Αφιέρωμα. Φώτης Αγγουλές – Ποιητής Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

‘Φώτης Αγγουλές Ο προλετάριος ποιητής’ ο τίτλος του βιβλίου του συγγραφέα, δημοσιογράφου και εκδότη Ηρακλή Κακαβάνη που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ατέχνως. Αυτή η κυκλοφορία και η αφορμή για το σημερινό αφιέρωμα στον Χιώτη ποιητή ΄σύμβολο’ του αντιστασιακού αγώνα, του εκρηκτικού ,απρόβλεπτου κι αυθόρμητου λυρικού ποιητή που κάπου-κάπου η ποίηση του ‘αγγίζει’ το ύψος των αρχαίων λυρικών ποιητών μας. Στο αφιέρωμα συμμετέχει η ελίτ της σύγχρονης διανόησης του τόπου μας με Χιακή (εξαίρεση η κ. Ε. Χωρεάνθη) καταγωγή.

Μαίρη Παπακωνσταντίνου. Διεθνούς φήμης γλύπτρια.

Διδάκτωρ του  Πανεπιστημίου Ν. Υόρκης (τομέας Ανθρωπιστικών Δικαιωμάτων), Μέλος της Accademia Europea (Parma-Italy) και 2 ακόμη Ιταλικών Aκαδημιών, η διεθνούς φήμης Χιώτισσα  γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου ,η δημιουργός του γλυπτού Μήνυμα Ειρήνης, που τοποθετήθηκε στο κεντρικό κτίριο  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και που συμβολικά μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης στην Ευρώπη και την ανθρωπότητα, είναι η γλύπτρια του ογκώδους έργου ‘Η γοργόνα των Οινουσσών’ στο λιμάνι του νησιού των Οινουσσών. Πάμπολλες οι βραβεύσεις της στην Ελλάδα και διεθνώς με μετάλλια(π.χ. της πόλης του Παρισιού),διπλώματα κ.λ.π.Έργα της σε όλο τον κόσμο  ακόμη και στον Λευκό Οίκο.

Η Μαίρη Παπακωνσταντίνου έχει φιλοτεχνήσει 70 προτομές και 18 ανδριάντες μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από αυτά σε Χίο και Οινούσσες βρίσκονται 27 προτομές και 6 ανδριάντες. Ανάμεσα στις προτομές -δημιουργίες της κι αυτή του Φώτη Αγγουλέ που βρίσκετε στον κήπο της Χίου.

Θα μας μιλήσετε γι αυτή την γλυπτική σας δημιουργία κ. Παπακωνσταντίνου;

-Ευχαρίστως. Ήταν γύρω στο ’73 όταν μου ζητήθηκε να φιλοτεχνήσω την προτομή του ποιητή Φώτη Αγγουλέ για τον κήπο της Χίου. Θυμάμαι καλά την υπόθεση αυτή γιατί ήμουν πολύ συγκινημένη επειδή ήταν ένα από τα πρώτα μου έργα στη Χίο. Το θυμάμαι όμως και για άλλους λόγους. Ήταν η πρώτη φορά κι η μοναδική που φτιάχνοντας μία προτομή ερχόνταν καθημερινά στο εργαστήριο μου φίλοι και συναγωνιστές του ποιητή και παρακολουθούσαν την δημιουργία της προτομής.. Πολλοί μου έδιναν και συμβουλές του τύπου:’κ. Μαίρη,πιο μεγάλα ήταν τα μάτια του Φώτη’, για τα μαλλιά του κλπ.Μου έκανε εντύπωση η αγάπη κι ο σεβασμός τους στο πρόσωπο του ποιητή. Εγώ κ. Γαΐλα, τον Φώτη Αγγουλέ δεν τον είχα συναντήσει ποτέ. Η προτομή του έγινε με βάση μία και μοναδική φωτογραφία του που είχε στην κατοχή του και μου την παρέδωσε ο φίλος και συνεργάτης του ποιητής Κώστας Χαλλιορής.Η προτομή του ποιητή υπήρξε κι η αφορμή να διαβάσω το έργο του.

