Εγκαινιάστηκε το κατασκευαστικό μέρος του Φράγματος Κόρης Γεφύρι

 

Με την προσδοκία ότι το Φράγμα Κόρης Γεφύρι θα λειτουργήσει το 2024, δίνοντας καλής  ποιότητας νερό στους κατοίκους του νησιού και θα λύσει το υδρευτικό πρόβλημα της Χίου , πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι τα εγκαίνια του, παρουσία του Γ.Γ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη αλλά και των αρχών του τόπου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής αφού αναφέρθηκε εκτενώς σε όλες τις δυσκολίες και τα στάδια που αντιμετώπισε το έργο εν συνεχεία επισήμανε ότι υποχρέωση της Περιφέρειας ήταν να ολοκληρώσει το βασικό κορμό του φράγματος. « Η σύλληψη της ιδέας έγινε το 1938 αλλά από τότε μέχρι σήμερα το έργο πέρασε από πολλά στάδια. Ο Περιφερειάρχης μας κατάφερε να υλοποιήσει την υποχρέωση της Περιφέρειας αφού ήρθε σε επαφή με τους καθηγητές του Πολυτεχνείου και να ξεκινήσουν την έρευνα για την καταλληλότητα του φράγματος», είπε ο κ. Βρουλής.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι συμμερίστηκε την ανησυχία των Χιωτών για τη στατικότητα του φράγματος και μόλις ανέλαβε πραγματοποίησε επαφές με καθηγητές του Μετσοβείου όπου έπειτα από μελέτες  διαπιστώθηκε ότι το Φράγμα ήταν ευσταθές. « Σήμερα το σώμα του Φράγματος είναι έτοιμο και μένουν κάποιες μικροεργασίες. Το σώμα του φράγματος είναι το 90% του χρόνου και του κόστους του έργου.  Σήμερα λοιπόν πήραμε και την ευλογία της εκκλησίας για την ολοκλήρωση αυτού του έργου  που ταλαιπώρησε χρόνια τη Χίο»

Στην ολοκλήρωση των έργων της γενιά μας αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Μετανάστευσης και υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στο νησί Νότης Μηταράκης, ο οποίος επισήμανε ότι μετά από 20 χρόνια αναμονής  η κυβέρνηση παραδίδει στους Χιώτες ένα έργο που απαξιώθηκε πλήρως από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Το έργο  που ολοκληρώθηκε με τη χρηματοδότηση του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και την επίβλεψη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Μόνο με τη συνεργασία Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου μπορούν να ολοκληρωθούν όλα τα αναπτυξιακά έργα που οι Χιώτες περίμεναν εδώ και δεκαετίες. Για την επόμενη 4ετία βάζουμε έναν άλλο μεγάλο στόχο. Να επιλύσουμε οριστικά το θέμα του νερού στη Χίο, σε σχέση με την ποιότητα και την ποσότητα, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, για την αγροτική ανάπτυξη, για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού».

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Παπαγιαννίδης  τόνισε ότι όλοι εκείνοι που τον Ιούνιο του 2022 ειρωνεύτηκαν αυτό το έργο, σήμερα θα μασούν τα λόγια τους.

« Το κύριο τμήμα ενός φράγματος είναι το σώμα του, είναι αυτό που πατάμε σήμερα πάνω. Αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει το 98%. Θα πει κανείς, γιατί εγκαινιάζεται το φράγμα; Γιατί ουσιαστικά το έργο έχει τελειώσει. Απομένουν μόνο τα δίκτυα της ΔΕΗ και το τάπωμα του φράγματος. Διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Κάναμε αλλεπάλληλες μελέτες. Μπορεί να υπήρξε υπερβολή στις μελέτες αλλά προς την κατεύθυνση της επιπλέον ασφάλειας του φράγματος».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου επανέλαβε τη στήριξη της Κυβέρνησης και του Υπουργού Νότη Μηταράκη στα έργα που γίνονται στο νησί και όπως είπε χάρη στη συνεργασία Κυβέρνησης και Περιφέρειας το έργο οδεύει προς ολοκλήρωση.

« Έχω την πεποίθηση ότι στη Χίο θα συνεχίσει να πνέει άνεμος δημιουργίας και έργων που αναλογούν και αξίζουν στους Χιώτες, χαιρετίζω ως δήμαρχος το θεμελιώδες και πολυπόθητο φράγμα και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσουμε να παραδίδουμε στη Χίο έργα που θα την αλλάξουν. Η ΔΕΥΑΝΧ είναι έτοιμη να παραλάβει το έργο και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες».

 

Τέλος ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Βασίλης Μυριαγκός τόνισε ότι με αυτό το έργο ανοίγει μια νέα σελίδα στην ανάπτυξη του τόπου.

«Η ΔΕΥΑΝΧ είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου. Η Χίος χρειάζεται νερό. Το Νερό πρέπει να είναι στις προτεραιότητες όλων των φορέων. Με αυτό το έργο ανοίγει μία νέα σελίδα προοπτικής και ανάπτυξης του τόπου μας και εμείς ως ΔΕΥΑΝΧ είμαστε έτοιμοι, με τις πρώτες βροχές από του χρόνου να διαχειριστούμε αυτό το έργο».

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.