ΔΑΚΕ Καθηγητών: Τιμάμε τους Τρεις Ιεράρχες, τους στύλους της Ελληνικής Παιδείας!!!!

 

 Την 30η Ιανουαρίου η Ορθοδοξία γιορτάζει και τιμά τους Τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι. Η σοφία και η δράση τους, τούς έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας Της Τρισηλίου Θεότητος…».

Οι Τρεις Ιεράρχες απέδειξαν έμπρακτα ότι ο συνδυασμός του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της Ορθοδοξίας οδηγεί στη δημιουργία ενός υψηλού πολιτισμού.

Εις πείσμα του καιρού τους (4ος αιώνας μ. Χ.), τότε που εθεωρείτο η αρχαιοελληνική γραμματεία ειδωλολατρική, σπούδασαν στις καλύτερες σχολές της εποχής τους, διότι πίστευαν ότι η γνώση και «προς ψυχής γυμνασίαν και προς σεμνότητα ήθους» οδηγεί. Με τη διδασκαλία των Μεγάλων Πατέρων η ορθολογική σκέψη της Δύσης συνδυάσθηκε και συμφιλιώθηκε με την Ορθοδοξία της Ανατολής. Η επιρροή των ιδεών τους μετέτρεψε τα μοναστήρια σε φιλοσοφικά κέντρα. Οι Μοναχοί καλλιεργούσαν τα ελληνικά γράμματα μεταλαμπαδεύοντας ως συγγραφείς ή δάσκαλοι τον ελληνικό πολιτισμό.

Η Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. τιμά την προσφορά των Τριών Ιεραρχών και υπενθυμίζει ότι, στην Ενωμένη Ευρώπη δεν εισήλθαμε ως απόγονοι του Σωκράτη μόνο. Όταν ενταχθήκαμε στην Ε.Ο.Κ. (σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση) το 1979, η γαλλική εφημερίδα Le Monde έγραψε: «καλωσορίζουμε τη χώρα της Φιλοκαλίας, τη χώρα του Βασιλείου, του Γρηγορίου, του Χρυσοστόμου».

Η Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. επισημαίνει ως τραγικό σφάλμα, αν όχι επικίνδυνο, το να μη διδάσκονται στα σχολεία μας επιλεγμένα αποσπάσματα κειμένων των μεγάλων μυσταγωγών της Παιδείας μας, των Τριών Ιεραρχών.

 

Οι Τρεις Ιεράρχες ανήκουν στους στύλους της Ελληνικής Παιδείας!

 

Όταν οι στύλοι υποσκάπτονται, ολόκληρο το οικοδόμημα κινδυνεύει!

 

Εκτελεστική Επιτροπή Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.