κ. Παπακωνσταντίνου αποκαλούν τον ποιητή: Προλετάριο ποιητή.Ακόμη και στον τίτλο του βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε. Πιστεύετε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός είναι υπέρ ή κατά του ποιητή;

-Μιλώντας σας σαν συγγραφέας(η Μ.Π., πολυγραφότατη συγγραφέας που  μόλις προτάθηκε για το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για μια ιστορική έρευνα), θα σας πώ ότι ο Φώτης Αγγουλές ήταν ένας αγνός άνθρωπος, απλός κι αυθόρμητος που δεν σπούδασε, δεν έχει πτυχία. Αυτό όμως είναι υπέρ του γιατί το έργο του αξίζει πολύ γιατί έγραφε αυτό που έννοιωθε, έγραφε με την ψυχή του και με τους στίχους του μεταδίδει την αγάπη και την πίστη του στον άνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα. Κυνηγήθηκε, διώχτηκε, φυλακίστηκε από ανεγκέφαλους-γιατί θεωρώ ότι μόνο ανεγκέφαλοι θα φυλάκιζαν τον ποιητή για τα πιστεύω  του-και παρόλα αυτά που υπέστη έμεινε πιστός στις ιδέες του μέχρι το τέλος. Είναι τιμή να φέρει τον τίτλο του προλετάριου. Του αξίζει.Αυτό πιστεύω.

…………………………………………………………………..

Γιώργος Ζυμαράκης. Διεθνούς φήμης  Χιώτης ζωγράφος.

Ο εικαστικός Γιώργος Ζυμαράκης είναι ένας από τους σημαντικότερους  παγκόσμια εκφραστές της τεχνικής ‘ναΐφ’ . Σπούδασε και έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στη Νέα Υόρκη όπου και καθιερώθηκε σαν ζωγράφος. Έργα του στα σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου και σε Ελληνικά, σε συλλογές δημόσιες και ιδιωτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Τον συναντάμε στο facebook : George Zymarakis.

κ. Ζυμαράκη το 2017 κυκλοφορήσατε ένα βιογραφικό σας βιβλίο με τον τίτλο: Η ζωή στο Κάστρο-Μεγαλώνοντας στη Χίο/εκδόσεις Άλφα πι-Χίος όπου αναφέρετε και την οικογένεια του Φώτη Αγγουλέ. Θα μας μιλήσετε γι’ αυτό;

Η οικογένεια μου κ. Γαΐλα ήρθε από τον Τσεσμέ πατρίδα και του Φώτη Αγγουλέ στον δεύτερο διωγμό. Του Φώτη Αγγουλέ είχε έρθει στην Χίο και στο Κάστρο- όπου μας έβαλαν εμάς τους πρόσφυγες να ζήσουμε-, στον πρώτο διωγμό του ’14. Το σπίτι της οικογένειας Αγγουλέ ήταν ακριβώς απέναντι από του πατέρα μου. Μπορώ να πώ ότι σχεδόν μεγάλωσα στα πόδια, την αγκαλιά της μάνας του της Γαρυφαλιάς ,Γαρουφάλω την φώναζαν νομίζω, και στης Κυριακούλας της αδελφής του. Ήμουν πολύ μικρός αλλά από ότι θυμάμαι ήταν ένα απλό παιδί που είχε αφήσει το σχολείο και δούλευε. Η ζωή στο Κάστρο κ. Γαΐλα σημάδεψε όλους τους πρόσφυγες που ζήσαμε εκεί ανεξαρτήτως από την κατοπινή πορεία μας.

Λυπήθηκα για τον απροσδόκητο θάνατο του όταν το έμαθα στη Νέα Υόρκη όπου ήδη είχα εγκατασταθεί. Σε γενικές γραμμές μπορώ να σας πω κι από προσωπική ανάμνηση και μελέτη του έργου του ότι η ποίηση του Φώτη Αγγουλέ του παιδιού χωρίς πτυχία είναι πηγαία, έγραφε αυτό που σκεφτόνταν χωρίς επιτηδεύσεις. Κι αυτή είναι η αξία της.

Έχετε να δηλώσετε και κάτι άλλο μετρ;

-Εκτός από τον δραματικό θάνατο του αυτό που με λυπεί πολύ είναι τα πολύ δύσκολα γι αυτόν χρόνια μετά την τελευταία του αποφυλάκιση και την επιστροφή του στη Χίο. Μεγάλη η φτώχεια του, ανεργία, τα κυνηγητά  των αρχών εναντίον  του συνεχίζονταν, στιγματισμός και περιθώριο… Κι όμως συνέχιζε να δημιουργεί… Αυτό λέει πολλά. Ο Φ.Α., με την Γερμανική κατοχή έφυγε για τη Μέση Ανατολή, να υπηρετήσει στο Στρατό. Εκεί άρχισαν κι οι περιπέτειες του, φυλακίσεις, ασθένειες κλπ. Το  σίγουρο είναι ότι  δεν του άξιζε αυτή η μοίρα ,ιδίως στο τέλος της ζωής του…

………………………………………………………………

Ελένη Χωρεάνθη. Εκπαιδευτικός – συγγραφέας-κριτικός λόγου.

