές του χάρισε ο Νίκος Τριβουλίδης, μέλος της Διεύθυνσης του Μουσείου Μπενάκη και μουσικός παραγωγός της ΕΡΑ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το οπερατικό συγκρότημα, OPERATICAL. Η κινησιολογική επιμέλεια και η χορογραφία ήταν  της Μαργαρίτας Καμαράτου. Χόρεψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Σχολής Χορού D’ Art Point Dances port and Anti-gravity Academy.

Κυριακή 4/9/2022

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη ΒΑ κ. Κώστα Μουτζούρη , εγκαινίασε την έκθεση αναγεννησιακών κοστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ στο Ίδρυμα Μ. Τσάκος. Η έκθεση αυτή παρουσιάζεται για πρώτη φορά μετά την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας και την Όπερα Covent Garden του Λονδίνου στην Χίο. Τα εγκαίνια πλαισιώθηκαν από διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων χιώτικης καταγωγής στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος.

Μίλησαν οι :

-Γιάννης Μετζικώφ, σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος

-Μανώλης Βουρνούς , αρχιτέκτονα ,πρ. δήμαρχος Χίου

-Σταμάτης Κριμιζής , από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες της NASA,

Ομότιμος Διοικητής Διαστημικών Προγραμμάτων του Johns Hopkins University και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

-Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας με θέμα «Η Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Αρχιτεκτονική στην Χίο».

Την εκδήλωση παρουσίασε η διακεκριμένη δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολακοπούλου.

Σάββατο και Κυριακή 4/9 και 5/9 

Στα  μοναδικής ομορφιάς μεσαιωνικά καστροχώρια της Χίου, Ολύμποι και Μεστά ξαναζωντάνεψαν μεσαιωνικές μνήμες τονίζοντας  τη “θεατρική”  διάσταση του Φεστιβάλ  παρέχοντας ένα διαφορετικό από τα συνήθη θεάματα για  μικρούς και  μεγάλους. Τα γραφικά σοκάκια γέμισαν  από  ιππότες, ξιφομάχους και μελωδούς. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι ,με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και τραγουδιστές.

 

Τεράστια απήχηση από τα ΜΜΕ

Με ιδιαίτερο μεγάλο ενδιαφέρον υποδέχτηκαν τα Πανελλαδικά ΜΜΕ το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου το οποίο οργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Περισσότερα από 100 sites, δεκάδες έντυπα και σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά μέσα έκαναν ρεπορτάζ και αναφορές για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Το Φεστιβάλ «ταξίδεψε» και εκτός συνόρων με την περιοδική έκδοση της Ναυτεμπορικής που διανεμήθηκε στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.