Γιαπράκια ή Ντολμαδάκια Γιαλαντζί! Ιστορία και ερμηνεία της λέξης Γιαλαντζί!

Όταν λέμε Γιαλαντζί Ντολμαδάκια εννοούμε τα νηστίσιμα μόνο με ρύζι και άνηθο, κρεμμύδι κλπ, χωρίς κιμά που ήταν η γνήσια συνταγή στην Μικρά Ασία η “ορίτζιναλ” που και οι δύο συνταγές έχουν μεταφερθεί στην Ελλάδα από τους Έλληνες της Ιωνίας κλπ.
Το yalanci είναι Τουρκική λέξη πού θα πει Ψεύτης και κατ επέκταση ο ψεύτικος ή ο ιμιτασιόν!
Βέβαια τα Γιαλαντζί Ντολμαδάκια υπήρξαν και ο Δούρειος Ίππος για την ενημέρωση των Ελλήνων!
Κατά τον διαφωτισμό ο Αδαμάντιος Κοραής έκρυβε μέσα στα Ντολμαδάκια σε μετάφραση κείμενα Ευρωπαίων διανοούμενων και τα έστελνε να τα διαβάσουν οι υπόδουλοι Έλληνες και να πληροφορηθούν και να ξυπνήσουν και να ετοιμαστούν για τον μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους! Εκτός από Γιαλαντζί Ντολμαδάκια υπήρξαν και τα κρυφά ταχυδρομεία και για γέμιση αντί ρύζι είχαν επιμορφωτικά κείμενα !
Και έτσι χρησιμοποιούμε το Γιαλαντζί ως απαξιωτικό για ένα άτομο που δεν είναι γνησίως αυτό πού δηλώνει!
Και λέμε συχνά πυκνά Γιαλαντζί μάγκας ή τζάμπα μάγκας ή θρασύδειλος ή αυτός που λέει πολλά αλλά κωλώνει.
Λέμε πχ τους θιασώτες του Τρίτου Κόσμου ή δρόμου, Γιαλαντζί σοσιαλιστές!
Γενικά η λέξη μπορεί να κολλήσει σ’οσους τύπους το παίζουν….ενώ είναι μαϊμού ή μούφα ή ψεύτικοι!
Επίσης μπορεί να λένε τον ανεγκέφαλο ή τον ψευτοπαληκαρά ή τον απροσάρμοστο ή τον ραδιούργο ή τον Ψεύτη ή τον κουτοπόνηρο, ή Γιαλαντζί τσαμπουκά και μάγκα ή ψευτόμαγκα !
Πού θέλω να καταλήξω…σήμερα ο μέγας Αλέξιος πασών…. των πάσης φύσεως ακροαριστερόστροφης κουλτούρας και νομενκλατούρας μέσα στον ναό της Δημοκρατίας είπε: “Σταματήστε το Bullying ότι λέω Ψέματα ” !
Αλήθεια μήπως θυμάστε Ελληνίδες και Ελληνες τόσα χρόνια πόσα Ψέματα μας αράδιαζε καθημερινά ο αρχιψεύταρος που όταν βρέθηκε στην δεξίωση στο δείπνο για την Εθνική Παλιγγενεσία στο ίδιο τραπέζι απέναντι στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένο είχε μονίμως σκημένο το κεφάλι του και δεν τόλμησε να τον κοιτάξει στα μάτια επειδή η Κυβέρνηση του τον είχε άδικα και εσκεμμένα κατηγορήσει στην υπόθεση Novartis επειδή ήταν για ένα μήνα υπηρεσιακός Πρωθυπουργός για την διενέργεια εκλογών!
Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες στο διαδίκτυο και διάλεξα ορισμένες όπως αυτή με το άγαλμα των Όσκαρ του μεγαλύτερου Ψεύταρου ή άλλη που λέει τους στίχους τραγουδιών ” Εγώ πού ήμουνα θεός, θα φύγω τώρα σαν τρελός ,θα φύγω σαν κυνηγημένος, εγώ λέω ότι θα σε διώξει ο Πολακισμός!
Πάντως έφ όσον η λέξη Γιαλαντζί στην πραγματικότητα θα πει Ψεύτης τότε από σήμερα δεν θα αναφερθώ ξανά με την λέξη Ψεύτης αλλά θα λέω και θα γράφω Γιαλαντζί Ντολμαδάκια ή Γιαπράκια επειδή είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά φαγητά που με τρελαίνουν όπως τα γεμιστά οι μελιτζάνες και το καλύτερο μου είναι τα κουκιά και μάλιστα το πρωί θα ψήσω φρέσκα κουκιά με φρέσκα κρεμμυδάκια με άνηθο και μάλαθρο και μπόλικο λεμόνι συν τα υπόλοιπα δικά μου μυστικά!
Καλό ξημέρωμα και καλό Σαββατοκύριακο απανταχού γης Έλληνες.
Χίος, 3 Απριλίου 2021
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.