Η Ελένη Χωρεάνθη είναι η σύζυγος του Χιώτη  πνευματικού δημιουργού Κώστα Χωρεάνθη. Εκπαιδευτικός και πολυγραφότατη συγγραφέας που τα γραπτά της καλύπτουν όλα τα είδη του λόγου. Αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα. Ο πλέον πρόσφατος τίτλος της εργογραφίας της: Σύνθεση σε ρε ελάσσονα, Ζαχαρόπουλος Σ.Ι./2019.

Ο Κώστας Χωρεάνθης(1936-1996) γεννήθηκε στη Χίο από γονείς πρόσφυγες Μικρασιάτες. Εκπαιδευτικός, συγγραφέας,ποιητής, μεταφραστής. Σημαντικός δημιουργός του εικοστού αιώνα ο Κ.Χ., στην πλούσια εργογραφία του  οποίου συναντάμε επίσης  πληθώρα ιστορικών μονογραφιών για την Χίο καθώς και τον τίτλο:  ‘Φωτεινή πορεία μέσα στη νύχτα’/ εκδόσεις Καραβία/1976. Γι’αυτό το βιβλίο και η σχετική ενημέρωση  μας από την Ελένη Χωρεάνθη.

κ. Χωρεάνθη θα μας μιλήσετε για το βιβλίο του Κώστα Χωρεάνθη ¨Φωτεινή πορεία μέσα στη νύχτα’;

-Ευχαρίστως. Κώστας Χωρεάνθης: Η ποίηση του Φώτη Αγγουλέ.

“Φωτεινή πορεία μέσα στη νύχτα” χαρακτηρίζει την ποίηση του Φώτη Αγγουλέ ο αείμνηστος Χιώτης ποιητής Κώστας Χωρεάνθης σ’ ένα εκτενές μελέτημά του που γράφτηκε αποκλειστικά για τη δωδέκατη επέτειο του θανάτου του ποιητή Φώτη Αγγουλέ, δώδεκα χρόνια μετά την εκδημία του λαϊκού τραγουδιστή και αποτέλεσε το θέμα διάλεξης που έγινε στο Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου, στις 28 Μαρτίου 1976. Τον ίδιο χρόνο, το κείμενο της ομιλίας κυκλοφόρησαν σε βιβλίο οι ιστορικές πλέον “Εκδόσεις Α. Καραβία”, με μότο τέσσερεις χαρακτηριστικούς στίχους του Φώτη Αγγουλέ από το ποίημα “Αγάπη”, ποιητικής συλλογής “ΜΕΝΕΞΕΔΕς”:

Γύρω μου πια δε βλέπω οχτρούς

κι αγρίμια και συντρίμμια… 

(…)

Κόσμε, η αγάπη μου έντυσε

την τραγική σου γύμνια.

 

Ο Φώτης Αγγουλές σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε με συνέπεια την ιδεολογία και την ποίησή του. Η ζωή του και κυρίως η ποίησή του συνιστούν πολιτική πράξη. Ο Κ. Χ. θεωρεί τον Φ. Αγγουλέ λαϊκό ποιητή που “ανήκει στην ευρύτερη ελληνική παράδοση, τη σχετική με τους λαϊκούς τραγουδιστές που αρχίζει, ιδιαίτερα στη Χίο, με τους Ομηρίδες και την ψευδοηροδότεια παράδοση για τον Όμηρο, τον πρώτο λαϊκό τραγουδιστή του κόσμου μας”.

