ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ «ΑΛΙΚΤΥΠΕΣ ΜΟΡΦΕΣ και ΦΟΡΜΕΣ». Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος. 

 

Η ενότητα έργων με τίτλο «Αλίκτυπες μορφές» ή θαλασσοδαρμένες μορφές είναι ζωγραφικά συμπλέγματα πάνω σε ξύλα που εξέβρασε η θάλασσα, τα περιμάζεψα και χωρίς να επέμβω δραστικά στη μορφή και στο σχήμα τους, τα ζωγράφισα με αυτόματες συνειρμικές παραστάσεις. Με ένα πυκνό σχέδιο που δημιουργεί πλέγματα γραμμών που διατρέχουν όλη την επιφάνεια, αναδύονται γυναικεία πρόσωπα με ένα τρόπο που φαίνεται σαν να εκφύονται μέσα από τη μάζα του ξύλου. Με την καλλιτεχνική επέμβαση τα άχρηστα υλικά μεταμορφώνονται σε εικαστικές δημιουργίες με ρευστά όρια ανάμεσα στη γλυπτική και στη ζωγραφική. Σ’ αυτές τις συνθέσεις τον τόνο δίνουν ο συνδυασμός του τυχαίου, όπως είναι το σχήμα, το μέγεθος και η υφή του δεδομένου υλικού, με την υπολογισμένη χειρονομία, η παρόρμηση με τη λογική επεξεργασία. Με την επέμβασή λειτουργώ αντίθετα προς τη διαδικασία αποσύνθεσης που θα επέφερε ο χρόνος και δίνει στα σπαράγματα που εξέβρασε η θάλασσα μια νέα ταυτότητα. Ίσως ξενίζει κάποιους η χρησιμοποίηση των άχρηστων υλικών – ready mades, αλλά αυτό είναι χαρακτηριστικό  σε αρκετούς εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης. Ιδιαίτερα στους  «ντανταιστές»  που δίδαξαν τον σεβασμό στα κατάλοιπα της ανθρώπινης ζωής, στο ευτελές, στο άχρηστο, σε ό,τι δεν έχει καμιά χρηματική ανταλλακτική αξία.

Ο θεατής καλείται να συμμετάσχει νοητικά σε μια διαδικασία μετατροπής της ιδέας σε μορφή. Γιατί εκείνο που ενδιαφέρει τον καλλιτέχνη δεν είναι μόνο η μορφή του έργου, αλλά η ιδέα που προυπάρχει. Δηλαδή, ένα οποιοδήποτε αντικείμενο, χρηστικό, βιομηχανικό, μπορεί να αναγορευθεί σε έργο τέχνης αν το θέλει έτσι ο καλλιτέχνης. Εδώ μπαίνει μια άλλη έννοια: η βούληση του καλλιτέχνη. Τα διδάγματα και οι αισθητικές του προτάσεις είχαν διεθνή εμβέλεια και από τότε μέχρι σήμερα πολλοί καλλιτέχνες έχουν βασίσει την δημιουργική τους αφετηρία στη νέα οπτική  και τις άπειρες δυνατότητες που προσφέρει. Η δική μου αυθόρμητη βούληση ήθελε να μετατρέψει το σπάραγμα που εξέβρασε η θάλασσα σε έργο τέχνης και με σουρρεαλιστική αύρα να διασυνδέσω πάνω του συνειρμούς και επιθυμίες, ερωτικά σινιάλα και μνήμες, ζωτικά ερωτήματα, στίγματα σιωπών και φευγαλέα ακούσματα. Δεν πρόκειται για προσωπογραφίες μοντέλων μου, αλλά για ιδεογραφικές μορφές, με μια χειρονομιακή γραφή, ζωγραφισμένα απευθείας με στυλό, μελάνι, σμάλτο.

Στα αλίκτυπα επιζωγραφισμένα ξύλα φανταστικά πρόσωπα συνομιλούν σχεδιαστικά με εννοιακά σύμβολα και αρχαικά μοτίβα.

Πηγή φωτογραφιών: Κ. Ευαγγελάτος/Αρχείο Fototanism.

Κώστας Ευαγγελάτος

Εικαστικός, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.