Βιβλιοκρισία – Από τον Λευτέρη Β. Τζόκα – Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

 

Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου

Μνήμη Φώτη Ι. Παπαδόπουλου (Ιατρού)

(Πυργί Χίου, 18/07/1935 – 08/08/2020)

Μικρό Αντίδωρο Ευχαριστίας στον πατέρα μου

 

ΣΤΗ ΧΙΟ, τον Σεπτέμβριο 2020, ο εκλεκτός συγγραφέας Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος, κυκλοφόρησε το μικρό τομίδιο, ως μικρό Αντίδωρο Ευχαριστίας στον πατέρα του, στη Μνήμη του Φώτη Ι. Παπαδόπουλου, Ιατρού. Έζησε στη Χίο, από 18/07/1935 έως τις 08/08/2020, που ευχόμαστε να θυμάται.

Το εξώφυλλο του έργου έχει φωτογραφία του πατέρα του και εφτά κείμενα, με τον «Αντί Επιλόγου», στο λιγοσέλιδο βιβλιαράκι του Γ. Φ. Παπαδόπουλου, βλέπουμε την αγάπη και το σεβασμό του σ΄ αυτόν και ανακαλύπτουμε έναν οξύτατο ερευνητή, κριτικό και ανατόμο. Με λαγαρή σκέψη, καθάρια ματιά και γραφή, μιλάει κι αναλύει του Έργο του Ιατρού-πατέρα του, ενός δυναμικού ανθρώπου που δέσποζε ογδόντα πέντε χρόνια στην κοινωνική ζωή της Χίου. Ξεχώριζε για την κουλτούρα του με το σπινθηροβόλο πνεύμα του, την ορθή του κρίση και την αισιοδοξία του για τη ζωή! Υπηρέτησε με αγάπη, σεβασμό και μεράκι την Ιατρική Επιστήμη και τα κοινά της Χίου. Είχε την απεριόριστη αγάπη και εκτίμηση των συμπατριωτών του. Βοηθούσε όλους σε ό,τι κι αν του ζητήθηκε. Καλοπροαίρετος άνθρωπος προσπαθούσε να βρει και να τονίσει τα καλά στοιχεία των συμπατριωτών του. Είχε υπευθυνότητα κι έφερνε τη σφραγίδα της δικής του ικανότητας!

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που παραθέτει ο συγγραφέας Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος, απ΄ το Γενεαλογικό Δέντρο της οικογένειάς του είναι συγκλονιστικά. Ακολουθούν τα Μαθητικά και Φοιτητικά χρόνια του πατέρα του, τα Δημοκρατικά Φρονήματα και η άσκηση της Ιατρικής. Ο Γάμος και Οικογένεια είναι τα μικρά κεφάλαια του βιβλίου του. Συνεχίζει με την Άσκηση της Ιατρικής κι άλλες ενθυμήσεις. Οι Δημοκρατικές αντιλήψεις και η ενασχόλησή του με τα κοινά. Άλλες ενθυμήσεις και το «Αντί επιλόγου».

ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΜΟΣ διάλογος ήταν αυτός που έκανα με τον φίλο, Πνευματικό άνθρωπο από τη Χίο, Γιώργο Φωτ. Παπαδόπουλο, στον μόχθο που κάνει και τον καταξιώνει χρόνια!

Αθήνα, Οκτώβριος 2020

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Β. ΤΖΟΚΑΣ

Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.