Ο Κώστας Χωρεάνθης αναφέρεται συνοπτικά στο σύνολο του ποιητικού έργου του Φώτη Αγγουλέ και αποτιμώντας το ποιητικό του έργο, εκτός από αγωνιστή ποιητή μιας ιδεολογίας, ερωτικό και σατιρικό ποιητή, πρωτίστως τον θεωρεί ως “μια σωστή και φυσική ελληνική φωνή, από τις λίγες που έχει να παρουσιάσει η ελληνική μας ποίηση”. Παρατηρεί πως η θρησκευτικότητα είναι βασικό στοιχείο της ποίησης του Αγγουλέ, όπως και ο παραδοσιακός δεκαπεντασύλλαβος στίχος “που τόσο επιδέξια και συγκινημένα μεταχειρίστηκε πάρα πολλές φορές σε όλη του την ποιητική πορεία μέσα στη νύχτα της ζωής του που τη φώτισε τόσο άπλετα η ποίηση…” Και κλείνει το κείμενο της ομιλίας του με απόσπασμα από το τελευταίο καταχωρημένο ποίημα στην τελευταία ποιητική συλλογή του ποιητή:

Και τώρα να η Ανάσταση! Ω, τι άστρο θ’ ανατείλει!

Αγκαλιαστείτε αδερφικά, σφιχτά κι οχτροί και φίλοι.

 Η αγάπη υψώνει σε ναό, τη φύση τη φτωχή.

Έξω από τούτη τη χαρά κανένας ας μη μείναι.

– Αλήθεια πόσο πόνεσε η ανθρώπινη ψυχή –

Ειρήνη υμίν, Ειρήνη.

Αθήνα Οχτώβρης ‘75 – Μάρτης ‘76

Κώστας Χωρεάνθης,

……………………………….

Η προσωπική σας άποψη κ. Ελένη  Χωρεάνθη για τον  ποιητή Φώτη Αγγουλέ;

-Ο Μικρασιατικής καταγωγής Χιώτης ποιητής, Φώτης Αγγουλές κ. Γαΐλα, είναι ένας γνήσιος, ατόφιος λαϊκός ποιητής που βγήκε μέσα από τα σπλάχνα του ελληνικού λαού. Υπηρέτησε με συνέπεια σε όλη του τη ζωή την ιδεολογία του και την ποίηση, δεμένος με τη λαϊκή μας παράδοση. Έχει γράψει ποιήματα σατιρικά, ερωτικά και πατριωτικά. Ωστόσο, εκτός από ιδεολόγος, αντιστασιακός και στρατευμένος στην ιδεολογία του ποιητής, πάνω από όλα υπήρξε “μια σωστή και φυσική ελληνική φωνή, από τις λίγες που έχει να παρουσιάσει η ελληνική μας ποίηση”. Το δε θρησκευτικό στοιχείο αποτελεί βασικό, θεμελιακό γνώρισμα της ποίησης του Φώτη Αγγουλέ.

…………………………………………………………………………..

 

Αγγελική Συρρή- Στεφανίδου. Συγγραφέας-ποιήτρια – αρθρογράφος.

Η Αγγελική Συρρή-Στεφανίδου γεννήθηκε στη Χίο και είναι κόρη της  γνωστής λαϊκής μας ποιήτριας  Ξανθής Σ. Συρρή. Η συγγραφέας είναι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες σύγχρονες γυναίκες συγγραφείς , με ευπώλητους τίτλους βιβλίων και πολλές βραβεύσεις.

Την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο ‘Κορμοράνοι’ εξέδωσε το 1981 και το 1991 εκδίδει την ποιητική συλλογή ‘Κορμοράνοι II’.’Εκείνη που έπρεπε να φύγει’/ 2001 / Εμπειρία Εκδοτική- ‘Της Στεριάς Τα Κύματα’-  ‘Και… Μην Ορκίζεσαι ‘ /  Εμπειρία Εκδοτική- Το ‘Μισό Καράβι από τη Χιο’ , τίτλοι μυθιστορημάτων της.  ‘Τα Χιώτικα Είναι Αλλιώτικα’/Άλφα πι/ 2010/διηγήματα η οποία είχε βραβευτεί στις 21 Ιανουαρίου 2008 με το  πρώτο βραβείο ανέκδοτης συλλογής διηγημάτων  από την Εθνική Εταιρεία των Ελλήνων Λογοτεχνών.

‘Λες και ήταν χθες’ 2014 /Λεξίτυπον λαογραφικό και αυτοβιογραφικό αφήγημα best seller της συγγραφέως μας.

‘Όλα για την Ελπίδα’./θεατρικό/Λεξίτυπο/2015-’Η τριλογία των Αντί’ ποίηση/Εμπειρία Εκδοτική/2017- ‘Ομολογίες αθώων ενόχων’ / εκδόσεις Υδροπλάνο/2019 & ‘ΔΕΚΑ χρόνια ΜΟΝΟ λόγια’/εκδόσεις Υδροπλάνο/2020 .

