Αρσενικό – Ο ύπουλος δολοφόνος

Πριν μερικές ημέρες, κατά την επισκευή του δικτύου υδροδότησης στην 96 ΕΑΡΜΕΘ στο Χαλκειός της Χίου δόθηκε  κατά λάθος νερό άρδευσης αντί ύδρευσης στους αγωγούς του δικτύου, με τις αναλύσεις να δείχνουν πως το νερό περιείχε ποσότητα αρσενικού υψηλότερη των φυσιολογικών επιπέδων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ, κος Βασίλης Μυριαγκός, «αντί για 10 μg/L που είναι το όριο τιμής στη συγκέντρωση του αρσενικού, εντοπίστηκε μια τιμή 17 μg/L».

Παλαιότερα είχαν εμφανιστεί μεγάλες συγκεντρώσεις αρσενικού σε κάποιες γεωτρήσεις όπως αυτή της  Στεναχώνης  κοντά στην Καλαμωτή.

Ας δούμε τι μας λέει για το Αρσενικό ο κανονισμός(ΕΕ) 2023/465 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 3ης Μαρτίου 2023 που τροποποίησε τον κανονισμό (ΕΚ) 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα αρσενικού σε ορισμένα τρόφιμα.

(1)               Το αρσενικό είναι πανταχού παρόν μεταλλοειδές που ανευρίσκεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις σε πετρώματα, στο έδαφος και σε φυσικά υπόγεια ύδατα. Επιπλέον, η ανθρωπογενής δραστηριότητα έχει επίσης συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων αρσενικού στο περιβάλλον μέσω των βιομηχανικών εκπομπών (εξόρυξη, τήξη μη σιδηρούχων μετάλλων και καύση ορυκτών καυσίμων), καθώς και με τη χρήση του αρσενικού ως συστατικού λιπασμάτων, συντηρητικών ξύλου, εντομοκτόνων ή ζιζανιοκτόνων. Οι κύριες οδοί έκθεσης στο αρσενικό είναι τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό, μολονότι είναι επίσης δυνατή η έκθεση στο αρσενικό μέσω του δέρματος και της εισπνοής.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το ανόργανο αρσενικό προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και του δέρματος, και  μια σειρά από αρνητικές επιδράσεις, κυρίως βλάβες του δέρματος.

Καταναλωτές μεγάλων ποσοτήτων ρυζιού στην Ευρώπη, όπως ορισμένες εθνοτικές ομάδες και παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών, ως οι πλέον διατροφικά εκτεθειμένοι σε ανόργανο αρσενικό. Η διατροφική έκθεση σε ανόργανο αρσενικό για παιδιά κάτω των τριών ετών, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε τρόφιμα που βασίζονται στο ρύζι, υπολογίστηκε ότι είναι περίπου 2 έως 3 φορές  μεγαλύτερη από  εκείνη των ενηλίκων.

(2)               …στις διάφορες ηλικιακές κατηγορίες, οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη διατροφική έκθεση στο ανόργανο αρσενικό είναι το ρύζι, τα προϊόντα με βάση το ρύζι, οι σπόροι και τα προϊόντα με βάση τα σιτηρά που δεν περιέχουν ρύζι, καθώς και το πόσιμο νερό. Η Αρχή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένα τρόφιμα που ενδείκνυνται για τον νεαρό πληθυσμό (π.χ. τροφές με βάση τα δημητριακά για βρέφη και μικρά παιδιά, και βουτήματα, φρυγανιές και μπισκότα για παιδιά, παρασκευάσματα για βρέφη, παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά και παρασκευάσματα για μικρά παιδιά, παιδικές τροφές και χυμοί φρούτων) συμβάλλουν σημαντικά στη διατροφική έκθεση αυτής της πληθυσμιακής ομάδας σε ανόργανο αρσενικό.

Η ομάδα CONTAM προσδιόρισε ένα εύρος τιμών κατώτερου ορίου εμπιστοσύνης της δόσης αναφοράς (BMDL01) μεταξύ 0,3 και 8 μg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα για τον καρκίνο του πνεύμονα, του δέρματος και της ουροδόχου κύστης, καθώς και για βλάβες του δέρματος.

Πηγή: europa.eu

Ακολουθεί ο πίνακας με τα επιτρεπτά όρια τροφίμων σε αρσενικό

1_EL_annexe_acte_autonome_part1_v1

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.