ΑΦΙΕΡΩΜΑ| Βασίλης Μπουγιουκλάκης – Ηθοποιός

Γνωστός και αγαπητός στα λαϊκά στρώματα ο ηθοποιός Βασίλης Μπουγιουκλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου 1944 όπου και απεβίωσε  πριν 20 χρόνια και στις 31 Ιανουαρίου 1999.

Ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης πολυτάλαντος καλλιτέχνης φοίτησε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και κατόπιν εργάστηκε στο θέατρο για 25 χρόνια (ανάμεσα τους μια 8ετή συνεργασία με το θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κούν).

Λίγες και εκλεκτές οι συμμετοχές του σε κινηματογραφικές ταινίες με πρώτη του εμφάνιση στην ταινία Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά/1970 ενώ ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στις ταινίες του Τοπίο στην ομίχλη/1988 και Το μετέωρο βήμα του πελαργού καθώς και οι εμφανίσεις  του στίς ταινίες Ελευθέριος Βενιζέλος/1980 καθώς και Το βλέμμα του Οδυσσέα/1995.

‘Γύρισε’ πολλές βινταιοταινίες και επίσης έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στα μικρά παιδιά από την συμμετοχή του στην παιδική ραδιοφωνική εκπομπή Εδώ Λιλιπούπολη. Το 1980 ίδρυσε δική του παιδική σκηνή όπου ανέβασε το έργο της γυναίκας του Λιάνας Το παράξενο όνειρο του Βασίλη το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και παίχτηκε και στην ομογένεια στο εξωτερικό.

Στην μικρή οθόνη ο Β. Μπουγιουκλάκης έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεοπτική σειρά Η Ταβέρνα ΕΙΡΤ/1972 για να ακολουθήσουν μεταξύ άλλων οι σειρές Η τύχη της Μαρούλας ΕΡΤ/1978, Ορκιστείτε Παρακαλώ ΥΕΝΕΔ/1982 κλπ.

Με ιδιαίτερη αδυναμία στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ ο καλός ηθοποιός Β. Μπ., συνεργάστηκε με το κανάλι 25 του Κουρή όπου και παρουσίαζε εκπομπή με θέμα τις λαϊκές αγορές και τον παλμό της κοινωνίας και ήταν η πρώτη εκπομπή του είδους. Γνωστό το ατυχές συμβάν ,δηλαδή,το πέταγμα  την ώρα της μετάδοσης της εκπομπής από έναν μανάβη εναντίον του ηθοποιού ενός καφασιού που κτύπησε τον καλλιτέχνη στο πρόσωπο αλλά εκείνος μέσα στα αίματα συνέχισε την εκπομπήν του καταγράφοντας και την συνέχεια μέχρι την κατάληξη του πράγματος στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Δεξιά τότε η κυβέρνηση, δεν άρεσαν τα λεγόμενα του ηθοποιού στον προσκείμενο φιλικά προς την κυβέρνηση μανάβη οπότε ήταν φυσικό κατόπιν το γεγονός να τύχει της ανάλογης εκμετάλευσης από το αντίπαλο κόμμα ΠΑΣΟΚ .

Κάποια στιγμή έρχεται ο διωγμός του από το τηλεοπτικό κανάλι που εργαζόταν κι αυτό του προκάλεσε και οικονομικά και ψυχικά προβλήματα, δύσκολες ώρες για τον Αθηναίο ηθοποιό που πλέον δεν θα ανακάμψει και θα αποβιώσει την τελευταία μέρα του πρώτου μήνα του 1999,  και στις 31 Ιανουαρίου. Πατέρας 2 αγοριών ετάφη εδώ στην γενέτειρα πόλη των Αθηνών.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος- Ερευνήτρια

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.