Τη συγγραφέα συναντάμε στο facebook: Aggeliki Syrri Stefanidou.

Αγγελική με αφορφή την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου για τον ποιητή μας Φώτη Αγγουλέ θα μας πείτε λίγα λόγια για τον ομότεχνο σας; Η φήμη του οφείλετε στην αντιστασιακή δράση του ή την ποίηση του;

-Πρόσφατα είδα τα σχετικά με  τη νέα κυκλοφορία  του  έργου του  Ηρακλή Κακαβάνη από τις εκδόσεις «Ατέχνως» το οποίο πραγματεύεται τα του δικού μας αγαπημένου Χιώτη ποιητή κι αγωνιστή του ΕΑΜ Φώτη Αγγουλέ  αποκαλώντας τον «προλετάριο ποιητή».

Η φτώχια, η κοινωνική αδικία, η ανεργία του μεσοποπολέμου και το όνειρο για μια ανακούφιση ιδεαλιστική και μια κοινωνική αναμόρφωση που θα έδινε ίσες ευκαιρίες στη γενιά του, ανάθρεψαν, μέσα σ’ εκείνον και τους όμοιούς του, ιδέες επαναστατικές κι όνειρα ανθρωπιστικά που τα πλήρωσαν χαρίζοντάς τα καλλίτερα τους χρόνια σε άπιαστα ιδανικά και ταξίματα ουτοπιστικά εν τέλει.

Ο Αγγουλές έζησε  την τραγωδία της Κατοχής, αντιστάθηκε στον φασισμό με σθένος κι αυτοθυσία με τους οργανωμένους συντρόφους του κι ύστερα, όταν άλλοι εξ’ αυτών στάθηκαν μπρος στα αποσπάσματα για να ποτίσουν με το αίμα τους της ελευθερίας και της δικαιοσύνης τους βλαστούς, εκείνος ξόδευε τα νιάτα του στις εξορίες και τα βασανιστήρια αλλά και της καρδιάς  και του μυαλού του τα σπέρματα σε στίχους και  ρίμες, εκείνα που  έμειναν για να ιστορούν και να μνημονεύουν τους αγώνες και τις θυσίες όλων τους στο μέλλον.

Πώς μου ζητάτε να ξεχωρίσω λοιπόν τον ποιητή από τον αγωνιστή Αγγουλέ;

Ο αγώνας είναι σκληρός κι αιματηρός του μυαλού και της ψυχής του ποιητή μέχρι να φτάσει στη γέννα του στίχου εκείνου που πυρπολεί το δημιουργικό του μένος κι εκφράζει το βαθύ του συναίσθημα.

Αγώνας είναι σκληρός κι αιματηρός του επαναστάτη που καίει τα σπλάχνα και το είναι του η λαχτάρα της λευτεριάς και της δικαιοσύνης.

Ας μην ξεχωρίζομαι  κι ας μην υποτιμούμε τον αγώνα που γίνεται με πάθος για ιδανικά. κι όποιος θελήσει σε  τούτη την περίπτωση να τιμήσει τον ποιητή ξεχωριστά από τον αγωνιστή ας μην το επιχειρήσει γιατί τον προσβάλλει.

Ποιήματα του Φώτη Αγγουλέ που σας αρέσουν ιδιαίτερα;

-Τί να σας απαντήσω;Με πονούν όλα, με παρηγορούν όλα, με θυμώνουν όλα, ελπίδα μου δίνουν όλα κι ιδιαίτερα τα τραγούδια του.

Παραδείγματος χάριν διαλέγω…

  • Αλλάξετε τη μοίρα σας

Άβουλος μη σταθείς στιγμή μπρος στης ζωής τη στράτα
κι είν’ όμορφα τα γηρατειά κι είναι γλυκά τα νιάτα.
Χιλιόγλωσση είν’ η προσευχή κι έχει απ’ τα χρόνια πια γεράσει
κι όμως ως του θεού τ’ αφτιά ποτέ δεν έχει φτάσει.

Τίποτα – τίποτα καλό σε σας δεν έχουν δώσει
όσοι σοφοί κι αν πέρασαν και παντογνώστες και μεγάλοι.
Ποιον περιμένετε να `ρθεί; Ποιον καρτερείτε να σας σώσει;

Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας
με το μυαλό σας, με την πράξη,
αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας,
ποτέ της δε θ’ αλλάξει.………..

