ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ. Κώστας Λιάκος. ΓΙΑΤΙ. Ποιήματα.

 

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

<Ένα ταξίδι στο μέλλον, με αρκετή αγωνία για την τύχη των ανθρώπων>. Αυτό θα ήταν η απάντηση μου αν κάποιος μου ζητούσε να του πω την άποψη μου για την παρούσα ποιητική συλλογή με μόνο μια φράση.

Γιατί:  Ο τίτλος της πρόσφατης συλλογής του Κώστα Λιάκου όπου συναντάμε την συνύπαρξη του στοιχείου του παραλόγου, του συμβολισμού και της αλληγορίας με τον ρεαλισμό , κυρίως ρεαλισμό.

Με την ταχύτητα αστραπής χάθηκε ο χρόνος,

ο αξέχαστος που με όνειρα σε έκανε να ζείς.

Σε ένα πλήθος που κτηνοβοά να είσαι μόνος

Δίχως παραμικρή ελπίδα επιστροφής.(Από το ποίημα: Απάνθρωπη φυγή).

Η ποίηση επουλώνει τα τραύματα ; φυγαδεύει την αλήθεια; Ο ρεαλισμός του Κώστα  Λιάκου  φιλοτεχνεί κόσμους όπου οι ήρωες  δεν ακροβατούν μεταξύ αλήθειας και ενός «ωραίου ψέματος», με τη βοήθεια του οποίου τελικά σώζονται. Αντιθέτως εκθέτει ‘ωμά’ την πραγματικότητα περιέργως με έντονο λυρισμό όσο κι αν ακούγεται παράδοξο στίχοι καταγγελίας ή ωμής καταγραφής της μιερής εποχής μας να είναι λυρικοί. Και με μουσικότητα.

Χαίρε…Τώρα σύγχρονε ‘άνθρωπε’.

Το άδικο μπόρεσες δίκιο να κάνεις.

Είναι μια τέτοια υπέρβαση ανάλγητε

Το κέρδος μιας πρόστυχης πλεκτάνης.(από το ποίημα: Σαρκασμού παραλήρημα).

Στίχοι καταγγελίας όχι διαμαρτυρίας , καταγγελίας , σαρκασμού, πικρής διαπίστωσης. Ο στόχος του  ποιητή; Είναι μαζί με τα αισθήματά του να προσθέσει ο καθένας από τους αναγνώστες τα δικά του αισθήματα , να αφυπνιστεί. Κριτική σκέψη: αυτή μας οδηγεί στην ευδαιμονία δηλαδή την ελευθερία μας σαν άτομα. Ίσως κάποιοι με την ανάγνωαη της συλλογής του Κώστα Λιάκου, συλλογή –γροθιά στο στομάχι αφυπνιστούν και χαράξουν μια νέα πορεία…

Η ποιητική δημιουργία αποκαλύπτεται με τη χρήση της απλής καθημερινής γλώσσας και το γλαφυρό ύφος, τα οποία περιγράφουν την ζωή όλων μας

Διέξοδος σου λένε δεν υπάρχει

επάρατος να είσαι δίχως να φταίς.

Το ‘δίκαιο’ του άδικου να άρχει

την ελπίδα νοσταλγώντας ενός χτές. (από το ποίημα Αιχμαλωσία).

Εν κατακλείδι, θα έλεγα ότι ο Κώστας Λιάκος είναι δωρικός ποιητής με χάρισμα λόγου, γι’ αυτό έγραψε λίγους στίχους με πολλές ενδιάμεσες αέρινες σιωπές. 32 ποιήματα  στο σύνολο περιέχει η συλλογή του Κ.Λ., συλλογή που κυκλοφορεί εκτός εμπορίου και διανέμεται δωρεάν από τον λογοτέχνη όπως όλα τα βιβλία της εργογραφίας του. Η συλλογή ‘ΓΙΑΤΙ’ έχει γραφεί με το πολυτονικό σύστημα.

Ο Κώστας Λιάκος βραβευμένος λογοτέχνης διακρίνεται για την εξαιρετική του δουλειά στο χώρο του διηγήματος και του δοκιμίου. Επίσης αρθρογραφεί συχνά σε ηλεκτρονικά κι έντυπα μέσα. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρίας Κορινθίων Συγγραφέων.

Θερμά Συγχαρητήρια για την ποιοτική κι αξιόλογη ποιητική συλλογή του ‘ΓΙΑΤΙ’.

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.