ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ| Μανώλης Μαντάς – Ζωγράφος

Μανώλης Μαντάς: Γεννημένος στο Πειραιά όπου και κατοικεί μόνιμα ο Μανώλης Μαντάς θεωρείται ένας από τους γνωστότερους ζωγράφους-θαλασσογράφους  με σήμα κατατεθέν του τα καράβια, τα καράβια και τον βυθό, τον βυθό της θάλασσας όπου και περνάει ατέλειωτες ώρες ως εξερευνητής των μυστικών της.. Ο ζωγράφος μας εκτός από …εξέχων ζωγράφος είναι κα πασίγνωστος δύτης λάτρης των μυστικών του βυθού του Αιγαίου. Του βυθού που τον αποτυπώνει τέλεια στους καμβάδες του.

Καράβια, θάλασσα, βυθός αλλά και τοπιογραφίες στην φαρέτρα του γνωστού ζωγράφου που σε εντυπωσιάζει όχι μόνο με τις εναλλαγές χρωμάτων αλλά και με το προσωπικό του στυλ , την πετυχημένη αποτύπωση στον καμβά του πάθους του για την θάλασσα , για την ζωή.

Εμμανουήλ Μαντάς υπογράφει τα έργα του ο καλλιτέχνης που για σειρά ετών δίδαξε ζωγραφική σε δημοτικά σχολεία και περνά μεγάλο μέρος  του χρόνου στην Σάμο γενέθλια γή της μητέρα του, εκεί  όπου και το πατρικό του,  ενώ ο πατέρας του ήταν Μικρασιάτης από το Αϊβαλί.

Ο Μανώλης Μαντάς που τον συναντάμε μεταξύ άλλων και  στην εγυκλοπαίδεια προσωπικοτήτων who is who , στο Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών(εκδ.Μέλισσα) κλπ,  έκανε ελεύθερες σπουδές σχεδίου και πήρε επί πλέον μαθήματα ζωγραφικής με την μαθητεία του καντά στους γνωστούς ζωγράφους Νίκο Παναγιωτάτο και Γρηγόρη Τουφεξιάν ενώ επί σειρά ετών εργάστηκε ως δάσκαλος ζωγραφικής σε δημοτικά σχολεία.

Αξιόλογη η συμμετοχή του καλλιτέχνη σε ατομικές (20 ατομ.) και  πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2012 ο Δήμος Πειραιά οργάνωσε αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη όπου και τον βράβευσε ενώ έχει στην κατοχή του κι άλλες τιμητικές διακρίσεις π.χ από τη UNESCO.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε δημόσιους χώρους όπως το έργο του που από το 2012 κοσμεί την είσοδο του Δημαρχείου Πειραιά.

 

Στην Ελληνική ζωγραφική παρατηρούμε ιδιαίτερη αδυναμία των καλλιτεχνών στην θαλασσογραφία-βλέπε Βολανάκης κλπ- αναμφίβολα ο σημερινός μας φιλοξενούμενος  Μ. Μαντάς –που μπορείτε  οι ενδιαφερόμενοι για διαθέσιμα έργα του να τον βρείτε μέσω του λογαριασμού του στο facebook, ‘Μανώλης Μαντάς Ζωγράφος’-τοποθετείται στους κυριότερους σύγχρονους θαλασσογράφους.

 

Ο Μ.Μ., τελεί μέλος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά και της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

Ευχαριστώ για την συμμετοχή του στην στήλη. Υπόχρεη.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.