  • Μη ξεκινήσεις άσκοπα

Mην ξεκινήσεις άσκοπα, δεν έχει ο δρόμος τέρμα
και είναι κύκλος η φυγή, κι η λύτρωση ένα ψέμα.
Μην ξεκινήσεις, ρίζωσε στην πατρική σου γη
και σκάψε την και κάμε την περβόλι.
Αυτοί που ξεκινήσανε, κάποιαν αυγή για μια φυγή,
ρυτιδωμένοι και σκυφτοί ξαναγυρίσαν όλοι.

………….

  • Μη καρτεράτε

Κι εφέτος η πρωτοχρονιά στη φυλακή με βρίσκει
κι άδειο κανίσκι ειν’ η καρδιά και μαύροι γύρω μου ίσκιοι.

Κι έτσι καθώς σε σκέφτομαι χαρά που μού `χεις λείψει
μου σιγοτραγουδά η βροχή του σύννεφου τη θλίψη.

Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή
μητ’ όσο στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι
έχουμε τη ζωή πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει.

………………

  • Προσευχή

Κρύο, χειμώνας, παγωνιά,
όξω η βροχούλα κλαίει
φύλαγε Θε μου τα πουλιά
που μείνανε χωρίς φωλιά
και τους αλήτες που γυρνούν
στους δρόμους δίχως στέγη.

………………

  • Σταυροί

Τόσοι σταυροί που στήθηκαν
τόσοι σταυροί που θα στηθούνε,
εμάς μονάχα με σταυρούς
μπορούν να μας μετρούνε.

Σταυροί, παντού σταυροί.

Είμαστε “οι αδάκρυτοι κι οι αγέλαστοι”.
Δεν κλαίμε, ούτε γελούμε.
Τα σπίτια μας καπνίζουνε
ήρθαμε να χαράξομε του πόνου μας τα σύνορα
πεινούνε τα παιδιά μας, δεν λυγούμε
και στήνουμε σημάδια και περνούμε.

Σταυροί, παντού σταυροί.

…………..

 

κ. Συρρή-Στεφανίδου ο Φώτης Αγγουλές είναι ‘αποδέκτης’ της αναγνώρισης και της  σύγχρονης μας εποχής ή πέρασε στην αφάνεια;

-Τον  αγαπήσαμε και τον αγαπούμε τον  προλετάριο ποιητή μας Φώτη Αγγουλέ οι Χιώτες και μαζί μας  κ. Γαΐλα, όλοι οι Έλληνες που βασανίστηκαν  και βασανίζονται  από λογιών αδικίες και προσδοκίες προδομένες.

Τον τιμούμε γιατί με τη στάση του και τα έργα του μας τίμησε κι αν δεν έφευγε νωρίς κι άλλα πολλά και σπουδαία θα μας είχε αφήσει κληρονομιά.

Αιωνία θα είναι η μνήμη του και στο πάνθεον των εκλεκτών ανάμεσα  στους ξεχωριστούς θα δικαιώνεται εσαεί.

……………………………………………………………………..

 

Μπάμπης Κοιλιάρης

Ζωγράφος, Μαθήματα Σχεδίου Ζωγραφικής, Αγιογραφία & Συντήρηση εικόνων, Θεατρικός Συγγραφέας, Μουσικός.Visual Artist στην εταιρεία Babis Kiliaris Art Gallery.Πρώην Artistic Director/ Καλλιτεχνικός Διευθυντής στην εταιρεία Δήμος Χίου. Ο εκλεκτός Χίος δημιουργός Μπάμπης Κοιλιάρης μόλις ξεκίνησε μία νέα εκπομπή στο You Tube : ‘Τα Ρεστά’ και τον συναντάμε μεταξύ άλλων : facebook.com/BabisKiliarisArt καθώς και στον λογαριασμό του στο Facebook: ‘Μπάμπης Κοιλιάρης’.

