Διαγράφονται χρέη αγροτών

 

Στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμούς δίνει η κυβέρνηση σβήνοντας οριστικά χρέη 812 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε ως παράνομες και απαίτησε την ανάκτησή τους από το ελληνικό Δημόσιο.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς να συμψηφίσουν έκτακτες ενισχύσεις που χορηγούνται λόγω κορονοϊού με τα ποσά που οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο. Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει εκκρεμότητα με οφειλές θα μπορούν να λάβουν μελλοντικές ευρωπαϊκές ενισχύσεις.

Με τις νέες ενισχύσεις που θα λάβουν οι αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας θα σβήσουν τα χρέη τους που έχουν προκύψει από παλιές υποθέσεις, και συγκεκριμένα από το περιβόητο «πακέτο Χατζηγάκη» το 2008-2009, αλλά και υποχρεώσεις συνεταιρισμών που σχετίζονται με τα άτοκα δάνεια που έλαβαν τόσο το 2008 (πακέτο Κοντού) όσο και το 1992 και 1994.

Τα ποσά από τις ενισχύσεις Χατζηγάκη και Κοντού αγγίζουν τα 812 εκατ. ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη ρύθμιση ήρθε στη Βουλή μετά το πράσινο φως που άναψαν οι Βρυξέλλες για έκτακτες κρατικές «ενέσεις» συνολικού ύψους 815 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της πανδημίας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.