Εκδήλωση πίστης και εθνικού μεγαλείου στην εορτή του Απ. Παύλου στις Οινούσσες

 

Με την καθιερωμένη θρησκευτική λαμπρότητα τελέστηκε την περασμένη Τετάρτη 29 Ιουνίου ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Απ. Παύλου «αντικρύ Χίου» εις ανάμνησιν του γεγονότος της διέλευσης του πρωτοκορυφαίου κατά την 3η αποστολική περιοδεία, όπως το καταγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στις Πράξεις (κ’ 15)

Στην πανηγυρική εκκλησιαστική τελετή, η οποία κατ’ έθος τελείται στην πλατεία Ναυτοσύνης, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος και έψαλε ο χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός».

Ευτυχής συγκυρία κατά την ξεχωριστή αυτή ημέρα ήταν ο κατάπλους της Πλωτής Έκθεσης «Επανασύστασις 21» στο λιμάνι των Οινουσσών, πρώτο σταθμό του πολυήμερου ταξιδιού σε εμβληματικά για τη συμμετοχή τους στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα νησιά του Αρχιπελάγους.

Η Έκθεση με έγγραφα, εκθέματα και κειμήλια του Αγώνα οργανώνεται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του cpt. Παναγιώτη Τσάκου με την συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»- Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Παράδοσης και της Τράπεζας Πειραιώς. Το πλοίο έφθασε το πρωί στο Λιμάνι της Αιγνούσας και έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους του νησιού να αναδιφήσουν σε κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων και να ενημερωθούν για τη σωτήρια δράση του ναυτικού στις κρίσιμες ιστορικά στιγμές του Αγώνα.

Μετά το πέρας της θρησκευτικής τελετής ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ, υποδεχόμενος τις αρχές, τον κόσμο, αλλά και τους συμμετέχοντες συνδιοργανωτές φορείς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ακριτών κατοίκων λέγοντας  «ευχαριστούμε, που επιλέξατε το νησί μας ως πρώτο σταθμό του ταξιδιού σας στο Αιγαίο και έτσι θα γνωρίσουν σημαντικά και μοναδικά εκθέματα και κειμήλια οι κάτοικοι των μικρών νησιών με τις λίγες ευκαιρίες, αλλά και τις πολλές δυνατότητες, με το χαλύβδινο φρόνημα και το μεγαλείο ψυχής».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, η Α’ Αντιπρόεδρος της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας κα. Μαριέττα Μινώτου και ο Hub Manager του καταστήματος Χίου – της Τράπεζας Πειραιώς κ. Κυριάκος Σιδεριδάκης.

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών και μαθητριών του Διαγωνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών στην πεζογραφία, την ποίηση και τις εικαστικές τέχνες. Θέμα του διαγωνισμού η αποστροφή του Παύλου «Πάντα μοι έξεστι, αλλ’ ου πάντα συμφέρει» (=τα πάντα μου επιτρέπονται, αλλά δεν είναι όλα ωφέλιμα).

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την κα. Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία τοποθέτησε ιστορικά την Ελλ. Επανάσταση μέσα στο χωροχρόνο των επαναστατικών κινημάτων του 18ου και 19ου αιώνα, φώτισε στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα του 1821, αλλά και τα ιδιαίτερα πολιτειακά χαρακτηριστικά των συνταγμάτων του Αγώνα κι έκλεισε με αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του Ελληνισμού, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τη συνεχή μελέτη της 200ετούς νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο Διοικητής της 96ΑΔΤΕ ταξίαρχος κ. Εμμ. Χατζής, ο Αντιδήμαρχος Χίου κ. Κυριάκος Ζωάννος, ο Υπολιμενάρχης Χίου, ο Διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών πλωτάρχης Δ. Κλουμάσης, ο Δ/ντης Δ/βαθμιας Εκπαίδευσης κ. Αιμ. Ευαγγελινός, ο Δ/ντης Σπουδών της ΑΕΝ κ. Κώστας Κοσμάς κι εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και συλλόγων.

Στο περιθώριο της επίσκεψης της «Επανασύστασις ‘21», ο Δήμαρχος Οινουσσών Γεώργιος Δανιήλ είχε την ευκαιρία εκτενούς συζήτησης και γόνιμης ανταλλαγής απόψεων με τον καπ. Παναγιώτη Τσάκο, αλλά και τον Πρόεδρο κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο, την Δ/ντρια ναυτικής εκπαίδευσης κα Βεν. Καλλιπολίτου, τον Γεν. Δ/ντη κ. Μιχάλη Μπελέγρη και τα μέλη του Δ.Σ. σχετικά με τα τρέχοντα κι επείγοντα ζητήματα της ναυτικής εκπαίδευσης. Στην συνάντηση μετείχε και ο Διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών πλωτάρχης Δημ. Κλουμάσης.

Διαπιστώθηκε η σύγκληση προβληματισμών και η συμφωνία θέσεων στα πλείστα των ζητημάτων, αλλά και η ανάγκη συνεργασίας προς όφελος των νέων, που πρέπει να γνωρίσουν και ν’ αναζητήσουν το μέλλον τους στο πεδίο δόξης, στο οποίο είμαστε οι άριστοι, στην ελληνική εμπορική ναυτιλία.

 

1/7/2022

Εκ του Δήμου Οινουσσών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.