κ. Κοιλιάρη λόγω ηλικιακής διαφοράς δεν θα γνωρίσατε προσωπικά τον ποιητή μας Φώτη Αγγουλέ. Παρόλα αυτά επειδή είσαστε μία εξέχουσα προσωπικότητα του νησιού που το αγαπάτε φαντάζομαι όσο κι εκείνος άλλωστε γι αυτό δεν το εγκαταλείψατε , κατοικείτε κι εργάζεστε μόνιμα στη Χίο, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Ηρακλή Κακαβάνη: Φώτης Αγγουλές / Ο Προλετάριος ποιητής ,θα καταθέσετε την άποψη σας για τον ποιητή;

-Κάνετε ένα μικρό λάθος κ. Γαΐλα. Γνωρίζω τον Φώτη Αγγουλέ …από μικρός ….από μία φωτογραφία…. Ναι,γνώρισα τον Φώτη Αγγουλέ από μια φωτογραφία του. Ήταν καρφωμένη πάνω σ’ένα ξύλινο μνήμα, όπως όλα τα μνήματα της φτωχολογιάς στο νεκροταφείοτης Παναγίας Λέτσαινας. Κάθε φορά που περνούσαμε με τη μάνα μου να πάμε στη χώρα έβλεπα την ασπρόμαυρη φωτογραφία του Φώτη και αναρωτιόμουν. Ένας χαμογελαστός τύπος που περπατά στη λιακάδα με το ένα χέρι στην τσέπη.  Ποιος είναι αυτός; Ρώτησα τη μάνα μου. Εκείνη με κοίταξε σταμάτησε και με πήγε κοντά στα κάγκελα.

-Είναι ένας ποιητής.
-Πως ένας χαρούμενος και ζωντανός άνθρωπος όπως αυτόν θα μπορούσε να
πεθάνει;

-Πράγματι ήταν χαρούμενος μου λέει όμως….. Ήταν έξυπνος και
σκωπτικός, πειραχτήρι. Τα στιχάκια του ήταν γεμάτα ρομαντισμό!! έβγαζε
και εφημερίδα.. κάποτε…. με πήρε απ το χέρι και συνεχίσαμε.

Όλη τη διαδρομή μου έλεγε για τον Φώτη Αγγουλέ. Ήξερα τους συγγενείς του που
καθόμασταν στην ίδια γειτονιά, επειδή ήταν καλοί και φιλικοί μπορούσα
να καταλάβω και ποιος ήταν ο Φώτης. Μεγάλωσα μέσα στη Χούντα. Τα
ποιήματά του δεν τα λέγανε τακτικά παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όταν μεγάλωσα έπεσε στα χέρια μου κάποιο βιβλίο που είχε δικά του και
τα ρούφηξα…. παρ’ ότι σήμερα πια έχουν γίνει πιο γνωστά, δεν νομίζω
ότι τα ξέρουν τα νέα παιδιά τόσο όσο πρέπει.

Αν ζούσε ο ποιητής υπάρχει κάτι  δικό σας που θα επιθυμούσατε να του αφιερώσετε;

– Θα του αφιέρωνα το πορτραίτο του, που έχω δουλέψει με τους μαθητές μου από την προτομή του στον κήπο, το 1986 και παρουσιάστηκε μαζί με πορτραίτα άλλων
Χιωτών ποιητών στην επόμενη έκθεση. Επίσης τα Μυλαράκια στα Ταμπάκικα από μια φωτογραφία του 1930 απ’ όπου του άρεσε να βλέπει την χαμένη του πατρίδα. Τον Τσεσμέ. Έτσι έκανε και η γιαγιά μου. η συμπατριώτισσα του Φώτη. Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω γι αυτόν.

ΒΙΒΛΙΟ: Ηρακλή Κακαβάνη / Φώτης Αγγουλές Ο προλετάριος ποιητής/εκδόσεις Ατέχνως/Μάης 2020. Παραγγελίες: EkdoseisAtexnos@gmail.com, 6979795057.

Σημείωση: Το άρθρο ΄Φώτης Αγγουλές Ο προλετάριος ποιητής’ δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε δύο Χιακά sites λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει το ένα από τα 2 site στο facebook, για την εξυπηρέτηση των χρηστών του f/b. Ευχαριστώ θερμά το site συνεργασίας μου  xiakanea.gr για την ανάρτηση.Το άρθρο οι φίλοι της έντυπης ενημέρωσης μπορούν να το διαβάσουν στην εφημερίδα Χιώτικη Διαφάνεια/φ.Πέμπτης 4 Ιουνίου.

Ευχαριστώ θερμά τους κορυφαίους Χιώτες  διανοούμενους(και την κ. Ε. Χωρεάνθη) για την συμμετοχή τους.

 

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.